Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un nou projecte d’economia circular fabricarà combustible net a partir de bolquers
L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha entrat a participar en el projecte WaystUp!, un programa recentment aprovat per la Comissió Europea i que té un objectiu clar: desenvolupar sistemes innovadors en la valorització de residus urbans, és a dir, noves maneres de convertir els residus en recursos. L’ens porporcionarà la matèria primera per a la innovació, posicionant-se com una administració capdavantera en els pilars del tractament sostenible dels residus: reducció, reutilització i reciclatge.

El projecte WaystUp!, que té un pressupost total de gairebé 12 milions d’euros a tota Europa, durarà tres anys i mig, compta amb 27 entitats col·laboradores de deu estats membres de la Unió Europea: Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, Gran Bretanya, Grècia, Hongria, Itàlia, República Txeca i Sèrbia. El seu objectiu principal és donar una segona vida als residus orgànics, transformant-los, a partir de processos innovadors, en bioproductes d’alt valor afegit.

Aquest enfocament és la base de l’economia circular i una de les directrius que segueix l’AMB en el tractament de residus. Així, a dia d’avui, la matèria orgànica que es recupera ja es destina a la producció de compost i de biogàs i els residus reciclables són reintroduïts al circuit comercial en forma de nous productes. Aquesta nova iniciativa comptarà amb 7 plantes pilot, que es construiran en diferents ciutats europees. Cadascuna d’elles tractarà un conjunt de bioresidus amb l’objectiu de produir una gran varietat de productes finals.

Alguns exemples dels residus que seran valoritzats són restes d’aliments, olis de cuina, llots resultants de la depuració d’aigües i cel·lulosa provinent dels residus sòlids i de depuradores -paper higiènic, bolquers…-. És precisament dins d’aquest darrer apartat que l’AMB, que forma part del consorci de WaystUp!, s’encarregarà de subministrar els residus a una de les plantes pilot, situada a València. La instal·lació tractarà aquests materials provinents del territori metropolità, principalment bolquers, amb un seguit de tècniques innovadores com ara l’hidròlisi àcida, la saponificació i la fermentació per obtenir bioetanol i diversos tipus de dissolvents de base biològica.

Aquests materials tindran usos molt rellevants, ja que el bioetanol és, precisament, una de les alternatives als combustibles derivats del petroli i que podria ajudar a reduir-ne la dependència. És un material renovable, que es pot fabricar a qualsevol planta i que té una gran varietat d’usos -transport, generació elèctrica, calefacció…- amb unes emissions de CO2 més baixes que els combustibles tradicionals.

La participació de l’AMB WaystUp!, a més, permetrà reduir el volum de residus que produeixen les instal·lacions de tractament mecanic-biològic de l’AMB els seus Ecoparcs, donant una segona vida a una categoria de materials de rebuig que, habitualment, no és reciclable, i millorant les xifres de tractament de residus a tota la metròpoli. L’ens ha adjudicat un pressupost de gairebé 260.000 d’euros a aquest projecte, la major part dels quals s’invertiran en adaptar instal·lacions per tal que puguin separar els bolquers que hi arriben i enviar-los a la planta de València, on seran sotmesos al tractament especialitzat.

Nou comentari

Comparteix