Un investigador avisa que el Mobile podria provocar una epidèmia

Avisa que una sola introducció tindria una probabilitat d'entre el 20 i el 30% de causar un brot

Oriol Mitjà, professor de malalties infeccioses i salut global i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha advertit avui que cal ajornar el Mobile World Congress per evitar la transmissió local del coronavirus a Barcelona. “Una sola introducció tindria una probabilitat d’entre el 20 i el 30% de causar un brot”, ha avisat a través d’un fil a Twitter. Mitjà ha apuntat que la infecció és lleu i la taxa de mortalitat fora de la Xina és del 0,2%, semblant a la grip epidèmica. “Però la transmissió és alta i difícil de controlar. Amb només tres infeccions, existeix una probabilitat de més del 50% que hi hagi un brot”, ha indicat. Al seu parer, és “poc probable” que la detecció als aeroports de febre a través d’escàners tèrmics eviti el pas de viatgers infectats.

A més, ha subratllat que entorns “confinats i abarrotats” com ara una conferència són “ideals” per a la transmissió de virus respiratoris, i un cop s’ha produït un cas, “és gairebé impossible aconseguir el control mitjançant la recerca de contactes”.

Mitjà ha insistit que el cost d’ajornar o renunciar al Mobile és inferior al d’haver de controlar una “potencial epidèmia”. “Per cert, qui pagaria les despeses del control de l’epidèmia? GSMA o l’ICS?”, ha preguntat l’investigador, que ha opinat que l’Ajuntament de Barcelona i el Mobile han de buscar assessorament d’experts i prendre la decisió “en base a l’evidència”. “La seguretat del ciutadà prima per sobre dels beneficis econòmics relacionats amb el Mobile”, ha conclòs.

Més informació

Nou comentari