Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra reclama “claredat i precisió” en la gestió dels fons Covid de la UE
  • CA

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat que la gestió dels fons europeus de recuperació es realitzi amb criteris de “claredat i precisió” per a garantir la simplificació administrativa. Ha assenyalat que la fase de selecció de projectes ha de ser “transparent i objectiva” i ha d’analitzar les propostes en termes de previsions d’ús i demanda, viabilitat econòmica i tècnica i el seu retorn social, econòmic i ambiental.

A més, l’entitat ha reclamat que aquests fons es destinin “a donar suport al teixit productiu i empresarial general, incloent-hi les petites i mitjanes empreses” i es fomenti jurídicament la col·laboració publicoprivada.

Millora del serveis públics

L’associació presidida per Joan Canadell ha apuntat que en el cas de Catalunya aquests fons s’han de destinar a millorar els serveis públics i “resoldre el dèficit històric i estructural que sofreix Catalunya en infraestructures terrestres, ferroviàries, portuàries i aeroportuàries”, alguna cosa que defineix com a essencial per a respondre als reptes de descarbonització del transport i la mobilitat urbana.

En aquest últim camp, ha destacat la necessitat que siguin els ens locals els que adjudiquin els contractes; a més d’agilitzar la tramitació de projectes relacionats amb les energies renovables.

Més participació de les CCAA

La Cambra de Barcelona ha assegurat que aquests canvis també haurien d’afectar les normatives autonòmiques i locals, a més de les estatals, especialment en la figura dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica, aprovada pel Consell de Ministres recentment, que hauria de tenir “una participació més intensa de les comunitats autònomes”.

L’entitat ha subratllat que la regulació dels fons europeus és “massa genèrica i ambigua per a saber quins drets té l’empresa que presenta projectes mereixedors dels Fons Europeus de Recuperació”, per la qual cosa ha demanat que es reguli la figura de la iniciativa privada.

Per a això, la corporació de dret públic demana que s’eliminin els requisits d’autorització prèvia, grau d’execució i formalització en escriptura pública i que s’estableixi un règim de control per a evitar conductes anticompetitives, i que s’incloguin projectes ja en marxa que s’ajustin a les exigències dels fons europeus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa