Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Terres de Mestral, l’escapada ideal de mar i muntanya
  • CA

Les Terres de Mestral són una síntesi excepcional del mar i la muntanya: el bo i millor de les platges i la costa mediterrània i unes serres sorprenents que són plenes de llegendes, camins, vies ferrades… I és que a les muntanyes de les Terres de Mestral els encanta remullar-se al mar! La serra de Llaberia i les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs són els miradors privilegiats i ofereixen als visitants nombrosos atractius de turisme actiu, relax i desconnexió.

Els petits pobles d’aquesta zona de Catalunya conserven l’essència d’una ruralitat ben viva i conviden a no parar quiet: esports nàutics, senderisme, BTT, windsurf, kayak, paddle surf… Alhora, també són indrets fora dels circuits del turisme de masses i per tant ideal per als visitants més contemplatius, que busquen un lloc on respirar fons a la vora del mar o on fer arribar ben lluny la mirada des dels balcons panoràmics de muntanya.

Serra de Güena, a les Terres de Mestral / Rafel López-Monné

Les serres de Mestrat són paratges naturals d’una gran força i caràcter. En el cas de la Serra de Llaberia, es tracta d’un espai natural protegit amb barrancs i cingleres espectaculars, amb una fauna vertebrada rica i diversa i amb una flora i vegetació típicament mediterrània. Les muntanyes de Tivissa-Vandellòs també són un espai protegit molt desconegut encara, malgrat que durant segles van ser una via principal que unia l’Ebre i la Mediterrània. Poblades des d’antic, aquestes contrades parlen de bandolers, de comerç terrestre del peix, de llegendaris vampirs i de guerrillers com Carrasclet.

Cova del Llop Marí, costa del Coll de Balaguer a l’Hospitalet de l’Infant / Rafel López-Monné

La costa de les Terres de Mestral destaca per les platges de sorra fina i aigües transparents, idònies per a estades en la família i la pràctica de tot tipus d’esports. Totes tenen el certificat de qualitat ambiental EMAS, i bandera blava en la majoria de casos. Lluny del sol i platja massificat i estandarditzat arreu del món, és un litoral amb personalitat pròpia, en què els boscos i les muntanyes arriben fins a tocar del mar. Convida a passejar relaxats arran de costa i a gaudir de la tranquil·litat de la Mediterrània. La memòria històrica d’aquesta costa també és plena d’aventures, però, amb llegendes de pirates, naufragis i gestes d’homes que pescaven la tonyina amb almadrava. 

Patrimoni històric

El patrimoni històric de les Terres de Mestral és ampli i divers, amb uns orígens que pocs coneixen. És un territori que durant anys ha sigut estratègic per la seva ubicació: per un costat la Mar Mediterrània i per l’altre l’Ebre. La principal via d’accés per terra és el Coll de Fatxes, i per riu, el Riu Llastres. Així, aquesta terra ha estat trepitjada per ibers, grecs, romans, senyors i serfs medievals… És tot un viatge en el temps. 

Aquesta herència plural ha fet que els pobles de les Terres de Mestral respirin història pels quatre costats. Tots els seus pobles, sigui d’interior o de costa, tenen un ampli ventall de llegendes i històries que deixen bocabadat, com el cas dels gossos vampirs de Pratdip. Són pobles ben cuidats i amb serveis, que tenen cura del visitant i li ofereixen plans complementaris. Per exemple, la calma de Llaberia o la Masia de Castelló contrasta amb el dinamisme costaner de l’Hospitalet de l’Infant, mostra de la diversitat de paisatges i usos.

Camí de la Llena, coll de Monetze. Al fons, Tivissa. / Rafel López-Monné

Gastronomia 

La cuina parla tant d’un lloc com els paisatges i les Terres de Mestral no en són l’excepció. La gastronomia de la zona recull l’essència de la dieta mediterrània, amb l’equilibri perfecte entre els ingredients mariners i terrestres. De la mar, per exemple, sobresurt la tonyina. De la terra, l’oli, la mel i els fruits secs. 

No és estrany, per tant, que l’oferta gastronòmica sigui molt variada i extensa, amb una gran diversitat de restaurants. N’hi ha que ofereixen una cuina més tradicional i d’altres aposten per una carta contemporània per a paladars exigents. I entre tots els plats de la cuina de les Terres de Mestral, la icona és la clotxa. Una menja tradicional del territori que té la capacitat d’adaptar-se als nous temps i que alhora permet conèixer i assaborir la tradició dels avantpassats. Era i és un menjar del tros, del camp, d’aire lliure i ple de sabor.

La clotxa és la icona de la gastronomia de les Terres de Mestral / Onada Edicions – Fundació Alícia – MIDIT

Ruta circular senderista

Una de les millors propostes per copsar tots els atractius de les Terres de Mestral és la seva ruta circular senderista. El Camí de Mestral ofereix en tan sols 4 dies una espectacular combinació de mar i muntanya amb panoràmiques infinites i la descoberta de petits pobles amb encant. Un pla ideal per a excursionistes contemplatius amb ganes de descobrir indrets oblidats de gran bellesa.

Serra de Llaberia vista des de la serra de Güena / Rafel López-Monné

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa