Instituto Coordenadas defensa que el govern espanyol “no pot marginar l’ús de diners en efectiu”

La institució creu que "no té cap sentit alterar la vida quotidiana de milions de ciutadans que depenen gairebé en exclusiva d'aquest mitjà de pagament"

L’Instituto Coordenadas de Governanza i Economia Aplicada ha defensat aquest dimecres que el govern espanyol “no pot marginar l’ús dels diners en efectiu”, en al·lusió al codi de bones pràctiques per al sector del comerç minorista difós per la Secretaria d’Estat de Comerç que recomana fomentar el pagament amb targeta.

En una nota de premsa, la institució defensa que “no té cap sentit alterar la vida quotidiana de milions de ciutadans que depenen gairebé en exclusiva d’aquest mitjà de pagament” i assenyala que el govern espanyol hauria d’adoptar “una postura de defensa decidida de la moneda corrent, dels diners de tots”.

Segons la seva anàlisi, l’Executiu no hauria de realitzar aquest “incentiu oficial” als mitjans de pagament electrònics, “controlats des de l’exterior en la seva operativa i, en moltes ocasions, amb dipòsit final també l’exterior dels fons que es mouen, fora del control fiscal de les autoritats nacionals”.

En aquesta línia, manté l’Institut que actualment el negoci dels mitjans de pagament és “un oligopoli controlat per un reduït nombre d’empreses i institucions”, que acumulen “un poder immens fora de qualsevol control per part dels governs nacionals” i adverteix del “perill” que això comporta “fins i tot per a conceptes bàsics com la sobirania”.

Com ha vingut defensant des que s’estengués la pandèmia, l’Instituto Coordenadas ha mantingut que “no hi ha cap evidència que monedes i bitllets siguin vehicles d’expansió del contagi” i ha recordat els plantejaments en aquest sentit de l’OMS, del Banc Central Europeu i d’altres bancs nacionals, com el Bundesbank, el Banc d’Anglaterra, Banc del Canadà i el Banc de França.

Així, l’Institut Coordenades no entén la insistència del govern espanyol a “demonitzar” els diners en efectiu quan el propi Banc d’Espanya ha assegurat oficialment que “no existeix cap perill de contagi pel seu ús, amb benefici impropi dels operadors dels diners de plàstic”.

Població sense pagament electrònic

L’anàlisi recorda que un segment “important” de la població espanyola no té hàbit d’ús dels mitjans de pagament electrònics, manté un reiterat costum d’ús de l’efectiu i subratlla que “qualsevol insistència des de mitjans oficials de restringir el seu ús està alterant greument la vida d’aquestes persones sense justificació científica ni sanitària solvent”.

En aquest sentit, aprofundeixen en què àmplies capes socials de persones grans no habituades a mitjans de pagament electrònic o en zones rurals amb multitud de petits negocis on escassegen els TPV “estan veient incrementades les seves dificultats i riscos d’exclusió social a les ja pròpies de la pandèmia”.

“Aquesta població dependent de l’efectiu està patint una situació de discriminació negativa i injusta per la retallada constant de l’accés a caixers automàtics i oficines bancàries. Els problemes de tipus social i econòmic que aquesta falta d’accés a l’efectiu està generant en àmplies capes de la població s’estan aguditzant de forma molt greu en situacions com l’actual crisi sanitària i les seves conseqüències seran impactants en el conjunt nacional”, assenyalen els analistes de l’Institut.

Reavaluar la recomanació

El vicepresident Executiu de l’Instituto Coordenadas, Jesús Sánchez Lambás, considera que les autoritats sanitàries haurien de reavaluar aquesta recomanació “que no té cap rigor científic”, de restringir l’ús dels diners en efectiu i de prioritzar altres mitjans de pagament.

Sánchez Lambás incideix en què la priorització del pagament amb targeta “impacta de forma molt negativa en moltes capes socials” i “no té suport sanitari ferm”. “Seria bona una major neutralitat institucional en aquest sentit. Impedir o dificultar l’accés als diners no fa una altra cosa que fomentar la desigualtat i el repartiment injust de la riquesa. Una vegada més diem que el dret a disposar d’efectiu és, avui, essencial”, ha conclòs.

Nou comentari