Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Exigeixen que les fotos de la futura ‘app’ del DNI les faci personal qualificat
  • CA

La Federació Espanyola de Professionals de la Fotografia i Imatge (FEPFI) ha reclamat que les fotografies de la nova ‘app’ que prepara el Govern per descarregar-se el DNI en un telèfon mòbil les realitzin personal qualificat i no funcionaris públics a les comissaries.

El director general de la Policia, Francisco Pardo, va aprofitar la seva compareixença la passada setmana davant la Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats per informar sobre el projecte ‘Identitat Digital DNIe’. Es finançarà amb fons de la UE per la Recuperació i Resiliència de l’economia espanyola i que possibilitarà descarregar-se la aplicació en telèfons mòbils o altres dispositius.

A falta de conèixer els detalls de la iniciativa, un dels canvis inicialment previstos és que la fotografia identificativa la realitzin a comissaria funcionaris públics, cosa a la qual s’oposa la FEPFI que exigeix ​​que aquesta tasca recaigui en un professional per garantir la qualitat i seguretat del procés d’identificació.

La federació reconeix que portar el DNI en una aplicació al mòbil pot aportar un plus de comoditat. Però alerta que si aquest projecte, finançat amb fons públics que aportarà la UE, comporta que els fotògrafs professionals deixin de realitzar aquesta feina tancaran un gran nombre de pimes i autònoms, “originant acomiadaments i més atur” i provocant pèrdues en el sector de milions d’euros.

Per això, proposa que, igual que altres països de la UE, com Gran Bretanya, Holanda, Luxemburg o Alemanya, s’adopti un sistema de lliurament de fotografies en paper, en el marc de l’aplicació del reglament europeu que estableix les normes per als elements de seguretat i elements biomètrics integrats en els passaports i documents de viatge emesos pels Estats membres.

Qualitat i seguretat

Assenyala l’entitat que “es respectaria així el dret a la feina de tota una professió, garantint als ciutadans, arreu del territori, la qualitat d’un servei segur. La foto de DNI no pot considerar-se una activitat a realitzar per funcionaris de l’Estat, i menys encara que no hi ha deficiències en el sector fotogràfic professional”.

La FEPFI indica que els professionals de la fotografia, ja siguin comerciants, fabricants o operadors de cabines automàtiques de fotografia de carnet, saben com satisfer les necessitats de mercat i han invertit milions, “sense suport ni reparació estatal, per complir amb els nous estàndards de fotografies d’identitat. Poden adaptar-se i convertir-se en centres homologats per accedir a una plataforma web i pujar la fotografia del DNI i posar-la a disposició de l’administració, amb totes les garanties que es requereixen”.

Així mateix, destaca que els fotògrafs professionals ofereixen un servei a persones grans o amb mobilitat reduïda, acudint en moltes ocasions a llars, hospitals o centres de residència a realitzar-los la fotografia per al DNI. També argumenta que si les fotografies les haguessin de fer els funcionaris a les comissaries això comportaria una càrrega de treball addicional per a ells, amb el consegüent impacte negatiu en les persones que van a les comissàries per a l’expedició del DNI.

Un altre dels aspectes en què repercutiria que personal no professional s’encarregués de fer les fotos és la qualitat, afegeix la federació. “Per esmentar algunes d’aquestes dificultats: fotografies de nens petits, de reflexos en ulleres, d’il·luminar correctament per als diferents tons de pell o color de cabell, i un llarg etc”, relata.

Tot això, diu l’entitat, implicaria que la foto del document d’identitat espanyol seria d’una qualitat inferior a la de la resta d’Estats membres de la UE. “Serveixi com a experiència –afegeix– el que ha passat amb les fotos per al carnet de conduir des que es realitzen en els centres de reconeixements mèdics. Són molts els centres mèdics que no desitgen continuar realitzant aquestes fotografies”.

DNI físic

A més, adverteix que el DNI al mòbil pot ser d’utilitat sempre que se segueixi mantenint el document físic com fins ara, ja que insisteix que no es pot obligar els ciutadans a tenir un telèfon mòbil i encara que en tinguin hi ha un sector de la població, com la gent gran, que no està acostumada a utilitzar aquest tipus d’aplicacions.

“Els fotògrafs som testimonis de com tristament es consumeix menys fotografia i vivim amb freqüència situacions de ciutadans que ens demanen fer còpies de la foto del DNI d’algun familiar mort, perquè és l’única i més recent que tenen”, subratlla la federació.

Així mateix, posa de manifest que una fotografia digital és més vulnerable i fàcil de modificar, piratejar o falsificar, de manera que reitera que els fotògrafs professionals poden oferir una alternativa més segura basada en la fotografia en paper, tot i que paral·lelament enviïn una versió digital de la mateixa perquè a l’hora de l’expedició del DNI, l’administració pugui verificar l’autenticitat de la mateixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa