El rebut de l’aigua baixarà un 3,9% a partir de 2020

Agbar i Àrea Metropolitana han acordat noves tarifes després de la congelació de les de 2019 al plenari supramunicipal

El rebut de l’aigua no pujarà durant aquest 2019 i baixarà almenys un 3,9% a partir del gener de 2020, ha informat aquest dijous Eloi Badia, regidor municipal i vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La companyia subministradora, Agbar, i la institució supramunicipal han acordat noves tarifes després de la congelació de preus per 2019 al plenari metropolità. En declaracions recollides per l’ACN, Badia ha celebrat la decisió i ha considerat que l’empresa “s’ha fet seva” l’argumentació de la institució pública, que demanava no aplicar l’increment del 4,16% pactat al principi del Acord Marc 2014-2018. 

Els tècnics de l’AMB revisaran la proposta de la companyia operadora, que serà sotmesa a l’aprovació del Consell Metropolità que es celebrarà el 29 de gener. La reducció s’aplicarà a la majoria de municipis metropolitans i suposarà una reducció total del rebut de 12,5 milions d’euros. No obstant, Badia no descarta aconseguir una rebaixa més àmplia en properes negociacions: “Treballarem per ajustar aquesta reducció, a veure pot ser encara superior”, ha dit el vicepresident, que ha recriminat a PDeCAT i Cs que instessin a l’AMB a acceptar la proposta del 4,16% al plenari de novembre.

El regidor ha explicat que en les converses amb l’empresa van posar sobre la taula elements com ara despeses no justificades, inversions que es podrien ajustar a nivell de concurrència i preus públics, que en part haurien estat recollits a la nova proposta. També ha destacat que la comissió de preus ha considerat ”sòlides” les propostes d’AMB i que la rebaixa no compromet futures inversions en la infraestructura de subministrament. Badia ha tret pit d’haver rebutjat les pujades proposades per Agbar en quatre ocasions i d’haver aconseguit rebaixes en dues d’elles. Segons ell, el preu de l’aigua havia pujat un 85% des de 2005 i ha recalcat que en tot l’actual mandat no hi ha hagut cap increment.

Agbar alerta sobre la inversió en depuració d’aigües

Precisament aquest dijous també ha fet declaracions el president d’Agbar i vicepresident executiu de Suez, Ángel Simón. Durant una conferència PwC Talks La Vanguardia, recollida per Europa Press, ha alertat de la falta d’inversió per millorar la depuració de l’aigua de l’àrea metropolitana, que ha qualificat de “necessitat imperiosa”. Simón ha recordat que des que la companyia va assumir la depuració de l’aigua metropolitana han advertit en més d’una ocasió la necessitat d’inversió.

També ha defensat la col·laboració publicoprivada com a única via per a la gestió de les infraestructures de sanejament, l’eliminació de la pobresa energètica, l’accés a l’aigua i la lluita contra l’estrès hídric que viuran les grans urbs. Preguntat per les propostes polítiques de ‘remunicipalització’, ha assegurat que és un invent comunicacional i que la gestió pública no és ni més eficient ni més barata: “L’aigua que cau del cel és gratis però portar-la a les cases no ho és”. A més ha defensat l’economia circular i la creació del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Més informació

Nou comentari