El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els restaurants podran obrir fins a les 23 hores a partir del 9 de maig
  • CA


Els restaurants podran obrir fins a les 23 hores a partir del 9 de maig, ha anunciat aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. Pel que fa al toc de queda, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha dit: “Decau el dia 9 com a mesura estructural del decret d’alarma i el Govern s’està dotant d’instrumetns jurídics per poder-ne fer ús si és necessari”. El conseller ha afegit que la intenció és “no fer-lo servir”, però sí tenir-lo com a instrument per a “protegir la ciutadania” a través d’un decret que aprovarà el consell executiu dimarts que ve o bé per “altres vies”. Sàmper ha remarcat que la solució que es trobi hauria de ser ampliant les competències del Govern i que no hi intervingués la jústicia, “no per res, sinó per prendre mesures com a Executiu de forma ràpida”.

Pel que fa les normes que estaran vigents a partir del dilluns 3 de maig, Vergés ha dit que es prorroguen les mesures actuals i només es fan uns petits ajustaments. A partir del dia 3 es permetrà celebrar assamblees esportives. També decau el tancament a les 20 hores dels parcs infantils de titularitat pública. A partir del 9 de maig els principals canvis previstos seran l’obertura de la restauració fins a les 23 hores (aforament del 30% en interiors i segons distància de seguretat a l’exterior). També reobriran parc d’atraccions i fires amb un 30% d’aforament.

L’escenari d’una major obertura a partir del 9 de maig es justifica perquè es preveu en es propers dies augmentar el ritme de vacunació amb l’arribada de 550.000 vacunes. Segons ha dit Vergés, això permetria que el 9 de maig més del 85% de les persones de més de 80 anys tinguin ja la pauta completada; que més del 80% del grup d’edat entre 70 i 79 tingui administrada una primera dosi, i més del 80% del grup entre 60-69 també tingui ja la primera dosi. Segons les previsions de Salut la vacunació permetrà veure un impacte en diferents àmbits. Vergés ha parlat d’una disminució d’entre un 50 i un 75% de la mortalitat; entre un 30 i un 50% de les hospitalitzacions, i un 17-30% d’ocupació de llits de cures intensives. Tant Vergés com el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han descrit la situació actual com a “estable i estancada”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa