Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La resposta a la Covid-19 guia els nous pressupostos expansius a l’AMB
  • CA

La crisi sanitària, social i econòmica provocada pel coronavirus ha causat estralls a milers de famílies i empreses metropolitanes i l’any vinent serà especialment important que les administracions destinin recursos a pal·liar aquestes dificultats sobrevingudes. Per donar suport a les llars i al teixit productiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat comptes expansius pel 2021, que posen el focus en els efectes de la pandèmia. En total seran 2.230,8 milions d’euros de pressupost consolidat, el que significa un creixement del 19% en relació als comptes aprovats per al 2020. 

Per exemple, l’AMB estrenarà el 2021 una línia d’ajudes directes per subvencionar el  Tribut metropolità i la Taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) a veïns i negocis de proximitat que no els puguin abonar per trobar-se en una situació vulnerable o circumstàncies especials. Un altre instrument destacat és el nou Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis (ApropAMB), aprovat el 2020 i dotat amb 8,3 milions d’euros. També s’incrementen les partides per a polítiques socials i de creació d’ocupació, amb un pla de 16,5 milions d’euros extra per al mandat, la meitat dels quals es fan efectius aquest proper any. 

A més, la suspensió de les regles fiscals aprovada per l’Estat ha permès a l’AMB disposar de major capacitat d’endeutament. En aquest sentit, un crèdit sindicat de 110 milions d’euros ha permès ampliar el pressupost 2021 de la institució per afrontar millor les necessitats socials que causa la pandèmia.

Emergència climàtica i d’habitatge

Malgrat la pandèmia, l’ens supramunicipal no oblida el seu compromís contra el canvi climàtic. Així, manté l’aposta de la metròpoli per la mobilitat sostenible, la rehabilitació energètica i la millora de la qualitat de l’aire, entre altres polítiques mediambientals. El 2021 l’AMB també invertirà més en el sanejament d’aigua en alta –com reparar col·lectors vitals per al cicle de l’aigua– i en prevenció i gestió de residus –per exemple el segellat de l’abocador del Garraf–. També hi haurà millores en el transport interurbà i els plans de millora urbana que ajuden els municipis a mantenir la qualitat d’espais públics i equipaments.

Composició de les despeses al pressupost 2021 de l'AMB, un cop inclòs un crèdit de 110 milions d'euros / AMB
Composició de les despeses al pressupost 2021 de l’AMB / AMB

L’habitatge és una altra prioritat metropolitana que es veu reflectida als nous comptes aprovats. L’AMB preveu incorporar a l’abril el soci privat del nou operador mixt Habitatge Metròpolis Barcelona i que estigui operatiu durant la primavera. L’eina ha de permetre construir 4.500 habitatges de lloguer a la capital i a la resta de municipis metropolitans.  Una altra novetat és la signatura d’un conveni amb el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per edificar més de 5.000 pisos assequibles en sis anys amb finançament estatal.

El tercer major pressupost de Catalunya

El 2021 creixen tant els comptes de la pròpia institució com el pressupost consolidat metropolità, que inclou grans empreses públiques com Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els consorcis on participa l’AMB, com el del Parc Natural de Collserola. Només l’AMB assoleix els 985 euros de pressupost, el que suposa un 15% més que l’any passat. El total consolidat supera els 2.230 milions d’euros i es referma com el tercer pressupost més gran del sector públic a Catalunya, després del de la Generalitat i el de l’Ajuntament de Barcelona.

Una característica singular de l’AMB és que destina gairebé tot el pressupost a despesa finalista, és a dir, a recursos que van directament al territori i a les persones. El cost d’estructura i personal és molt baix –ronda el 7% als comptes conjunts del conglomerat de societats i només el 5% als de la institució–, el que permet fer molta inversió directa en temps de crisi com els actuals. També ha estat decisiu que l’AMB tenia un endeutament molt baix que ara permet subscriure amb comoditat el nou crèdit de 110 milions d’euros.

Prudència amb els ingressos

Pel que fa als ingressos, la institució ens nodreix d’aportacions municipals, la recaptació dels seus impostos directes, taxes i cànons i de transferències d’altres entitats per a projectes concrets. En aquest últim apartat hi ha la Unió Europea, que destina fons al món local amb programes com el NextGenerationEU per a la recuperació i la resiliència post-Covid o el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Donada la situació actual, en què s’han perdut molts de llocs de treball i ha caigut el poder adquisitiu de la ciutadania, l’AMB ha optat per congelar la fiscalitat metropolitana. El Tribut Metropolità (TM) –l’únic impost directe que cobra l’AMB, en forma de recàrrec a l’IBI– no s’apujarà l’any vinent. També es congela la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) i ara aplicarà un nou mètode de càlcul que abaratirà l’import que paguen el 40% dels establiments.

En conjunt, la previsió d’ingressos per al 2021 respon a un criteri de prudència i realisme, per la disminució de l’activitat econòmica a la metròpoli. A tall d’exemple, contempla una reducció de la contribució que fan serveis habitualment molt rendibles però ara afectats directament per la pandèmia i les restriccions, com l’Aerobús o el Bus Turístic. Preveu que el Tribut Metropolità aporti 127,2 milions d’euros i que la TMTR sumi 124,9 milions d’euros, el mateix que al 2020.

Consens i flexibilitat

La presidenta de l’AMB, Ada Colau, ha celebrat l’aprovació dels nous comptes i ha agraït el “to constructiu” de tots els grups polítics del Consell Metropolità. “Calen pressupostos de consens per garantir que l’administració metropolitana treballa al 100% de les seves capacitats al servei de la ciutadania”, ha dit.

També Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, ha aplaudit els pressupostos expansius i ha obert la porta a reforçar partides i polítiques durant el 2021 si la pandèmia causés noves urgències. “Fem un esforç important per defensar l’activitat econòmica a la metròpoli, tant amb la congelació de taxes com amb les mesures per fer front a la pandèmia”, ha reivindicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa