Els restauradors proposen una prova pilot amb 20 locals plens al 100%

Els comensals s'haurien de fer un test d'antígens | Ajornat al juny l'assaig en l'oci nocturn

El Gremi de Restauració vol fer una prova pilot a una vintena de restaurants de Barcelona. El xef i empresari Albert Raurich, és un dels impulsors de la iniciativa, i ha explicat al programa Via Lliure de RAC1 que la seva voluntat és omplir al 100% l’interior d’aquests establiments. Actualment l’aforament està limitat al 30%. Els comensals no estarien obligats a mantenir les distàncies de seguretat.

El sector vol fer aquesta prova o l’última setmana de maig o la primera de juny i demostrar així que no cal mantenir un aforament tan reduït dins dels restaurants. La prova pilot comptarà amb la supervisió del doctor Bonaventura Clotet, de Can Ruti que, conjuntament amb el Gremi, negocia amb l’Ajuntament i la Generalitat perquè ho financin.

En aquesta prova pilot hi participarien unes 2.000 persones i a tots els comensals se’ls faria un test d’antígens abans d’anar als restaurants i un seguiment sanitari durant els següents 10-15 dies.

En declaracions a RAC1, Raurich ha considerat que “és molt important deixar clar als clients que amb una bona ventilació els interiors dels restaurants són segurs”. De fet, l’objectiu del sector és demostrar que “no cal mantenir un aforament del 30% als interiors dels restaurants”. L’altra finalitat és “aconseguir treure la por de la gent que ha d’entendre que dinar o sopar dins un restaurant és segur”, ha subratllat.

Ajornat l’assaig en l’oci nocturn

D’altra banda, la patronal FECASARM ha reclamat ampliar l’horari de la restauració fins a la una de la matinada i reobrir l’oci nocturn progressivament fins les 4 o les 5 de la matinada per aturar l’increment de ‘botellons’ i festes il·legals a Catalunya. A través d’un comunicat difós aquest dissabte, ha dit que el sector veu amb “preocupació, impotència i indignació” el “descontrol nocturn” que hi ha partir de les onze de la nit i que “cada vegada va a més”. “Quant trigarà l’administració a adornar-se que som l’única solució i no el problema?”, s’ha preguntat el secretari general, Joaquim Boadas.

La patronal ha decidit posposar al 5 de juny a la nit l’assaig general de reobertura –inicialment s’havia de fer el 21 de maig– després de reunir-se amb representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Guàrdia Urbana, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de parlar amb el secretari general de Salut Pública, Marc Ramentol. El sector vol que a la prova pilot hi participin entre 9 i 13 locals de restauració i oci nocturn de Barcelona que no tinguin límits ni d’aforament ni d’horari i que hi assisteixin unes 5.000 persones amb tests d’antígens negatius o vacunades. FECASARM està negociant amb un centre clínic i el seu CEIC per tal que supervisi aquest assaig clínic, tal com exigeix Salut.

Nou comentari