Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Investigadors de Barcelona creen un rellotge per saber amb exactitud l’edat dels peixos
  • CA

L‘Institut de Ciències de la Mar (ICM) de Barcelona ha desenvolupat un rellotge epigenètic en peixos que permet esbrinar, mitjançant l’anàlisi d’una mostra d’ADN, l’edat dels peixos “amb més exactitud” que els mètodes emprats fins ara. L’estudi, liderat pels investigadors Dafni Anastasiadi i Francesc Piferrer, s’ha publicat aquest dijous a la revista Molecular Ecology Resources i apunta que, si bé existia aquesta tecnologia per vertebrats i aus, no hi havia cap similar per a peixos.

“És un mètode més precís, que pot ser universal per a totes les espècies de peixos i també pot tenir aplicacions per a la gestió de poblacions en pesquera i per a la conservació de poblacions amenaçades en el medi natural”, ha explicat Anastasiadi. Per trobar un patró estable a la metilació de l’ADN, els científics han analitzat mostres de teixit muscular de llobarros europeus de piscifactoria, ja que es coneix l’edat cronològica exacta de cada peix i han establert una correlació.

D’aquesta manera, el rellotge és capaç de desvetllar l’edat dels individus amb exactitud, independentment dels factors ambientals que poden alterar el resultat com ara les temperatures elevades que acceleren el creixement dels peixos.

Segons l’estudi, és indispensable tenir ben caracteritzades a les poblacions de peixos en l’oceà per controlar la sobrepesca i conservar les poblacions en declivi, i el rellotge suposa una “eina essencial” perquè permet obtenir una representació precisa de la demografia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa