Rescat públic milionari per als gimnasos DIR

La Generalitat concedeix 2,6 milions d’euros de crèdit a la cadena de fitness privada

La Generalitat va concedir un avantatjós crèdit de 2,6 milions d’euros a la cadena de gimnasos privada DIR, que té la majoria dels seus 33 centres a Barcelona ciutat i lidera un sector molt atomitzat a Catalunya. Segons ha avançat el diari ARA i ha confirmat el TOT Barcelona, l’empresa ja hauria utilitzat un milió i mig. El rescat s’ha vehiculat a través de l’empresa pública Avançsa. DIR consta al web d’Avança com una integrant més de la seva cartera d’empreses “participades” per l’organisme, al capítol de “Salut i Ciències de la vida” on majoritàriament hi ha farmacèutiques.

Es tracta d’un terç dels 9 milions d’euros que el Govern ha promès destinar a empreses en risc de fallida per causa de la pandèmia. “S’adreça a empreses que la Covid-19 ha debilitat l’estructura financera fins a extrems que comprometen la seva viabilitat, és per ajudar a superar la manca de liquiditat, mantenir l’activitat i salvaguardar els llocs de treball”, justifiquen fonts de la conselleria. “No és cap ajut a fons perdut”, insisteixen.

Avançsa depèn de la conselleria d’Empresa, ara en mans de Ramon Tremosa (Junts), i va ser creada per a impulsar la reindustrialització i la innovació a Catalunya. No obstant, arran de la Covid, es va obrir a tot l’àmbit empresarial.

El crèdit concedit és a 5 anys i si DIR no pogués pagar-lo, la Generalitat té com a garanties la possibilitat d’embargar-li algun immoble o esdevenir accionista de la firma. El tipus d’interès oscil·la en funció dels resultats de la companyia i si es dissolgués la Generalitat seria l’últim creditor en cobrar.

Tot i que DIR ja arrossegava anys de dificultats econòmiques, les restriccions d’obertura i aforament per la pandèmia l’havien deixat ara en una situació límit. Aquest juny ha d’afrontar el venciment d’una emissió de bons a particulars per valor d’un milió d’euros. Molts són abonats del propi gimnàs. L’empresa de moment no s’ha pronunciat. Entre els molts noms públics que s’han associat a DIR al llarg dels anys destaquen el de Marta Ferrussola, esposa de Jordi Pujol, que va presidir-ne la fundació. Josep Pujol, fill de l’expresident, n’ha estat accionista.

El préstec va ser aprovat el 23 de desembre, a les portes del Nadal i només un mes després d’acordar la creació del fons de 9 milions d’euros per a la “reactivació industrial post-COVID-19”. Com d’altres entitats i patronals de l’esport, DIR havia publicat anuncis a la premsa demanant al Procicat menys restriccions al sector.

A banda del DIR, Avançsa també ha concedit al febrer un crèdit de 1,8 milions d’euros a Manufactura Moderna de Metalls, segons han explicat fonts de la conselleria d’Empresa i Coneixement a l’ACN. És una empresa proveïdora del sector de l’automoció i enfocada a l’exportació, que ha tancat 2020 amb una caiguda del 33% de la facturació i un descens del 21% de la producció prevista. Té plantes a Molins de Rei –amb 170 treballadors–, Romania, Rússia i Mèxic.

Segons el Govern, s’estan estudiant també altres projectes. “Des de l’inici de la Covid AVANÇSA ha aprovat destinar 18 milions d’euros en préstecs participatius i ampliacions de capital a empreses i des de l’aprovació d’aquesta línia ha aprovat projectes per valor de més de 30 milions d’euros”, assenyala la conselleria.

Reaccions

El govern municipal de Barcelona ja ha insinuat tímidament la seva reticència a l’operació. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra (Bcomú), ha considerat aquest dissabte al migdia que “no hi ha per on agafar-ho”. En una piulada, ha recordat que també passen moltes dificultats i no han estat rescatades “entitats de barri que gestionen equipaments públics a punt de fer fallida per les restriccions del Govern”.

Més informació

Comentaris

  Ton 18/04/2021 8:00 am
  Això es de Jutjat de Guardia. No tenen diners per ajudar als restaurant i en donen al Dir?. Maleïts siguin.
  Sapiens 18/04/2021 12:08 am
  Quan es rescata una autopista a Madrid tots cridem com bojos, quan ho fa la generalitat amb un gimnas no passa res. Ja està be home d'aquesta broma, i a mes s'emporta una tercera part de tot el presupost per a rescatar empreses! I la resta? I les petites i mitjanes?
  62
  15
  Respon
   Ferrovial, junquerisme milletista, corrupcio absoluta d'erc.lladres 18/04/2021 6:11 am
   La corrupcio dels Ferrovials,Erc no te limits. Aragones un lladre com cal
  nil 17/04/2021 9:13 pm
  em sembla bé la concessió d'aquest crèdit ..s'ha d'ajudar a les empreses amb dificultats....
  Corrupcio ERC.FERROVIAL, hasta cuando? 17/04/2021 7:26 pm
  De qui es propietat? D'un destacat amic del Carod-Rovira. Fiscalia, otro Ferrovial?
   No tenim ni cinc, !!!! 18/04/2021 10:24 am
   I de Marta Ferrusola i Josep Pujol Ferrusola???? Aneu votant Jxlapasta, jejejeje
  LLARENA dPENA 17/04/2021 6:13 pm
  La GENE ha d'ajudar economicament a les veritables empreses no a centres esportius que, de forma exagerada, s'han extés sense cap ni peus com els centres DIR. Hi han moltísimes entitats esporftives municipals que promouen la practica esportiva federada de tot tipus d'esports i aquesta s'aniran a fer punyetes. Soc soci de la UE Horta de BCN on hi han más de 900 persones federades sense cap ajuda economica de ningú,fent esport (basquet, natació, waterpolo, hockey, patinatge, nenes i nens, dones i homes) i on la despesa és coberta en bona part pels mateixos activistes.
   Juli Vert 18/04/2021 10:29 am
   Doncs això, aneu votant a aquesta Mafia Junts ERC, CUP

Nou comentari