Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Metges internacionals insisteixen en els beneficis del cigarret electrònic per deixar de fumar

Un recent informe de la societat científica britànica Action on Smoking and Health (ASH), basat en l’enquesta anual sobre la percepció de la salut i els hàbits dels ciutadans del Regne Unit, reflecteix un descens en el grau de satisfacció de la població sobre seus hàbits i la sanitat pública.

No obstant això, els britànics valoren positivament el notable augment dels usuaris de cigarrets electrònics, que ha suposat alhora un descens en el nombre de fumadors i molts destaquen que aquest mètode contra el tabac, a més, no suposa cap cost per a l’erari públic.

L’enquesta reflecteix que tot i la publicitat negativa sobre les cigarretes electròniques, a causa dels problemes sorgits als Estats Units per l’ús de dispositius i substàncies il·legals, l’ús de la cigarreta electrònica per deixar de fumar va en augment al Regne Unit, on les autoritats sanitàries defensen aquest mètode com a estratègia de reducció de danys per tabaquisme.

Segons aquesta enquesta, el nombre d’usuaris d’aquesta cigarreta s’ha incrementat en 400.000 persones, de manera que ara són 3,6 milions els britànics que fan servir aquest tipus de dispositius. D’aquesta xifra, segons l’enquesta, gairebé dos milions ha aconseguit amb èxit passar del tabac a la cigarreta electrònica.

Les dades de l’estudi també reflecteixen que més de la meitat (54,1%) dels usuaris d’aquestes cigarretes són exfumadors, i la proporció ha crescut any rere any, mentre que la proporció dels que també fumen, coneguts com a usuaris duals, ha disminuït al 39,8% durant el 2019. Mentrestant, només el 0,8% dels que fan servir cigarrets electrònics mai han fumat tabac. La percepció de seguretat i que el cigarret electrònic és un 95% menys nociu que el tabac, com recullen els estudis científics, ha disminuït lleument a causa dels problemes sorgits als Estats Units.

D’altra banda, metges francesos han criticat la postura de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) contra els cigarrets electrònics en un document sobre preguntes i respostes sobre aquests dispositius. A la pàgina web de l’agència de Nacions Unides s’abocaven crítiques sobre els riscos de l’ús de cigarretes electròniques, com va passar als Estats Units, en no aclarir que els problemes s’havien generat arran d’utilitzar dispositius adquirits sovint en circuits sense prou garanties legals i sanitàries, als quals se’ls afegien substàncies com el derivat del cànnabis, THC, i acetat de vitamina E.

Tant la FDA com els CDC nord-americans assenyalen que els problemes de salut detectats es van produir fonamentalment en usuaris de dispositius il·legals. A França, on recentment societats científiques han reconegut l’efectivitat de la cigarreta electrònica per deixar de fumar, s’ha criticat que l’OMS corregeixi els seus errors sense admetre’ls i que simplement s’hagin limitat a eliminar l’esmentat document de la seva web oficial sense donar més explicació.

Nou comentari

Comparteix