Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Instituto Coordenadas alerta que no és recomanable restringir els diners en efectiu
  • CA

El grup d’analistes creat per l’Instituto Coordenadas de Governança i Economia Aplicada per a buscar opcions de sortida a la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19 considera que, en l’actual context de crisi sanitària, no és recomanable restringir l’ús dels diners en efectiu, tal i com han assenyalat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els bancs centrals de diversos països.

En un comunicat, l’Instituto Coordenadas adverteix que les restriccions a l’ús de diners en efectiu que s’estan difonent des de diverses autoritats territorials i que posen com a motiu reduir les possibilitats de contagi per l’actual pandèmia del Covid19 estan “accentuant l’exclusió de sectors socials molt vulnerables, que només tenen aquest mitjà de pagament per a garantir la seva subsistència”.

La institució recorda les afirmacions de l’OMS i els advertiments de diferents bancs centrals, entre ells el Banc Central Europeu, el Banc d’Espanya, el Bank of England o el Bundesbank, entre d’altres, sobre el baix risc en el contagi que comporta l’efectiu. Aquestes organitzacions han insistit que bitllets i monedes tenen les mateixes possibilitats de transmissió que qualsevol altre tipus de materials i objectes com a baranes, poms, targetes de crèdit o telèfons i que després del seu ús, igual que el de qualsevol d’aquests objectes, cal aplicar les mesures d’higiene recomanades, com rentar-se les mans.

En el seu comunicat, Instituto Coordenadas exposa que malgrat la postura d’aquestes institucions, cadenes minoristes d’alimentació i altres serveis bàsics i autoritats regionals de Madrid, Andalusia, Balears, País Basc, País Valencià, entre d’altres, “van encoratjar l’ús de mitjans de mitjans de pagament electrònic per a qüestions essencials com la compra de comestibles o el transport públic”.

“D’accentuar-se i estendre’s aquesta estratègia hi hauria un important nucli social que quedaria especialment desprotegit i vulnerable en aquesta situació de crisi global provocada per la pandèmia”, alerta la institució.

El grup d’anàlisi manté que actualment una mica més d’un milió d’espanyols no té accés a oficines bancàries o a punts d’accés als diners en efectiu i preveu que en menys de cinc anys es trobaran en aquesta situació tres milions de persones, donat el ritme de tancament d’oficines bancàries i l’expansió dels diners de plàstic.

Mesures perquè l’efectiu flueixi

Instituto Coordenadas insisteix que “és molt perillós restringir i limitar l’ús de la forma de pagament més usada, més estesa i més democràtica” perquè moltes persones grans no habituades a mitjans de pagament electrònic o ciutadans de zones rurals on en els negocis escassegen els TPV, “poden veure incrementades les seves dificultats i riscos d’exclusió a les ja de per si previsibles per la pandèmia”.

L’anàlisi de l’Instituto assenyala que la pauta d’actuació institucional en aquest sentit hauria de ser la contrària, “la d’eliminar factors d’exclusió per als més vulnerables” i apunta al fet que algunes autoritats monetàries, com el Banc del Canadà, han pres mesures concretes perquè el flux de diner efectiu no es redueixi i flueixi amb normalitat, “conscients que és un factor essencial de protecció i defensa de l’activitat diària per a una bona part de la població”.

El vicepresident executiu de l’Instituto Coordenadas, Jesús Sánchez Lambás, ha assenyalat que els documents analitzats i elaborats per la institució constaten que “impedir o dificultar l’accés als diners no farà res més que incrementar la desigualtat i fomentar un repartiment injust de la riquesa”. “Això es veurà amb moltíssima més claredat en l’actual situació de crisi sanitària que patim. El dret a disposar d’efectiu és, avui, essencial”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa