"Perseguir manters no és d'esquerres", la resposta a la nova pressió del govern municipal

Després d'una setmana en què s'ha intensificat la pressió contra la venda ambulant, la mobilització ha volgut combatre els missatges de "criminalització" del sector

Una manifestació en defensa dels manters recorre Ciutat Vella aquesta tarda per contraprogramar la política municipal liderada pel tinent de Seguretat Albert Batlle contra la venda ambulant. "Sobreviure no és delicte" i "papers per a tots" han estat les consignes més repetides en una marxa que s'ha iniciat a dos quarts de set a l'avinguda Joan de Borbó. Tanmateix, en arribar a la plaça Sant Jaume, el missatge s'ha dirigit contra el conjunt del nou govern municipal, liderat per Barcelona en Comú: "Perseguir manters no és d'esquerres", han cantat mentre assenyalaven l'edifici del consistori

En els parlaments, diferents veus han recordat que la situació en la qual es troben neix, sovint, de "l'opressió dels governs europeus". Com a exemples, han citat els processos de colonització que s'han aprofitat dels recursos africans durant segles o, més pròximament, la llei d'estrangeria. "Hi ha companys que estan aquí des del 2004 i encara no han aconseguit els papers", ha etzibat un dels portaveus. 

Els mitjans de comunicació, a més, també han estat un dels punts més assenyalats, després del govern municipal, com a "col·laboradors d'un discurs que ens lliga a la inseguretat", han remarcat davant de l'Ajuntament. Han insistit també alhora de desmentir alguns dels prejudicis més comuns vers la seva feina. Han reivindicat que voldrien pagar impostos, treballar en un sector regularitzat i, inicialment, no haver de marxar del seu país si no fos perquè han quedat empobrits per les polítiques dels governs occidentals.

Solidaritat entre migrants

L'estampa del moviment que ha recorregut bona part del centre turístic de la ciutat ha estat, a més, diversa. No ha estat una marxa del col·lectiu de manters i les associacions de suport en exclusiva. També s'han solidaritzat desenes de ciutadans estrangers provinents d'Àsia, majoritàriament del Pakistan. "Ens hem informat els uns als altres amb uns papers que ens hem anat passant", explica el Siam, que regenta una botiga de queviures al carrer Aragó.

També s'hi han apropat altres companys que, de facto, no són manters. És el cas del Daouda Dieye que, tot i ser el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, ha sortit del restaurant on treballa escopetejat per arribar a la manifestació. "No hem tingut una repressió com la dels últims dies des de feia quatre anys. En aquella època ens mobilitzàvem molt. Si tornem a estar malament, haurem de tornar a fer accions contínuament", ha avisat Dieye.

Les pancartes que duien a la capçalera de la manifestació, a més, plasmaven el missatge que "la vida dels manters importa" i demanaven "prou racisme". De fet, el moviment al carrer d'aquesta tarda ha estat una resposta al vincle que el nou govern municipal ha fet entre la venda ambulant i la "inseguretat"

La marxa ha congregat centenars de manifestants per protestar contra la deriva repressiva de la seva activitat econòmica. Ho fan, a més, el mateix dia que el govern d'Ada Colau ha fet públic que està treballant en un paquet de mesures per donar-los alternatives laborals.

Una setmana clau contra els manters

La mobilització arriba després que aquesta setmana s'hagi posat la tasca dels manters al centre del debat públic, especialment després de la macrobatuda que es va dur a terme el dilluns a tot el front marítim. Des de llavors s'han viscut escenes de persecucions de la policia als venedors ambulants, en alguns casos en situacions perilloses, com quan els manters van acabar fugint per la ronda Litoral. En aquella intervenció es van detenir tres persones i es va haver de tallar el trànsit.

 

Més informació
Comentaris