La Fira augura un “punt d’inflexió espectacular” per a l’economia aquest mes

El seu president, Pau Relat, confia que la immunització dels col·lectius vulnerables permeti la reapertura de l'activitat

El president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, ha apuntat que entre març i abril es notarà “un punt d’inflexió espectacular” pel que fa a la tornada a la normalitat malgrat la pandèmia. En un acte celebrat aquest dimarts al Palau Macaya de Barcelona, ha defensat que la immunització dels col·lectius més vulnerables permetrà reobrir l’activitat econòmica i s’ha mostrat convençut que la fira podrà celebrar els esdeveniments previstos de cara a l’estiu, tot pronosticant que al voltant d’un 50% de la població ja estarà vacunada al juny.

Relat ha insistit que la Fira acollirà el congrés audiovisual ISE, el Mobile i el Saló de l’Automòbil –en format semipresencial– i espera una tardor “amb certa normalitat” pel que fa al nombre de congressos. A més, Relat ha opinat que la recuperació econòmica postpandèmia serà “ràpida”, tot i que també ha demanat a l’administració que doni ajudes directes a les empreses per contribuir a aquesta recuperació.

En la mateixa línia s’ha expressat la consellera del Banc d’Espanya i professora de l’IESE, Núria Mas, present a l’acte d’aquest dimarts. Per a Mas, les ajudes directes complementarien uns crèdits ICO “que no han estat del tot suficients” i permetrien captar tota la demanda posterior a la crisi. “Perquè la recuperació arribi, necessitem oferta; necessitem que les empreses viables estiguin allà”, ha comentat.

En relació amb els efectes de la campanya de vacunació sobre l’economia, la consellera del Banc d’Espanya també ha opinat que “el punt d’inflexió” es produirà abans de l’estiu, encara que el 70% de la població no estigui vacunada. Per a Mas, tenir protegides a les persones més vulnerables davant la covid-19 comportarà una menor pressió als hospitals i, com a conseqüència, un millor comportament de l’economia.

En aquest sentit, la directiva del Banc d’Espanya ha recordat les previsions de l’organisme regulador, que auguren un creixement del PIB espanyol del 6,8% interanual el 2021. Per aconseguir-ho, però, Mas creu que les diferents administracions s’han de posar d’acord i dissenyar un “projecte de referència” que marqui les línies mestres de la recuperació econòmica a l’Estat.

Més enllà d’aprofitar els fons europeus –els ha definit com “una guspira que han tornat a engrescar a tothom”–, també ha remarcat la importància de fomentar la col·laboració público-privada. “Si alguna cosa hem après de la pandèmia és la importància d’aquest vincle, i si tu tens una bona idea, la coordinació gairebé surt sola”, ha comentat Mas. Relat també ha opinat en la mateixa línia i ha posat la Fira de Barcelona com a exemple de col·laboració entre administracions públiques i institucions privades, subratllant que ha aconseguit arribar a grans acords fins i tot en un context polític “especialment complex”.

Creure en les possibilitats de Barcelona

En el mateix acte, Relat ha reivindicat l’atractiu de Barcelona com a ciutat i ha insistit en la necessitat de “creure-se-la” com a pols d’activitat econòmica. “Tenim actius incomparables, però hem de ser més ambiciosos”, ha dit. Segons el president de la Fira de Barcelona, un dels grans reptes postpandèmia de la ciutat ha de ser “retenir el talent”.

En relació amb aquest punt, Mas ha volgut destacar el paper que han de jugar els fons europeus per combatre el que ella considera els tres mals endèmics que frenen el creixement de l’economia espanyola: l’estancament de la productivitat, l’elevada taxa d’atur i l’increment de la desigualtat i la pobresa.

Més informació

Nou comentari