Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Rescat públic milionari per als gimnasos DIR
  • CA

La Generalitat va concedir un avantatjós crèdit de 2,6 milions d’euros a la cadena de gimnasos privada DIR, que té la majoria dels seus 33 centres a Barcelona ciutat i lidera un sector molt atomitzat a Catalunya. Segons ha avançat el diari ARA i ha confirmat el TOT Barcelona, l’empresa ja hauria utilitzat un milió i mig. El rescat s’ha vehiculat a través de l’empresa pública Avançsa. DIR consta al web d’Avança com una integrant més de la seva cartera d’empreses “participades” per l’organisme, al capítol de “Salut i Ciències de la vida” on majoritàriament hi ha farmacèutiques.

Es tracta d’un terç dels 9 milions d’euros que el Govern ha promès destinar a empreses en risc de fallida per causa de la pandèmia. “S’adreça a empreses que la Covid-19 ha debilitat l’estructura financera fins a extrems que comprometen la seva viabilitat, és per ajudar a superar la manca de liquiditat, mantenir l’activitat i salvaguardar els llocs de treball”, justifiquen fonts de la conselleria. “No és cap ajut a fons perdut”, insisteixen.

Avançsa depèn de la conselleria d’Empresa, ara en mans de Ramon Tremosa (Junts), i va ser creada per a impulsar la reindustrialització i la innovació a Catalunya. No obstant, arran de la Covid, es va obrir a tot l’àmbit empresarial.

El crèdit concedit és a 5 anys i si DIR no pogués pagar-lo, la Generalitat té com a garanties la possibilitat d’embargar-li algun immoble o esdevenir accionista de la firma. El tipus d’interès oscil·la en funció dels resultats de la companyia i si es dissolgués la Generalitat seria l’últim creditor en cobrar.

Tot i que DIR ja arrossegava anys de dificultats econòmiques, les restriccions d’obertura i aforament per la pandèmia l’havien deixat ara en una situació límit. Aquest juny ha d’afrontar el venciment d’una emissió de bons a particulars per valor d’un milió d’euros. Molts són abonats del propi gimnàs. L’empresa de moment no s’ha pronunciat. Entre els molts noms públics que s’han associat a DIR al llarg dels anys destaquen el de Marta Ferrussola, esposa de Jordi Pujol, que va presidir-ne la fundació. Josep Pujol, fill de l’expresident, n’ha estat accionista.

El préstec va ser aprovat el 23 de desembre, a les portes del Nadal i només un mes després d’acordar la creació del fons de 9 milions d’euros per a la “reactivació industrial post-COVID-19”. Com d’altres entitats i patronals de l’esport, DIR havia publicat anuncis a la premsa demanant al Procicat menys restriccions al sector.

A banda del DIR, Avançsa també ha concedit al febrer un crèdit de 1,8 milions d’euros a Manufactura Moderna de Metalls, segons han explicat fonts de la conselleria d’Empresa i Coneixement a l’ACN. És una empresa proveïdora del sector de l’automoció i enfocada a l’exportació, que ha tancat 2020 amb una caiguda del 33% de la facturació i un descens del 21% de la producció prevista. Té plantes a Molins de Rei –amb 170 treballadors–, Romania, Rússia i Mèxic.

Segons el Govern, s’estan estudiant també altres projectes. “Des de l’inici de la Covid AVANÇSA ha aprovat destinar 18 milions d’euros en préstecs participatius i ampliacions de capital a empreses i des de l’aprovació d’aquesta línia ha aprovat projectes per valor de més de 30 milions d’euros”, assenyala la conselleria.

Reaccions

El govern municipal de Barcelona ja ha insinuat tímidament la seva reticència a l’operació. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra (Bcomú), ha considerat aquest dissabte al migdia que “no hi ha per on agafar-ho”. En una piulada, ha recordat que també passen moltes dificultats i no han estat rescatades “entitats de barri que gestionen equipaments públics a punt de fer fallida per les restriccions del Govern”.

Més notícies
Un dels grups que fa pesos i exercici a l'aire lliure, al Parc de les Tres Xemeneies / D.C.
Els gimnasos treuen l’esport al carrer per eludir les restriccions del Govern
Notícia: Els gimnasos treuen l’esport al carrer per eludir les restriccions del Govern
Comparteix
Centres de Barcelona deixen material com pesos i cordes als usuaris perquè se l'enduguin a casa i el tornin a la propera sessió
Piscina del CEM Espanya Industrial / Atles Esports
Els gimnasos de Barcelona han perdut entre un 20% i un 25% d’abonats
Notícia: Els gimnasos de Barcelona han perdut entre un 20% i un 25% d’abonats
Comparteix
Les baixes s'han produït sobretot al juliol, arran del tancament per rebrot, i no tant durant l'estat d'alarma

Comentaris

  1. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a abril 17, 2021 | 18:13
    LLARENA dPENA abril 17, 2021 | 18:13
    La GENE ha d'ajudar economicament a les veritables empreses no a centres esportius que, de forma exagerada, s'han extés sense cap ni peus com els centres DIR. Hi han moltísimes entitats esporftives municipals que promouen la practica esportiva federada de tot tipus d'esports i aquesta s'aniran a fer punyetes. Soc soci de la UE Horta de BCN on hi han más de 900 persones federades sense cap ajuda economica de ningú,fent esport (basquet, natació, waterpolo, hockey, patinatge, nenes i nens, dones i homes) i on la despesa és coberta en bona part pels mateixos activistes.
    • Icona del comentari de: Juli Vert a abril 18, 2021 | 10:29
      Juli Vert abril 18, 2021 | 10:29
      Doncs això, aneu votant a aquesta Mafia Junts ERC, CUP
  2. Icona del comentari de: Corrupcio ERC.FERROVIAL, hasta cuando? a abril 17, 2021 | 19:26
    Corrupcio ERC.FERROVIAL, hasta cuando? abril 17, 2021 | 19:26
    De qui es propietat? D'un destacat amic del Carod-Rovira. Fiscalia, otro Ferrovial?
    • Icona del comentari de: No tenim ni cinc, !!!! a abril 18, 2021 | 10:24
      No tenim ni cinc, !!!! abril 18, 2021 | 10:24
      I de Marta Ferrusola i Josep Pujol Ferrusola???? Aneu votant Jxlapasta, jejejeje
  3. Icona del comentari de: nil a abril 17, 2021 | 21:13
    nil abril 17, 2021 | 21:13
    em sembla bé la concessió d'aquest crèdit ..s'ha d'ajudar a les empreses amb dificultats....
  4. Icona del comentari de: Sapiens a abril 18, 2021 | 00:08
    Sapiens abril 18, 2021 | 00:08
    Quan es rescata una autopista a Madrid tots cridem com bojos, quan ho fa la generalitat amb un gimnas no passa res. Ja està be home d'aquesta broma, i a mes s'emporta una tercera part de tot el presupost per a rescatar empreses! I la resta? I les petites i mitjanes?
    62
    Icona de dislike al comentari de: Sapiens a abril 18, 2021 | 00:08 15
    Respon
    • Icona del comentari de: Ferrovial, junquerisme milletista, corrupcio absoluta d'erc.lladres a abril 18, 2021 | 06:11
      Ferrovial, junquerisme milletista, corrupcio absoluta d'erc.lladres abril 18, 2021 | 06:11
      La corrupcio dels Ferrovials,Erc no te limits. Aragones un lladre com cal
  5. Icona del comentari de: Ton a abril 18, 2021 | 08:00
    Ton abril 18, 2021 | 08:00
    Això es de Jutjat de Guardia. No tenen diners per ajudar als restaurant i en donen al Dir?. Maleïts siguin.
  6. Icona del comentari de: Aneuacagaya !!!!!! a desembre 12, 2021 | 21:40
    Aneuacagaya !!!!!! desembre 12, 2021 | 21:40
    Una vergonya total !!!, i a me’s encara es gasten el diners fen anuncis a Tv3, tot pagat per els de sempre, els votants i els no votants que no u fem perquè estem farts !!!!. Amb tot el morro !!!!
  7. Icona del comentari de: Piruli a desembre 12, 2021 | 21:41
    Piruli desembre 12, 2021 | 21:41
    Una vergonya total !!!, i a me’s encara es gasten el diners fen anuncis a Tv3, tot pagat per els de sempre, els votants i els no votants que no u fem perquè estem farts !!!!. Amb tot el morro !!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa