L’odissea d’un bar de Vallcarca per no abaixar la persiana després de 22 anys

El bar Luis és tota una institució a Vallcarca. La seva truita de patates, una delícia. Però el bar podria tenir els dies comptats si en Luis, que fa 35 anys que viu al barri i 22 que està darrere la barra del local de l’avinguda Vallcarca número 16, no aconsegueix que li renovin el contracte. La propietat no té interès a negociar un nou lloguer i prefereix canviar d’inquilí amb l’esperança d’obtenir un lloguer més alt. Bona part del barri, que té una llarga experiència lluitant contra l’especulació immobiliària i l’expulsió de veïns, s’ha pres el cas d’en Luis com una qüestió d’orgull i fa setmanes que ha engegat una campanya perquè es quedi.

Ara fa un any el propietari, que viu a Astúries, va venir a Barcelona i en Luis va rebre els primers indicis que el seu bar estava amenaçat. Un conegut li va explicar que l’advocat de la propietat buscava un nou llogater. També li van començar a arribar algunes ofertes per comprar-li la llicència, però els números no li sortien perquè és la seva pensió per quan es jubili. “Saben que se m’acaba el contracte i m’ofereixen molt menys del que val perquè pensen que estic desesperat”, explica amb certa resignació. Al principi estava decidit a llançar la tovallola, però la insistència de diversos clients el van fer canviar d’opinió i es va acostar fins al Sindicat d’Habitatge de Vallcarca.

El temps s’acaba, però en Luis no marxa

El contracte del bar Luis s’acaba aquest dijous 31 d’octubre i ha rebut el temut burofax, el símbol de l’extinció de contractes que tantes famílies han llegit abans d’haver de marxar. Fins ara la propietat no ha volgut seure a negociar, però tant en Luis com el sindicat esperen poder parlar amb ells aquesta mateixa setmana. Però encara que no puguin, la seva estratègia és clara: seguir al peu del canó, servint truites i cafès, i pagar puntualment el lloguer. “Serà una espècie de bar okupa”, diu rient. El seu arrelament al barri l’ha animat a lluitar fins a l’últim moment. “Abans de tenir el bar venia llibres i congelats a domicilis, he estat a totes les cases des del Park Güell fins al carrer Zaragoza [al Putxet i el Farró] i la rambla Prat [a la Vila de Gràcia]”.

El bar Luis és un refent al barri de Vallcarca / XFDC

El bar Luis és un refent al barri de Vallcarca / XFDC

Després de 22 anys, en Luis no entén per què el propietari el vol fer fora. “Sempre havíem tingut bona relació i mai vaig posar cap problema quan em demanava canviar el nom del contracte perquè tenia problemes econòmics o per evitar que la seva dona se’l quedés quan es va divorciar”. Ara paga uns 1.300 euros i estaria disposat a pagar una mica més a canvi d’un contracte prou llarg per assegurar-se un traspàs amb garanties de la llicència. “La meva idea és treballar un parell d’anys més i després vendre la llicència, quan encara quedin 8 anys de contracte i així el nou inquilí tindrà temps de fer-se’l seu sense patir”, assegura. El propietari espera obtenir uns 2.000 euros amb el nou contracte, una xifra a la qual en Luis no podria arribar ni que li volguessin renovar.

Una veïna li fa la vida impossible

A més d’estar a punt d’engrossir la llarga llista de desnonaments invisibles de Barcelona, en Luis fa anys que pateix l’assetjament d’una veïna de l’edifici on té el bar, que a més és la presidenta de la comunitat de veïns i de l’Associació de Veïns Gràcia Nord-Vallcarca. “Em té al punt de mira i fa temps que té com a objectiu fer-me fora”, denuncia. Ha tingut una relació complicada amb ella. “M’ha denunciat tantes vegades que he perdut el compte”. Algunes potser amb part raó perquè a la terrassa del bar a vegades hi ha xivarri, però d’altres amb motius tan aleatoris com una presumpta orgia al magatzem del bar.

En Luis sospita que la veïna parla malament d’ell pel barri i que potser les seves crítiques han arribat a oïdes del propietari, però no en té proves. “Han passat tantes coses aquests últims anys que ja no sé què pensar”, reconeix. Tampoc sap si les ofertes que ha rebut per la llicència són de bona fe o hi ha una conxorxa per pressionar-lo. El nivell d’angoixa és tal que no sap en qui confiar i l’han fet malpensar d’una immobiliària del barri, Webhouse, que són clients habituals del bar. Un dia una persona es va posar en contacte amb ell per fer-li una oferta per comprar-li la llicència i, en saber que havia obtingut el seu contacte a través de la immobiliària, va desconfiar.

“És cert que el propietari es va posar en contacte amb nosaltres perquè busquéssim un nou inquilí pel local, però des del primer moment li vam dir que no teníem interès en l’oferta perquè coneixem el Luis i no volem estar al mig”, asseguren a aquest diari fonts de la companyia. Reconeixen que van fer la gestió per posar en contacte el possible comprador amb en Luis, però de manera informal i perquè pensaven que era una oportunitat per ell. “No hi havia cap mala fe i ens sap greu que es malinterpretés el gest perquè si volguéssim fer negoci, ho hauríem gestionat directament nosaltres”, insisteixen.

Vallcarca es mobilitza per salvar el bar

Des del dia que es va saber que el bar Luis estava amenaçat, molts veïns i entitats de Vallcarca s’han posat en marxa per salvar el local. El Sindicat d’Habitatge de Vallcarca ha iniciat la campanya #VallcarcaLovesLuis a les xarxes socials per denunciar la seva situació i ha aconseguit l’adhesió d’entitats del barri com l’Ateneu Popular de Vallcarca, la Bodega la Riera o l’Observatori Vallcarca, però també d’altres sindicats d’habitatge com els d’Horta-Guinardó, Gràcia, Sants o Poble-sec “perquè avui és el bar Luis i demà serà un altre”.

I no es pot menystenir la capacitat de mobilització del barri. El 2016 TMB va instal·lar una parada d’autobús molt a prop del bar que amenaçava la seva terrassa. La normativa és molt estricte respecte a la distància mínima que hi ha d’haver entre una parada i una terrassa, però els veïns no estaven disposats a perdre-la i van organitzar dues manifestacions i una recollida de signatures per demanar que la moguessin. I ho van aconseguir. Després de recollir més de 1.000 signatures, finalment la parada es va ubicar uns metres més enllà i el bar Luis va poder reobrir la seva terrassa.

Nou comentari

Més notícies
Els preus del lloguer a Vallcarca s'han disparat un 10% respecte a l'any passat / XFDC

Vallcarca ja és el barri més car de Gràcia amb un lloguer per sobre dels 1.000 euros

El barri ha superat per primera vegada la Vila de Gràcia i el Camp d'en Grassot

Una motorista mor per un accident a Vallcarca

La víctima ha resultat ferida greument i ha mort després a l'hospital | És la 16a víctima mortal de trànsit aquest any a Barcelona