La transformació convulsa de la Barcelona dels anys 20

'La ciutat moderna' retrata la modernització de Barcelona sota la repressió de la dictadura

La Barcelona dels anys 20 és la protagonista de ‘La ciutat moderna’, de l’editorial Albertí Editor en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. El llibre, a càrrec de l’escriptor i dissenyador Ròmul Brotons, mostra la ciutat de la dècada dels 20, quan Barcelona es preparava per rebre l’Exposició Internacional mentre patia la repressió de la dictadura de Miguel Primo de Rivera

El títol fa referència a la transformació que va experimentar Barcelona durant aquells anys. Amb la perspectiva de l’Exposició Internacional del 1929 la ciutat es va modernitzar gràcies a la construcció del metro, la reestructuració del sistema ferroviari i les millores a la trama urbana. Però la repressió anticatalanista de la dictadura implantada el 1923 complicava el desenvolupament de la ciutat, castigada també per la conflictivitat social.

Les fotografies són protagonistes en el llibre. Algunes d'històriques que documenten la construcció de la plaça d’Espanya, la plaça de Catalunya i el metro de la ciutat o la inauguració del pont de Vallcarca. Altres a més d’històriques són inèdites, com ara fotografies del matrimoni Einstein a BarcelonaAntoni Gaudí durant una processó del Corpus o un dels primers semàfors de la ciutat.

‘La ciutat moderna’ inclou 8 plànols originals, 15 quadres temàtics, 112 dibuixos i anuncis de l’època i 227 fotografies. Els textos de l’autor completen una mirada a una època convulsa i de transformació de la capital catalana. La informació i el material gràfic que conté el llibre han sorgit de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.