Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El temporal Glòria ha costat vora 3 milions d’euros a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) xifra en gairebé 3 milions d’euros els danys derivats del temporal Gloria sobre els serveis públics, infraestructures i espais gestionats per aquesta institució. El cost dels desperfectes al riu Llobregat arriba a 1.148.300 euros; en el cas de les platges metropolitanes, a 607.633, i en la xarxa de parcs metropolitans puja a 450.586. Els desperfectes registrats a les instal·lacions del cicle de l’aigua s’han valorat en 483.900 euros. La resta de l’import correspon a les rondes de Barcelona, on hi ha danys valorats en 230.000 euros.

Les afectacions més importants s’han produït a l’espai fluvial del riu Llobregat. Les pluges abundants a la capçalera del riu, juntament amb l’obertura de l’embassament de la Baells, van provocar un increment significatiu del cabal, fins als 800 m3/s, quan normalment el cabal regular és de 10 m3/s, fet que va implicar el desbordament en alguns punts. De fet, el Baix Llobregat va ser la comarca metropolitana més afectada pel temporal Glòria, especialment el sector sud més pròxim al litoral.

[r:1]

Aquesta crescuda va comportar el deteriorament de guals, camins paral·lels i passarel·les d’accés al curs fluvial, així com l’acumulació de fang i canyes en molts indrets. Les actuacions més rellevants per restablir la normalitat a l’espai fluvial del riu Llobregat han consistit en la retirada de fang i canyes de tots els guals, camins i passarel·les, així com la reconstrucció dels talussos esllavissats. Les tasques més urgents, com la neteja de fang i canyes, s’han anat fent al llarg d’aquestes setmanes i estan a punt de finalitzar.

Neteja finalitzada al 95% de les platges

Precisament, la crescuda dels dos rius metropolitans principals, el Llobregat i el Besòs, va implicar l’arribada de tones de residus a les platges metropolitanes. Les conseqüències més importants al litoral metropolità van ser la pèrdua de sorra, la inundació total dels sistemes dunars i els danys en el mobiliari i en els equipaments. Destaca la pèrdua de més de 400 metres de passeres, 57 accessos i 22 aparcaments de bicicletes. La regularització de la sorra, la retirada i recol·locació del mobiliari i dels equipaments, així com la neteja de residus, han estat les tasques més importants. La neteja ja està finalitzada en un 95% de les platges, i s’espera que a finals de mes es finalitzin les tasques de regularització de la sorra.

Pel que fa a la xarxa de parcs metropolitans, l’acumulació d’aigua i les fortes ventades van provocar la caiguda de més de 400 arbres, l’erosió de 88.082 m2 de paviments tous (camins sense asfaltar) i avaries elèctriques en 7 parcs. L’equip tècnic ha inspeccionat l’arbrat i ha fet recollida dels caiguts, col·locació d’ancoratges per redreçar els exemplars inclinats i reparació dels paviments erosionats. Aquests dies s’estan finalitzant les tasques associades a la restauració de la vegetació (evacuació de soques, triturat de restes vegetals i ancoratges d’arbrat inclinat), mentre que la reparació d’instal·lacions i restitució de paviments s’allargaran fins a mitjans de març.

Les infraestructures, a prova

El cicle de l’aigua va patir afectacions en algunes de les seves instal·lacions, especialment en el sistema de sanejament d’aigües residuals. El col·lector de Llevant i l’EDAR del Besòs van ser les infraestructures més malmeses. La feina dels operaris de l’AMB va garantir que totes les instal·lacions de sanejament d’aigua tornessin a funcionar de seguida. Tot i això, algunes tasques, com la retirada total de la sorra que ha entrat als col·lectors o la reparació de tota la maquinària de les estacions depuradores per evitar avaries posteriors podria allargar-se uns quants mesos.

Pel que fa a les rondes, també va patir alguns danys: desperfectes als murs de revestiment de la ronda Litoral, caiguda d’arbrat i senyalització, i un lleuger enfonsament del paviment a la rotonda de Can Caralleu. La retirada d’arbrat es va fer de manera immediata, mentre que la recol·locació de la senyalització i la reparació del paviment de la rotonda de Can Caralleu es va fer un cop passat el temporal. Tot i que els serveis de mobilitat, transport i gestió de residus no van patir conseqüències greus, cal remarcar afectacions en algunes marquesines i incidències en la planta de triatge d’envasos de Gavà-Viladecans i l’Ecoparc 3 (Sant Adrià de Besòs), respectivament.

Més notícies

Treball “urgent” per tenir les platges a punt per a l’estiu després del Glòria

Notícia: Treball “urgent” per tenir les platges a punt per a l’estiu després del Glòria
Comparteix
L'Ajuntament espera tenir l'informe definitiu de danys a la ciutat en uns dies
Notícia: Treball “urgent” per tenir les platges a punt per a l’estiu després del Glòria - Mobile

Nou comentari

Comparteix