Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pandèmia realça les agències de ‘headhunting’
  • CA

Fa anys que el headhunting s’ha fet un lloc com a mètode emergent de selecció de personal directiu a Europa. Barcelona, com a capital europea i destí d’expats, no és aliena a aquesta nova forma de buscar els candidats ideals per un lloc de feina d’alta responsabilitat o de perfil molt tècnic. Les multinacionals que operen a la ciutat estan cada vegada més obertes a la idea de contractar empreses especialitzades perquè els trobin el perfil exacte que busquen, han relatat al TOT Barcelona fonts coneixedores del sector. La pandèmia ha fet confluir la transformació obligada de les empreses per sobreviure a la crisi i els canvis personals dels candidats per adaptar-se al nou mercat laboral.

Arancha Ruiz dirigeix una consultoria de marca personal i talent, enfocada a trobar els directius que millor s’adaptin a les necessitats de les empreses. Com a headhunter, ha d’observar amb atenció l’evolució del mercat laboral i constata que els canvis actuals són destacats. Des de fa uns mesos, el que més busquen les empreses és tenir capacitat per treballar en entorns canviants, multiculturals i funcionals: “Es busquen professionals que resolguin reptes de volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat”.

La demanda de serveis de selecció de personal no ha caigut durant la pandèmia, malgrat que el descens general de les facturacions semblaria que convida a retallar despeses com aquesta. Ruiz considera que l’auge actual es deu a la manca de perfils capacitats per les noves necessitats del mercat, que cada vegada s’orienten més cap a les habilitats digitals i tècniques. “És important que la gent es reinventi, que adquireixin les habilitats que es demanden i deixin feines del segle XX per ser professionals del segle XXI”, recomana aquesta headhunter.

Coincideix en l’auge del sector i el dinamisme del mercat Yolanda Hinojosa, dedicada a la caça de talents internacionals des del 2014. Va viure mitja dècada a la Xina i ara es dedica al mercat centre-europeu. Per a ella, la clau actualment és saber treballar a distància: “La tendència al teletreball i a la flexibilització fa molt temps que existeix, la Covid-19 el que ha fet és accelerar-la”, matisa. Aquestes aptituds, que abans no es tenien en compte, ara s’han convertit en indispensables per aspirar a una vacant.

La flexibilitat no té a veure només amb l’ubicació del despatx, sinó que inclou també l’horari laboral o la forma de desenvolupar les tasques assignades. És més, els professionals més disputats també valoren molt l’adaptabilitat: “Normalment és un requisit que posen els candidats, no només ho demanen les empreses com una aptitud necessària en temps de pandèmia”, continua l’experta.

Tres sectors que donaran feina

Arancha Ruiz va més enllà de la conjuntura actual i indica que els especialistes en talent estan pendents de les previsions a mig termini per detectar quins àmbits econòmics generaran més ocupació i quins menys. Els pronòstics, detalla, apunten que l’any 2030 tres sectors absorbiran el 70% del creixement laboral a Europa: salut i treball social, ciència i serveis tècnics i educació.

“Altres sectors com comunicació, tecnologia de la informació i entreteniment també podrien registrar algunes de les taxes de creixement net més altes”, continua Ruiz. Ara per ara les habilitats més demandades i escasses són les relacionades amb coneixements tècnics avançats, com ara la programació informàtica, la intel·ligència artificial, l’analítica de dades i la fidelització de clients digitals.

“No es pot dir que les empreses líders, les que ja van transformar-se, ara contractin menys. Més aviat el contrari, el mercat està creixent”, assegura Ruiz. En canvi, les empreses tradicionals de l'”antiga economia” estan avui centrades a sobreviure, més que no pas en augmentar plantilla. Els caça-talents resulten més útils, argumenta Ruiz, per aquelles empreses que els darrers anys s’han centrat a millorar la col·laboració, la immediatesa, la personalització i l’accessibilitat. Busquen perfils “dinàmics” per liderar els seus negocis: “Com que n’hi ha pocs i són difícils de localitzar, han de recórrer a headhunters”, conclou Ruiz.

Hinojosa assenyala que les empreses actualment estan molt atentes a la digitalització creixent de les funcions directives i per això cerquen un perfil de professional en continua evolució. Segons l’experta, una feina concreta pot desaparèixer per l’evolució tecnològica o la digitalització, però això no significa que els llocs de treball s’evaporin si els professionals saben evolucionar cap a noves habilitats. Poc a poc ja comença a passar, per la irrupció de noves especialitats: “A vegades demanen que trobis un perfil concret per una feina que no existia fa un parell d’anys”. Per això, conclou, els caça-talents tampoc poden permetre’s estancar-se. Ells també han d’entrenar la creativitat i l’amplitud per anticipar-se a la demanda laboral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa