La natura troba el seu significat més pur al Pirineu. Aquestes muntanyes situades al nord de la demarcació de Lleida tenen un paper clau en la societat del segle XXI. Lluny de ciutats massificades, permeten reconnectar amb el planeta i els nostres orígens. Els seus boscos, rius, camins i gents mantenen un caràcter rural basat en la tradició. I és que la neu i el fred determinen molt més que un clima, són una manera de viure.

Els sostres del Pirineu superen els tres mil metres d’altitud. Som davant el mur nord de Catalunya, un sistema on conviu una àmplia policromia de flora, amb rouredes, fagedes, avetars i pinassa, donats la diferència d’altura del terreny i el clima canviant. Tot un reclam per als amants de la natura. El clima és atlàntic i mediterrani continental, cosa que assegura estius suaus i frescos i hiverns molts freds.

Esquí de fons amb pulca, per portar-hi una criatura, a Lles / Font: Oriol Clavera – Ara Lleida

El Pirineu lleidatà està format per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya i la Val d’Aran. L’hivern és un dels moments en què gent vinguda d’arreu aposta per aquestes destinacions per passar-hi uns dies. No és casualitat, ja que són indrets que van més enllà de l’oferta de neu. El conjunt de serveis al Pirineu és extens i pensat per a l’activitat a la muntanya, sigui amb família o amics. Perquè si d’una cosa cal estar segur és que, per sentir el Pirineu a la pell, cal fer-ho entre cims, valls i paisatges que enamoren.

El Pirineu de Lleida és una escapada ideal per a famílies i grups d’amics / Font: Tot Nòrdic – Ara Lleida

Onze estacions d’esquí

El Pirineu de Lleida disposa d’onze estacions d’esquí que es divideixen en 6 centres d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i 7 de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines. Entre totes elles sumen més de 500 quilòmetres esquiables. Disposen de tots els serveis necessaris per gaudir de la neu amb la màxima seguretat, dins i fora de les pistes.

Els sis complexos d’alpí tenen una llarga tradició i fan de l’oferta de l’Alt Pirineu i Aran una de les més potents i completes de l’Estat, així com de les més atractives d’Europa. Baqueira Beret, Boí Taüll, Port del Comte, Tavascan, Espot Esquí i Port Ainé ofereixen en conjunt més de 350 quilòmetres de domini esquiable.

Estació d’esquí Baqueira Beret, a la Val d’Aran / Font: Javier Alonso – Ara Lleida

L’estació d’esquí alpí més al nord de tot el Pirineu és Baqueira Beret. Situada entre les muntanyes de la Val d’Aran i les Valls d’Àneu és un complex únic, amb el domini més gran de l’Estat amb més de 160 quilòmetres esquiables, i un referent a escala estatal i internacional del món de l’esquí.

Al Pirineu lleidatà hi ha tres estacions d’esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya: Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, i Espot Esquí i Port Ainé, al Pallars Sobirà. Boí Taüll té les cotes més altes de la serralada, fins als 2.750 metres, i la seva orografia orientada al nord és sinònim d’una neu excel·lent. El complex ribagorçà ha estat distingit durant 3 anys consecutius com la millor estació d’esquí de l’Estat pels premis World Ski Awards.

Zona d’esbarjo infantil al Port del Comte / Font: Oriol Clavera – Ara Lleida

A tocar del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici hi ha Espot Esquí i sota l’ombra del Pic de l’Orri s’amaga Port Ainé, amb molt bona neu, envoltada pel paratge del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Les dues ostenten des de l’any 2016 el certificat d’Equipament Turístic Familiar, com també el té Boí Taüll. Aquest segell distingeix els territoris i instal·lacions que ofereixen equipaments i serveis adaptats a les necessitats de les famílies. D’altra banda, el complex de Port Ainé va ser elegit l’any 2019 pel diari britànic The Guardian com la millor estació petita d’Europa. La qualitat de les seves pistes, la relació qualitat/preu i el bon tracte avalen la distinció.

Al Pallars Sobirà, al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el refugi de la Pleta del Prat és la base de Tavascan, una estació que ofereix esquí alpí, nòrdic, de muntanya i raquetes. Al Solsonès es troba l’estació de Port del Comte, amb pistes amples i pendents per a tots els nivells, acompanyada d’un gran bosc de pi negre amb més de 40 quilòmetres de circuits de raquetes.

La gastronomia també és un dels atractius de Boí Taüll i de tot el Pirineu de Lleida / Font: Iolanda Sebé – Ara Lleida

L’oferta d’esquí nòrdic destaca per l’espectacularitat dels seus boscos i muntanyes i l’escalf dels seus refugis. Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Virós-Vallferrera, Lles de Cerdanya i Aransa són els 5 centres de nòrdic de la demarcació i sumen prop de 150 quilòmetres de circuits d’esquí de fons, que afegits als 21 que aporten Beret i Tavascan constitueixen una oferta variada i completa tot l’hivern. Hi ha complexos de nòrdic que combinen l’esquí amb les raquetes de neu, com alguns d’alpí (Tavascan, Port del Comte i Espot), superant els 140 quilòmetres per recórrer amb raquetes.

A l’entorn màgic del Parc Natural de l’Alt Pirineu, entre les comarques de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, hi ha Sant Joan de l’Erm. El nucli de l’estació és el refugi de la Basseta, d’on surten travessies que creuen boscos d’avet, bedoll i pi negre. Sense sortir de l’escenari de conte que dibuixa el Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Pallars Sobirà hi ha el refugi del Gall Fer, centre principal de l’estació nòrdica Virós-Vallferrera. D’altra banda, a la cara nord del massís del Port del Comte i amb unes vistes magnífiques del Pedraforca hi trobem l’estació d’esquí nòrdic Tuixent-la Vansa.

Allotjaments de muntanya a Lles, a La Cerdanya / Font: Oriol Clavera – Ara Lleida

A Lles de Cerdanya se situa el domini nòrdic més gran de l’Estat, on hi ha l’oferta més àmplia de circuits senderistes i de raquetes de neu. Junt amb el nòrdic, és punt de trobada per a esquiadors de muntanya que volen gaudir del cim de la Tossa Plana. També a la Cerdanya es troba l’estació d’Aransa, enllaçada amb Lles per la seva part alta. Amb unes grans vistes de la serra del Cadí, aquest complex disposa de circuits d’esquí nòrdic i de raquetes.

El Pirineu de Lleida continua sent una de les millors ofertes de neu de l’Estat, amb els 11 centres d’hivern i 140 empreses especialitzades en esports d’hivern que ofereixen tot tipus de cursos i activitats, des de raquetes fins a trineus de gossos, construcció d’iglús o snowbike. Per a la temporada 2021-2022 ofereix un total de 505 km d’esquí, distribuïts en 245 pistes a les estacions d’alpí i nombrosos circuits als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.453 viatgers/hora per mitjà de 81 remuntadors. A més, disposa de 26.000 places d’allotjament entre hotels, cases de turisme rural, apartaments turístics i bungalous, sense comptar les segones residències.

Sant Climent de Taüll nevat, a l’Alta Ribagorça / Font: Francesc Tur – Ara Lleida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa