Els hotelers clamen contra el recàrrec a la taxa turística i auguren una frenada el 2020

El Gremi detecta un retrocés en el turisme de reunions | Reconeix que 2019 ha deixat bons resultats turístics però té por de l'impacte del Brexit i el coronavirus

El Gremi d’Hotels de Barcelona carrega contra el recàrrec a la taxa turística a la capital catalana, un encariment de les pernoctacions pactat a quatre bandes (Bcomú, ERC, PSC i JxCat) a l’Ajuntament i a la Generalitat. Segons els seus càlculs, provocarà una pujada de fins al 650% per exemple en el cas dels hotels de 4 estrelles per la pujada de la taxa base de 1,10 euros a 1,70 euros i un eventual suplement municipal de 4 euros. “És exagerat i no pot ser que només ho recaptem els hotels”, s’ha queixat el president del gremi, Jordi Mestre. Sosté que “no ajuda” a la competitivitat de Barcelona davant de Madrid i no tenen “clar” que els visitants més recurrents, com congressistes anuals, acceptin la pujada sobtada.

[r:5]

“En un moment complicat global, el 2012, ja vam accedir no massa entusiasmats a instaurar l’impost turístic i vam quedar que al cap de 2 anys ens tornaríem a veure per fer balanç de com havia anat, però som ja al 2020 i encara esperem que la Generalitat ens truqui”, ha lamentat. “Si l’administració vol més ingressos, pot ampliar l’impost a altres sectors que també viuen del turisme”, protesta. 

[r:1]

Per contra, els hotelers aplaudeixen el “canvi de discurs” municipal sobre el turisme des de les eleccions del maig i valora positivament la predisposició del nou govern Bcomú-PSC per “revisar” el PEUAT i permetre als hotels fer obres de millora sense reduir el nombre de llits. El Gremi és molt bel·ligerant contra els apartaments turístics aïllats dins de comunitats de veïns i voldria que el consistori s’obrís a “compensar amb places hoteleres els pisos legals i il·legals”. És a dir, que permetés “comprar” aquests llits d’allotjament per destinar-los als hotels, com s’ha fet fins ara amb les petites pensions que hi havia a Ciutat Vella.

“Frenada” de les reunions eclipsada pels congressos

El Gremi també alerta que en el que portem d’any ja ha detectat una “petita desacceleració en el turisme de negocis”, en especial en les reunions en sales d’actes d’hotels. Mestres ha atribuït aquesta “frenada” a l’alarma pel coronavirus i el Brexit i tem que també pugui tenir impacte a Barcelona la fallida de l’operador internacional Thomas Cook. La bona salut dels grans congressos que es celebren a la ciutat hauria eclipsat fins ara aquest segment, que ha caigut de 2.268 trobades el 2015 a 1.728 reunions el 2018. “Tot i la bona feina pel Barcelona Convention Bureau i Fira de Barcelona, té una tendència de disminució”, ha avisat Mestre. Aquestes cites professionals mouen uns 1.900 milions d’euros, “quatre vegades l’impacte del Mobile World Congress”.

Jordi Mestre a la roda de premsa del Gremi d'Hotels de Barcelona / ACN - Lluís Sibils

Jordi Mestre a la roda de premsa del Gremi d’Hotels de Barcelona / ACN – Lluís Sibils

Tot i així, els hotelers reconeixen que 2019 ha deixat resultats “positius”, amb una ocupació mitjana del 82% (+1,7%) i un preu de les habitacions de 140 euros de mitjana (+5,7%, és a dir, 7,5 euros més). Els preocupa igualment “la inseguretat i l’incivisme de l’estiu i el context sòciopolític de la tardor”, que segons el Gremi podria tenir afectació en futures reserves. Així, han recordat, els grans congressos mèdics dels darrers anys s’han confirmat amb tres, quatre o cinc anys d’antel·lació, però el turisme de reunions fa les reserves només uns mesos abans i per tant també pot cancel·lar-les amb més agilitat. 

Més informació

Comentaris

    odisea 06/02/2020 1:13 pm
    Este Ayuntamiento solo son unos recaudadores,Barcelona se merece algo mejor,son los enemigos de la ciudad.de pena.

Nou comentari