Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Punys alçats, Ska-P i el viral del taüt a la marxa nocturna contra el tancament de Nissan
  • CA

Els treballadors de Nissan incrementen la pressió a la multinacional amb noves mobilitzacions. Els comitès d’empresa de Nissan han convocat a la plantilla a una marxa nocturna pel centre de Barcelona que ha reunit centenars de treballadors en protesta pel tancament de les plantes de la Zona Franca, Sant Andreu i Montcada.

El punt de trobada era a les 9 de la nit davant l’edifici de Correus, a l’inici de la Via Laietana, on han repartit espelmes entre els assistents. Han recorregut el passeig Colom i les Rambles, fent sentir la seva lluita en un clima festiu i reivindicatiu. Obria la manifestació una performance amb 3 taüts de cartró, dedicats a alts directius de la multinacional: el conseller delegat de Nissan, Makoto Uchida; el director que desmantellarà les fàbriques, Frank Torres; i el president d’Anfac i de Renault España, José Vicente de los Mozos.

La marxa tanca amb final provocador a plaça Catalunya, on han cremat els taüts i han reclamat a les institucions que els ofereixin “solucions” i no només fotos de suport. Fins i tot han parodiat el famós viral de l’enterrament alegre.

Espelmes, llums de mòbil i molts petards han protagonitzat l’itinerari, que portava com a banda sonora el crit insistent de “Nissan no es tanca”. Punys alçats i música reivindicativa –Bella ciao, El vals del obrero d’Ska-P…– també han animat la protesta. Tot i que ha plogut molt durant la tarda i ha tornat a ploure a mitjanit, durant la manifestació no ha caigut ni una gota de pluja: un miracle a l’altura de la difícil lluita per forçar Nissan a desdir-se del tancament.

Marxa nocturna dels treballadors de Nissan contra el tancament de les plantes / MMP

Segons la Guàrdia Urbana ha congregat 400 persones al punt d’inici i 1.200 durant el recorregut. Al seu pas per la Rambla, els restauradors anaven retirant les terrasses del passeig. El final de festa era la plaça Catalunya, on han convertit els taüts en tres petites fogueres de Sant Joan.

Marxa nocturna dels treballadors de Nissan contra el tancament de les plantes / MMP

“Avui és simbòlic però potser en el dia de demà hem de fer alguna cosa més contundent”, ha advertit Javier Hernández, representant d’UGT al comitè d’empresa de la planta de la Zona Franca. Ha aprofitat, a més, per renyar als companys que no han sortit al carrer aquest dimarts i ha assegurat que si no aconseguien evitar aquest “tancament històric” segur que arrencarien a la companyia japonesa “unes indemnitzacions històriques”.

Marxa nocturna dels treballadors de Nissan contra el tancament de les plantes / MMP

La plantilla de Nissan no vol ni sentir a parlar d’un pla B si finalment el tancament es fa efectiu al desembre, com s’ha anunciat. I és que moltes llars viuen íntegrament de la planta de la Zona Franca, perquè hi treballen diversos membres de la família. És el cas, per exemple, de la Montse i el Pere o de la Pilar i el Ramon, dues parelles que han treballat durant anys a la fàbrica barcelonina i expliquen en primera persona com és construir una vida al voltant d’una multinacional que pot desaparèixer de sobte.

Inici de la marxa nocturna dels treballadors de Nissan / MMP

Les principals organitzacions sindicals de Catalunya també pressionen a la firma japonesa i recriminen a les administracions públiques que no hagin afavorit el sector fabril amb una política industrial contundent com la que tenen altres països. També retreuen al govern d’Ada Colau certes declaracions sobre el futur del vehicle privat i per exemple el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, assenyala en una entrevista al TOT Barcelona que “declaracions com les de Janet Sanz destrueixen llocs de treball”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joana a juny 09, 2020 | 23:09
    Joana juny 09, 2020 | 23:09
    És molt trist, però hi ha molts altres casos gens mediàtics que ningú no els hi fa cap cas i es queden en l'anonimat total!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa