Un activista denuncia que grans empreses utilitzen el coronavirus en la seva guerra contra els diners en efectiu

Brett Scott alerta des de fa anys de l'increment de l'impacte sobre la privacitat que comporta el creixement dels pagaments digitals

L’exbroker, articulista i activista britànic Brett Scott ha denunciat durant diversos anys l’increment del control i l’impacte sobre la privacitat que comporta el creixement dels pagaments digitals que ara s’ha vist reforçat pel coronavirus.

Brett Scott considera que actualment les grans corporacions aprofiten la crisi de la Covid-19 per atacar encara més els diners en efectiu. La finalitat d’aquest atac, exposa, és augmentar el control a través de la informació i dades que generen els pagaments digitals, en mans d’empreses privades a diferència de l’efectiu, que qualifica com a “públic, democràtic i estatal”.

Amb el coronavirus s’han imposat mesures de recomanació de pagament digital i electrònic basant-se en la por del contagi, un fet que ha estat en diverses ocasions desmentit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els bancs centrals. Scott denuncia que ha estat “àmpliament difós pels actors interessats en la lluita contra l’efectiu, generant desinformació i por”.

A l’estat espanyol abans de la pandèmia l’efectiu seguia sent el mètode de pagament preferit pel 53% de la població i va protagonitzar fins al 87% de les operacions, segons les dades del Banc Central Europeu i del Banc d’Espanya. Aquesta tendència ha canviat amb la pandèmia, segons apunta l’activista britànic, degut principalment a la pressió de les grans corporacions que han vist en la crisi de la Covid-19 una via per reforçar la bancarització i digitalització dels pagaments.

Scott alerta de l’avenç de “la guerra contra l’efectiu” i del seu impacte sobre l’accés per a molts sectors de població menys bancaritzats, així com sobre la pèrdua de privacitat i de seguretat en els pagaments per a tota la població.

Exposa que l’auge del comerç digital i “de la indústria de pagaments digitals no és una coincidència”. Segons la seva opinió, “aquests actors tenen sinergies naturals, ja que tots busquen crear enormes sistemes d’automatització entrellaçats”. “Desitgen i es beneficien d’un món en el qual les economies es coordinin de forma remota a través dels seus enormes sistemes de centres de dades, en lloc de negociar-mitjançant la interacció cara a cara entre persones al carrer”.

Nou comentari