Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les noves botigues que desafien la crisi
  • CA

L’avenç del desconfinament ha portat els barcelonins a passejar pels carrers del seu barri i, gairebé per instint social, repassar l’entorn. Pel camí, hauran descobert botigues que havien format part del seu dia a dia que ja no tornaran a obrir. Desenes de casos arrossegats per la crisi no han pogut fer front al daltabaix o, directament, han avançat un comiat que ja ideaven. Ho havien avisat una vegada i una altra els botiguers: “el comerç de barri perilla”. Ara, en mig de l’esclat d’una nova crisi, les perspectives són realment crues. Tanmateix, a cada norma, una excepció. I els veïns dels barris de Sant Antoni, Sant Andreu, Sants i la Dreta de l’Eixample ja en tenen un petit exemple. Quatre comerços nous que inicien la seva aventura en mig d’una pandèmia expliquen al TOT Barcelona com afronten engegar un negoci en plena crisi.

Algunes d’aquestes històries d’emprenedoria ressonen amb èpica, com el negoci llançat per una parella de 60 anys que va idear-se quan la dona va quedar-se sense feina o el retorn de la llibreria Ona al carrer Pau Claris. Més encara quan cap d’aquests negocis ho ha tingut fàcil, quan tenien tot planejat per sortir a escena i es van trobar una prohibició forçosa. Alguns, de fet, encara estan a l’espera dels últims passos. D’altres, ja estan en marxa, tot i haver hagut de retardar el llançament. “Ha estat un part amb cesària”, resumeix Imma Borrego, ara que ja té la seva botiga online de roba per a mares i nens petits en marxa –i el magatzem és casa seva.

Tenia tot enllestit i preparat per prémer el botó que activaria el web de la seva botiga el 21 de març, amb l’inici de la primavera. Però ho va haver d’anul·lar. “No volia sortir en un moment de foscor”, detalla. També van haver d’acceptar un ball de dates a la llibreria Ona – impulsada per l’empresari Tatxo Benet i la llibretera Montse Úbeda. Situada a pocs metres d’on hi havia la botiga original, el nou establiment tenia previst fer la gran obertura el 15 d’abril, una setmana abans de Sant Jordi.

La il·lusió tomba els mal auguris

“Teníem una inauguració, un Sant Jordi i una programació de les primeres setmanes que era molt potent. Ara, tot això s’ha ensorrat”, lamenten fonts de la llibreria. Finalment, van obrir ahir la nova llibreria al número 94 del carrer Pau Claris i els van desaparèixer les penes. Es va arribar a formar cua al carrer, malgrat que l’espai de la botiga permet que hi hagi fins a 80 persones a l’interior del local, entre clients i treballadors. “Sabent la situació que travessem, la sensació és que ens n’hem sortit prou bé”, valoren.

Qui signaria tenir una inauguració com la de l’Ona és el Raül Valera, propietari d’un negoci de menjar casolà que obrirà demà. S’anomenarà La Comtal i la podran trobar al carrer de l’Ajuntament a Sant Andreu. Reconeix que no ha estat senzill encaixar el cop d’una crisi, però amb tots els deures fets ara només els queda llançar-se a la piscina. “Ho vam parlar, eh. Tirem endavant o tirem enrere? I vam decidir que endavant, perquè al final això és una proposta a llarg termini”, comenta Valera a aquest diari. L’estat d’alarma els va enxampar amb les obres a mig fer. Després de plantejar-s’ho, però, la seva “rostisseria 2.0” està preparada. “Soc de Sant Andreu i tenia clar que el meu primer local havia de ser aquí. Els andreuencs fem molta comunitat i amb l’entorn que tenim, crec que pot funcionar”, afegeix.

Als qui els falta una mica més, i encara no tenen cap data sobre la taula, són al David i a la seva dona. Tenien concertada una cita amb l’Ajuntament el dia 16 de març. Havien de presentar-hi la llicència fiscal i tramitar el permís d’obertura. Dos dies abans, però, es va instaurar l’estat d’alarma i se’ls va tancar totes les portes. Ara, encara no els donen cap previsió per poder fer els tràmits que els falten. Volien obrir la seva segona botiga de sabons ecològics. Després d’haver trobat la fórmula de l’èxit a Sants en els seus primers dos anys de funcionament, volien expandir-se a Sant Antoni. “L’Ajuntament ens diu que no sap quan podran tornar-nos a citar. Ara, quan ens donin el vistiplau, en un mes ja podrem obrir, ho tenim tot preparat”, assegura el David.

Van descobrir el món dels sabons ecològics a partir d’un problema de pell de la dona i en poc temps ho van convertir en l’interès que els duria a fer-ne negoci. “Som dels pocs que tenen aquest producte. Hi ha molt de desconeixement encara. Obrir ara una botiga més gran, amb nous sabons, fa que els 60 anys no ens pesin. Tenim molta il·lusió”.

Influïts per la Covid-19 en ple naixement

Tot i mantenir les millors intencions en el seu tret de sortida, els negocis han hagut de fer concessions al virus que ha capgirat el que ja es coneix com la vella normalitat. L’Ona ha reduït els seus 1.000 metres quadrats a 400 metres quadrats hàbils. També els ha frustrat les expectatives de presentacions de llibres i activitats en el format que tenien previst fer-les. “Ja no podrem fer un acte obert i que vingui qui vulgui. Durant uns mesos, hi haurà límits a tot”, apunten des de la llibreria.

També s’han desfet els plans que Valera tenia al cap quan somiava la seva botiga de menjar casolà. “La idea és que sigui una casa de menjar preparat i que tant te’l puguis endur com el puguis menjar al local. Ara, la degustació al local l’ajornem uns mesos”, explica l’home. El coronavirus els ha trastocat les ambicions i els ha fet protegir el negoci, començant pel més segur. Obriran amb un horari més reduït del que al principi havien projectat i també tindran menys personal. “Creiem que la part d’inconsciència la cobrim amb obrir el negoci”, ironitza Raül Valera. “Malgrat tot, estem optimistes. Ara comencem així, perquè prefereixo anar augmentant la plantilla i l’horari que a l’inrevés”, acaba resolent.

Una situació similar planteja Imma Borrego, que compleix tots els estàndards de l’emprenedoria humil. El magatzem de la seva botiga de roba Mum&Mia és un racó de casa seva, la sessió de fotos per al seu web li va fer una amiga i les models, com no podia ser d’una altra manera, van ser ella i la seva filla. De moment, prefereix estalviar-se lloguers de locals i tot ho projecta des del seu pis de Sants. Algunes entregues de paquets, fins i tot, les fa ella mateixa. “De moment, tots els clients són del barri, però les crítiques són molt bones”, celebra.

Una de les imatges on apareixen Imma Borrego i la seva filla, fent de models / Mum&Mia

Aquest primer test el passarà aquest dimecres La Comtal, igual que els sabons Gibrell ho faran d’aquí a unes setmanes i de la mateixa manera que la històrica llibreria del carrer Pau Claris ho ha fet aquest dilluns mateix. “Fa un dia que estem oberts i ja han vingut tot de veïns emocionats recordant-nos que venien a l’antiga Ona”, expliquen des del nou temple als llibres en català. Són gent gran, majoritàriament. Els mateixos veïns que han vist desaparèixer el Forn Berenguer, al mateix carrer, uns números més avall, en plena pandèmia. Almenys per uns dies, el marcador ha situat un breu empat amb regust dolç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa