Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un grup d’experts reclama a l’Ajuntament una governança digital més àgil i actualitzada

Activistes i especialistes en l’àmbit digital han presentat aquest dijous el Grup Ciutadà de Polítiques Digitals per a Barcelona, ​​creat per empènyer la transformació digital de la ciutat. Van gestar la iniciativa durant la campanya electoral, davant la “quasi absoluta absència del tema als programes electorals i als debats”. Veuen a l’administració endarrerida en l’àmbit de les noves tecnologies i als partits poc interessats en fer d’aquest àmbit una prioritat. Per això ofereixen la seva experiència altruistament per fer de la ciutat un lloc de referència en noves tecnologies: “Volem ser el vostre consell assessor, encara que no el vulgueu”, ha defensat Genís Roca, president de Roca Salvatella i un dels cofundadors de la iniciativa. 

“Som més de 40 organitzacions i ens preocupa que es consideri el sector digital com a residual i no com un àmbit transversal i importantíssim en aquesta era digital”, ha declarat l’activista Simona Levi, també promotora del grup i cofundadora d’Xnet. El grup, ha explicat Levi al TOT Barcelona, el conformen entitats i professionals “ideològicament diferents” però amb competència reconeguda. El grup critica l’actitud de la política cap al món digital i per això valora en positiu l’assistència a la presentació i l’interès del nou comissionat municipal d’aquest àmbit, Michael Donaldson, i dels dos membres de l’oposició que han respost a la crida –Ferran Mascarell (JxCat) i Elisenda Alamany (ERC)–. “És un bon inici per començar a canviar les coses”, sosté Levi.

El grup es composa d’un nucli promotor de deu persones i un segon nucli més ampli d’una trentena de membres. Entre els impulsors hi ha experts com Artur Serra (i2cat Foundation, Citilab), Ramon Roca (Guifi.net, Fundación homónima), Javi Creus (Ideas For Change), Genís Roca (Roca Salvatella), Albert Cañigueral (ConsumoColaborativo.com, OuiShare Barcelona Connector), Ignasi Labastida (promotor de Creative Commons, CRAI UB), Ana María Méndez (Traxtore), Jaron Rowan (BAU), Maddalena Falzioni (CEO de Maddix) i la mateixa Levi.

Levi cita alguns exemples de l’endarreriment digital de l’administració, com que la sol·licitud de subvencions de l’àrea Barcelona Ciutat Digital s’hagi de fer a través d’un formulari apte només per a Windows i Internet Explorer. “Ens oferim com a ràpids solucionadors d’aquest tipus de problemes, són coses senzilles que es podrien solucionar demà mateix”, indica​. “Abans de focs artificials s’han de posar les bases per ser més eficients”, afegeix. Per això els agradaria, tot i que ho veuen difícil, que “cada vegada que una política incorpori vessant digital” se’ls consulti per fer-ne una revisió ràpida i discreta.

El grup defensa que la digitalització és fonamental per a “una governança més àgil i distribuïda” i vol aportar propostes realistes per a la ciutat i influir proactivament en les polítiques digitals municipals: “Ja hem presentat 15 pàgines de propostes a l’Ajuntament, per exemple, la burocràcia digital és molt rudimentària”. Tot i que no hi ha una posició unànime, la tasca de l’anterior comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesc Bria, va decebre a part de les entitats integrants del grup. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa