Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Covid-19 impulsa el creixement dels fons ESG amb criteris socials i sostenibles
  • CA

La pandèmia per Covid-19 està impulsant la inversió amb criteris ambientals, socials i de governabilitat (ESG), una filosofia que s’accelera després dels plans de reconstrucció dels governs europeus i avança cap a un compromís amb la societat per part de la comunitat inversora després de l’esclat de la crisi.

Així, Santander Asset Management ha llançat a finals de juliol un nou vehicle d’inversió sostenible, el Santander Sostenible RF 1-3, que compta amb un patrimoni inicial de més d’1.350 milions després de la fusió de fins a vuit productes.

La gestora de Banc Santander invertirà en bons sostenibles, verds o socials de la zona euro, amb la possibilitat de tenir fins a un 15% de la seva cartera en ‘high yield’ i un 10% en mercats emergents.

Aquest megafons suposa que la gamma de productes ESG de la gestora s’hagi anat ampliant en els últims mesos i en l’actualitat compta ja amb deu fons d’ISR (Inversió Socialment Responsable): set a Espanya i un a Portugal, el Brasil i Mèxic.

Al costat d’ells, una de les primeres entitats a apostar per aquesta mena d’inversions va ser Andbank España, que fa any i mig va llançar el fons Sigma Global Sustainable (GSI), que inverteix en companyies líder en el seu sector en matèria de bon govern corporatiu i de pràctiques sostenibles, i se suma la ‘inversió d’impacte’, que aposta per empreses que per la seva activitat generin un impacte mediambiental o social positiu.

De fet, compta amb una nova incorporació després dels pitjors mesos de pandèmia: un bo social emès per la Cassa Depositi e Prestite (CDP), el banc de desenvolupament del Govern italià. Es tracta d’una emissió a 2023 i que té com a objectiu fer costat a les pimes i entitats locals, però també finançar la construcció d’hospitals, equipament mèdic i tecnologia.

A això cal sumar que ha augmentat el pes en la cartera d’un fons de renda fixa amb una estratègia d’impacte en carboni. L’objectiu és batre el comportament del bo francès al mateix termini, però generant com a mínim un 50% menys de petjada de carboni.

Tampoc és aliè a les inversions d’impacte social Francisco García Paramés, un dels gestors de fons més reconeguts, que va posar en marxa recentment la gestora especialitzada Global Social Impact, GSI, i s’ha unit a Mapfre per llançar el primer vehicle d’inversió, el Global Social Impact Fund (GSIF), que posarà el focus inicialment en models de negoci consolidats de l’Àfrica Subsahariana i s’expandirà potencialment a Llatinoamèrica.

Finalment, Unicaja s’ha unit també a aquest corrent d’inversió responsable i ha emès un fons a través de la seva gestora Unigest: el Unifond Sostenible Mixt Renda, que és la modificació d’un dels fons mixtos d’Unigest, que, mantenint la seva categoria de Renda Variable Mixt, cerca un compromís ètic i responsable en les seves inversions. D’aquesta manera, s’ha convertit en el primer vehicle de la gestora amb segell ISR i invertirà entre el 30% i el 75% d’exposició total en renda variable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa