Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Presidents, ministres i magistrats participen en el llibre commemoratiu del 40 aniversari del Despatx Sagardoy
  • CA

Expresidents de govern com Felipe González oiJosé María Aznar, exministres de Treball, destacats i històrics membres de la magistratura tant del Tribunal Suprem com del Constitucional, líders sindicals com Cándido Méndez i directius de companyies i mitjans de comunicació, entre d’altres representants de la societat civil, han col·laborat amb els seus testimonis al llibre commemoratiu amb motiu dels 40 anys del despatx Sagardoy Advocats. El llibre, coordinat per Luis Enrique de la Vila Gil, recull, a més dels testimonis, un repàs per la història del despatx i aborda en un dels seus capítols, el futur del dret del treball i de la protecció social, escrit pel propi Juan Antonio Sagardoy, fundador del despatx i referent en Dret Laboral, i Luis Enrique de la Vila.

“Els últims 40 anys d’Espanya han estat sense cap dubte, els millors anys de la història recent del nostre país”, reflexiona José María Aznar, expresident de govern. “La consolidació de la democràcia, la modernització de l’economia, accelerada per l’entrada en l’euro que ens va homologar a les nacions més desenvolupades del món, o el desenvolupament de l’estat autonòmic com a projecte de la pluralitat que sempre ha caracteritzat Espanya són fites que, malgrat els intents disgregadors que malauradament avui ens acompanyen, formen part ja de la història d’èxit del nostre país”.

Destaca també Aznar que “l’èxit d’Espanya en aquestes últimes quatre dècades no ha estat atribuïble als polítics. Ha estat l’èxit de tota una societat, de tots i cadascun dels espanyols que a finals dels anys 70 anhelaven la normalitat democràtica. Sagardoy ha estat un referent de la societat civil”. El també expresident de govern Felipe González ressalta en el seu text “la permanent inclinació al pacte i a l’entesa en tots els ordres de la vida”, com algunes de les virtuts i les raons “que van portar el govern d’Adolfo Suárez a encomanar a Joan Antonio Sagardoy fer d’aquesta previsió de l’article 35.2 de la Constitució (la llei regularà l’Estatut dels Treballadors) una realitat viva i duradora”. González apunta, a més, que “s’han complert 40 anys de la publicació de l’Estatut dels Treballadors. Al llarg d’aquest temps ha estat una llei viva, que ha patit reiterades modificacions per adaptar-se a les canviants circumstàncies econòmiques i socials, però que, alhora, mai ha perdut les senyes d’identitat que Sagardoy va incorporar al seu text original “.

Dret laboral

Per la seva banda, els exministres de Treball Fátima Báñez i Valeriano Gómez destaquen el pilar en què s’ha convertit el Dret Laboral a Espanya. “Davant els desafiaments que afecten el món de les relacions laborals, com la globalització, la digitalització i el futur de la feina o la pandèmia mundial, segueixin treballant perquè prevalguin els valors superiors de l’ordenament jurídic, és a dir, la Llibertat, la Justícia, la Igualtat i el Pluralisme Polític”, apunta Báñez.

En el seu text, Valeriano Gómez ressalta que les quatre dècades de la fundació de Sagardoy Advocats “és una feliç coincidència amb aquesta afortunada etapa de la nostra història que és també, quan es contempla des de la perspectiva de les nostres institucions socials, la de la construcció a Espanya d’un marc democràtic de relacions laborals i el seu progressiu desenvolupament afrontant els grans reptes que l’economia i la societat espanyola han hagut de superar en aquest excepcional període “.

Històrics magistrats com María Emilia Casas (presidenta emèrita de el Tribunal Constitucional) expressen l’adaptació de Dret Laboral. “Sagardoy ha afrontat al llarg de les últimes quatre dècades canvis de tanta magnitud com la conformació i desenvolupament de l’ordenament laboral constitucional, amb contínues operacions legislatives reformadores i el nostre ingrés a la Unió Europea, sense oblidar les transformacions tecnològiques i la seva incidència en les formes d’organitzar l’activitat empresarial i de treballar, en la direcció i gestió dels recursos humans en els models de negoci”, indica.

En aquest sentit, el també magistrat Francisco Pérez dels Cobos, president emèrit de l’Tribunal Constitucional), escriu sobre la importància que va tenir l’aparició de l’Estatut dels Treballadors i assenyala que “un dels primers exponents d’aquest vendaval renovador va ser l’Estatut dels Treballadors de 1980, que va ser un producte normatiu típic de la Transició i una norma moderna i com cal, aferrada a la realitat espanyola i adaptada a les necessitats del seu temps “.

També, Fernando Salinas, exvicepresident de el Consell General de l’Poder Judicial, es refereix al mateix aspecte destacant que Sagardoy “va pilotar l’elaboració de l’avantprojecte de l’Estatut dels Treballadors, norma ja ajustada a el text constitucional. De la norma de 1980 continuen vigents gran part dels seus principis “. I afegeix que “els laboristes hauríem de reflexionar seriosament i posar en relleu els transcendents canvis que el dret i l’ordre jurisdiccional social han experimentat en els últims 40 anys, passant de ser un camp i un ordre jurídic denigrat fins a arribar al nivell tècnic i jurídic actual “.

Segons l’opinió de Benigno Varela, magistrat jubilat de l’Tribunal Suprem, a Sagardoy “se li deu en mesura molt important el nou Dret del Treball sorgit després de la Constitució de l’any 1978, que va tenir en l’Estatut dels Treballadors de 1980, la manifestació més eloqüent “. Manuel Pizarro, president de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d’Espanya, dedica en el seu reflexió una lloa al fundador del despatx com a “referència indiscutible del Dret de l’Treball i la Seguretat Social, disciplina sotmesa en aquests anys més pròxims a una evolució profunda, la mateixa que ha experimentat el teixit empresarial, econòmic i laboral al nostre país “.

Relacions laborals

Dins de l’àmbit sindical i empresarial, personatges rellevants en l’etapa de la Transició com Cándido Méndez, ex secretari general de la UGT, també participa en el llibre recordant que “les relacions laborals estan sempre en evolució per encarar amb èxit els nous reptes, com els que ara deriven de la digitalització i la transformació verda a les nostres societats, travessades per la pandèmia que ens ha obligat a aprofundir, a contrarellotge, en el teletreball “. En aquest sentit, assenyala a Sagardoy com a “interlocutor necessari en multitud de negociacions conflictes i disseny de canvis legals, que ha experimentat l’Estatut dels Treballadors des de la seva redacció inicial”.

En l’àmbit empresarial, col·laboradors de l’obra com Antonio Fernández Galiano, president d’Unidad Editorial, posa en valor el paper de Sagardoy i diu que “com a director general de l’Institut d’Estudis Socials va ser determinant en el vigent Estatut dels Treballadors”. I assevera que “Espanya necessita de referències exemplars en temps en què l’exemplaritat sembla estar vivint hores baixes”. Per la seva banda, Pablo Isla, president d’Inditex, ha volgut destacar “la qualitat d’un despatx ve determinada per la qualitat de les persones que l’integren i crec que comptar a Espanya amb un despatx de dret laboral de la talla i el nivell de Sagardoy és tot un luxe “.

De la mateixa manera, es manifesta Jaime Pérez Renovales, secretari general i del Consell de Banco Santander, que subratlla “l’alta qualificació professional dels que hi treballen, la proximitat i compressió de les necessitats del client i, sobretot, un pragmatisme i sentit comú que els fa aconsellar en cada moment la solució més viable i beneficiosa per als seus assessorats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa