Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els partits donen suport al Congrés al fet que es continuïn fent servir els diners en efectiu
  • CA

Els partits polítics han donat suport aquest dimarts al Congrés dels Diputats al fet que es continuïn fent servir els diners en efectiu a l’estat espanyol amb independència de la crisi sanitària de la Covid-19, i han defensat que qualsevol decisió sobre la substitució d’aquest mitjà de pagament es faci de forma consensuada i en el si de la Unió Europea.

Les forces polítiques s’han posicionat sobre aquesta qüestió en debatre’s a la Comissió d’Hisenda una proposició no de llei del PSOE referida a “l’orientació del sistema tributari davant la crisi provocada per la Covid-19”.

La redacció inicial d’aquesta proposició dels socialistes contenia un punt, el número 11, que plantejava “l’eliminació gradual del pagament en efectiu, amb l’horitzó de la seva desaparició definitiva”. Aquesta idea va obrir un debat en l’última setmana, ja que sectors econòmics i socials van alertar que prescindir de cop de monedes i bitllets causaria un mal econòmic i perjudicaria determinats col·lectius de la societat, com ara la gent gran i els joves.

La diputada del PSOE que ha defensat aquesta proposició, Patricia Blanquer, ha informat que el seu partit havia substituït el punt referit als diners en efectiu per un altre que aclaria la seva posició sobre aquest tema. Així, en aquesta esmena, els socialistes defensen que cal buscar la “reducció dels límits del pagament en efectiu amb un objectiu a llarg termini, d’una forma gradual, consensuada i coordinada en l’àmbit de la Unió Europea”.

“AMB MOLT DE SENY”

A més, Blanquer ha explicat que la intenció del seu partit amb aquesta proposició no de llei era que l’Estat compti amb suficients ingressos fiscals per afrontar la despesa pública que serà necessària a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Ha afegit que la intenció del partit del govern espanyol amb aquesta iniciativa era augmentar la “conscienciació tributària” de la societat espanyola i no tant referir-se a qüestions concretes, com l’evolució de l’ús de diners en efectiu.

La rectificació del PSOE sobre els diners en efectiu ha estat saludada pels representants de Ciutadans, Junts per Catalunya, Vox i el PP, que han assegurat que prescindir de monedes i bitllets és una mesura que ha de debatre’s abans i tenir en compte les seves repercussions.

Així, Mari Carmen Martínez, de Ciutadans, ha defensat que la progressiva retirada dels diners en efectiu ha de fer-se “amb molt de seny”, ja que en les zones rurals “no estan preparats” per fer pagaments només a través d’internet o amb targeta.

Així mateix, la diputada del PP Carolina España ha sostingut que “el pagament en efectiu no pot desaparèixer” i ha donat la benvinguda al PSOE “al seny”, alhora que ha assenyalat que la formació socialista de nou “només encerta quan rectifica”.

“REBUIG INTENS”

Per part seva, Rodrigo Jiménez, de Vox, ha explicat que la seva formació ha presentat al Congrés una iniciativa pròpia per mantenir els diners en efectiu i ha defensat que un “canvi radical” que impliqui la desaparició automàtica de monedes i bitllets és “impossible” i provocaria un “rebuig intens” i “protestes” dels ciutadans.

A més, Idoia Sagastizábal, del PNB, ha dit que la seva força política celebrava que el PSOE hagués presentat una esmena al seu propi text sobre els diners en efectiu, ja que la seva supressió ha de fer-se “de forma consensuada” i no pot plantejar-se d’una eliminació de cop.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Ferran Bel, de Junts, que ha dit que la seva força política tenia “dubtes raonables” sobre el plantejament del PSOE en relació a la fi dels diners en efectiu, per la qual cosa s’ha felicitat que el partit del govern espanyol hagi matisat la seva posició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa