Vadegust
Mercabarna acollirà l’Institut dels Aliments de Barcelona

Mercabarna acollirà l’Institut dels Aliments de Barcelona, que establirà sinèrgies amb les empreses situades al recinte. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès; el conseller d’Educació, Josep Bargalló; i la regidora de Comerç i Mercats de Barcelona i Presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, han presentat aquest dijous al matí les instal·lacions del recinte on s’ubicarà, i que obrirà les seves portes el curs 2021-2022. Segons ha informat Mercabarna en un comunicat, es tracta d’un “nou centre d’àmbit vocacional centrat en la indústria alimentària i situat en el principal mercat majorista del sud d’Europa”. 

El Consorci d’Educació i Mercabarna treballaran plegats en el desplegament del nou institut, que s’ubicarà en diversos espais que cedeix Mercabarna, com són: el Food Trade Centre (amb un espai de 372,22 m2) i les aules teòrico-pràctiques de l’actual Centre de Formació Ocupacional del polígon alimentari (300 m2). Es preveu l’acondicionament dels espais del nou centre, el subministrament del material per a la planta d’elaboració, magatzem, sala de tast i el laboratori, amb un pressupost de 200.000 euros que finançarà el Departament d’Educació.

Segons Mercabarna, “la creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius per sectors professionals, iniciada amb la creació de l’Institut Bonanova al Parc Salut Mar, l’Institut Tecnològic de Barcelona i l’Institut de l’Esport de Barcelona, entre d’altres”. “Aquesta aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnes per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l’empresa, una eina que clarifica oferta i facilita l’orientació i la visualització aspiracional per a l’alumnat del seu horitzó formatiu i professional”, afirma el comunicat.

A més, aquest centre serà una oportunitat més per treballar cap a les noves tendències en el sector alimentari, aprofitant el fet que durant 2021 Barcelona es Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.   

Oferta formativa

L’Institut comptarà amb un total de 27 docents i el personal d’administració i servei. Es preveuen un total de 375 alumnes de formació professional (FP) inicial, més els 225 d’FP per a l’ocupació que actualment té el Centre de Formació de Mercabarna. L’oferta provisional partirà de la concentració de cicles que ara s’imparteixen en d’altres centres i serà de 3 cicles formatius de grau mitjà  (CFGM), 1 cicle formatiu de grau superior (CFGS) i 3 Programes de Formació i Inserció (PFI) de la família d’indústries alimentàries de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona; un CFGS de Dietètica i Nutrició de la família de Sanitat, de l’Institut Guineueta i un CFGM d’activitats comercials, de l’Institut Poble Nou. 

Quan l’institut funcioni com a centre integrat es preveu la integració amb l’estructura de l’actual Centre de Formació Ocupacional de Mercabarna. 

El director general de Mercabarna, Jordi Valls, mostra la futura ubicació de l’Institut dels Aliments de Barcelona a Josep Bargalló, Pere Aragonès i Montserrat Ballarín

Oportunitats

La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona en una ubicació com és Mercabarna ofereix l’oportunitat d’establir sinèrgies amb el sector econòmic present amb més de 600 empreses. Hi haurà la possibilitat de signar convenis per a la formació en centres de treball i també de formació dual; a més de fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’I+D de les empreses del recinte, finançats amb Fons Europeus que tenen com a eix, entre d’altres, el foment de la “Resiliència de les empreses”.  També es volen crear relacions amb les universitats i crear coneixement en el camp de la qualitat alimentària, el reaprofitament d’aliments, la producció, manipulació i logística sostenible, etc.

El sector de la indústria alimentària està en alça i és un dels principals motors econòmics del país, tal com s’ha pogut veure durant la pandèmia, amb gran estabilitat malgrat la crisi. La recerca detalent i demanda professional a les indústries alimentàries i d’elaboració, de comercialització i de tractament d’aliments, reforça la necessitat de crear un institut d’àmbit vocacional que concentri formacions que fins ara s’impartien en altres centres. Concentrar tota l’oferta formativa en un sol centre i en un context com Mercabarna, on ja es pot arribar en metro amb la L9, respondrà a les necessitats dels professionals en un sector en clara expansió.

Mercabarna disposa d’un Centre de Formació Ocupacional, amb més de 30 anys d’història, en què es realitzen formacions a mida obertes, a demanda de les empreses i certificats de professionalitat. Segons Mercabarna, la possibilitat en un futur de crear un centre integrat que imparteixi totes les ofertes formatives que fan referència al catàleg nacional de les qualificacions professional integrades dins del sector de les tecnologies de l’alimentació,  reforça la creació d’aquest nou institut.

Existeixen altres indicadors per veure la idoneïtat de la creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona, com són el fet que el Consell Català de la Formació Professional hagi prioritzat en la darrera edició de la fira FPCAT el sector de l’alimentació, en les branques agroalimentària i d’indústries alimentàries. Aquest sector és un dels 4 escollits pel Pla de reactivació econòmica i protecció social, que presenten oportunitats de negoci per enguany.Per un altre costat, Mercabarna ha fet una aposta per convertir-se en hub i referent d’alimentació sostenible, un aspecte que també estarà present en la proposta formativa i d’activitats del centre. S’establiran, per exemple, sinergies amb les empreses i productors presents al Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Europa, que va obrir les seves portes el passat mes de desembre a Mercabarna.

Aquestes noves tendències del sector alimentari han d’estar sense dubte presents al nou Institut. Espanya és un dels països d’Europa amb més creixement del mercat de productes bio (+13%). Concretament a Catalunya la facturació del mercat bio va créixer un 19,28% al 2019, segons l’últim informe del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). Per tot això, el nou Institut s’emmarca en el fet que aquest any Barcelona és la Capital de l’Alimentació Sostenible, i com a tal acollirà i donarà suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità. D’entre aquestes iniciatives, l’alimentació sostenible, justa i sana serà el principal element vertebrador; per la qual es desplegaran polítiques i projectes alimentaris per situar la ciutat com a referent en aquest àmbit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa