Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una prova pilot implantarà el batxillerat en tres anys a diversos instituts
  • CA

El Consorci d’Educació de Barcelona implantarà el pròxim curs un pla pilot en tres instituts d’un Batxillerat flexible que permetrà cursar en tres anys després de detectar “molt abandonament” en aquesta etapa educativa.

En roda de premsa aquest dijous per presentar un pla de xoc contra la segregació escolar i l’oferta escolar inicial, el president del Consorci, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat que s’impartirà als instituts Infanta Isabel, Ferran Tallada i Balmes, i que els alumnes podran decidir si cursar-lo en dos o tres anys.

Gonzàlez-Cambray ha remarcat que es vol que sigui una etapa més competencial i integradora i anirà en la línia del nou decret de Batxillerat en el qual treballa la Generalitat, i que prepari tant per accedir a la universitat com als cicles formatius de grau superior d’FP, trencant la idea que només serveix per accedir a graus universitaris.

Barcelona també augmenta l’oferta del Batxillerat artístic en tres centres, un Batxillerat professionalitzador amb estades en empreses en altres tres i introduirà continguts específics amb contingut de formació professional en 11 instituts de la ciutat que ja tenen oferta formativa d’FP.

El Consorci vol apostar per la universalització de l’etapa postobligatòria 16-18 anys i potenciar la transversalitat entre els ensenyaments, facilitant la viabilitat d’accés als cicles formatius de grau mitjà a tots els alumnes que acabin ESO i optin per aquest itinerari, i Gonzàlez -Cambray ha dit que el curs pont entre cicles de grau mitjà i superior “tendeix a desaparèixer”.

Pla de xoc

El Consorci aplicarà el proper curs, en el marc del pla de xoc contra la segregació escolar, un preassignació de places a P3 i primer d’ESO en tots els centres educatius per a l’alumnat en situació de vulnerabilitat detectats en col·laboració amb Serveis Socials i uns nous criteris en l’assignació de la matrícula viva durant el curs.

La vicepresidenta del Consorci d’Educació, Laia Ortiz, ha explicat que busquen una distribució equitativa i garantir l’èxit educatiu, i ha remarcat que les famílies rebran una carta personalitzada amb la proposta preassignada, que aquestes podran validar a l’hora de formalitzar la matrícula .

Ortiz ha explicat que aquesta preassignació ja es va iniciar el curs passat a P3 però que ara serà sistèmica, i Gonzàlez-Cambray ha assegurat que si l’oferta a les famílies és en un centre concertat es garantirà que accedeixin “sense barreres econòmiques”.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha remarcat que els alumnes en situació de vulnerabilitat disposaran de la plaça de reserva, exempció del pagament de quotes per escolarització, gratuïtat del servei de menjador, extraescolars i activitats d’estiu, i garantia de plaça en centres oberts.

Oferta inicial

De cara al curs 2019-2020, el Consorci d’Educació ha estimat una demanda de 12.750 sol·licituds per a un total de 14.090 places entre pública i concertada, amb una oferta inicial que s’incrementa en sis grups, amb les novetat de l’Institut Escola Arts, que neix de la transformació de l’escola Miquel Bleach i l’Institut Joan Coromines a l’antic col·legi concertat Sant Vicenç de Paül.

Amb un total de 5.484 places de primer d’ESO als centres públics, el Consorci estima una demanda de 5.200, en una etapa en què els centres concertats -majoritari a la continuïtat de la primària – oferirà 9.090, incloent les de continuïtat.

Obriran portes l’Institut La Sagrera i l’Institut Pedralbles, aquest últim producte de la fusió del Ausiàs March i el Joan Boscà, en un curs en què entre pública i concertada es redueixen tres grups respecte a l’anterior per un reajustament de l’oferta.

Pel que fa a FP, el Consorci amplia l’oferta, amb quatre nous grups en cicles formatius de grau mitjà de gran demanda i altres quatre en grau superior lligats a la indústria 4.0., I es crearà el Centre d’Ensenyaments postobligatoris al barri del Bon Pastor, on es preveu traslladar l’Institut Rubió i Tudurí, l’Institut Rambla Prim i l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona a Can Batlló.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa