Un tribunal de París condemna Airbnb com a responsable d’un lloguer il·legal anunciat a la seva web

El Gremi d'Hotels de Barcelona celebra la sentència, que considera "innovadora" i que "posa en evidència els actes il·lícits comesos a través de la plataforma"

Un tribunal de primera instància de París ha dictaminat que Airbnb és responsable de la comercialització d’ofertes il·legals en la seva plataforma. El jutge argumenta que l’empresa exerceix una “funció editorial” en relació amb el contingut del seu lloc web i per tant, és responsable de verificar el contingut il·lícit.

El Gremi d’Hotels de Barcelona, a través de l’associació Global Reformbnb Forum, ha celebrat aquesta sentencia en un comunicat que defineix la decisió judicial com a “innovadora” ja que “posa en evidència els actes il·lícits comesos a través de la plataforma Airbnb, els quals perjudiquen els propietaris d’aquests pisos i disminueixen la seguretat i els drets dels seus usuaris”. En aquest sentit, el Global Reformbnb Fòrum recorda que l’incompliment “sistemàtic” de les normatives en la plataforma Airbnb, “genera greus afectacions a la coexistència ciutadana, la qualitat dels destins i al parc d’habitatge de les ciutats”.

Una multa pagada a mitges

El jutge francès ha determinat el paper actiu que juga la plataforma en la vinculació d’amfitrions i viatgers, així com la seva implicació en les transaccions monetàries en les reserves, són un factor fonamental per responsabilitzar-la de qualsevol publicació amb contingut il·legal llistat. A més, el jutge del cas sorgit arran del subarrendament d’un inquilí d’un pis de París durant 534 dies, entre 2016 i 2017, sense permís del propietari, ha determinat que Airbnb i l’inquilí fossin condemnats conjuntament a pagar una multa per compensar el lloguer rebut pel subarrendament i en concepte d’advocats.

De fet, l’associació recorda que destinacions turístiques de tot el món estan prenent “decisions contundents” per erradicar els apartaments turístics il·legals i cita el cas del Quebec, que s’ha sumat a la decisió d’Ontàrio de prohibir els pisos turístics de manera indefinida fins que es pugui fer front a la crisi de la covid-19. També anomena Amsterdam, que ha aprovat la prohibició dels pisos turístics en tres dels seus barris més icònics o, La Haia, que ha prohibit la comercialització dels pisos turístics fins al 2021 arran de la crisi del coronavirus.

Global Reformbnb Fòrum és un grup d’associacions hoteleres de ciutats, països i regions de tot el món que treballen globalment per crear sinergies i proposar solucions per fer front als pisos turístics il·legals.

Airbnb creu que el jutge s’equivoca

De la seva banda, fonts d’Airbnb han subratllat que el cas es refereix a una “disputa privada” entre un propietari i un llogater, i que la decisió del jutge de primera instància “va en contra dels principis legals francesos i de la UE”, que “clarament” distingeixen entre els qui allotgen contingut i els “proveïdors d’allotjament”, que tenen “diferents responsabilitats”. A parer de la firma el tribunal “també interpreta incorrectament” els seus termes de servei i “clarament no entén” com funciona la plataforma, que “no crea ni controla els continguts, que són generats pels usuaris”.

A banda, l’empresa recorda que el 19 de desembre del 2019, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar que el que ofereix és “un servei de la Societat de la Informació” que proporciona serveis de mitjancer, i que las normes que s’apliquen al sector immobiliari a França “no s’apliquen a Airbnb”.

Més informació

Nou comentari