Els bars critiquen la limitació horària: és una “cortina de fum” per tapar la mala gestió

El Gremi de Restauració de Barcelona considera que la resolució que des d’aquest dimarts obliga els establiments a tancar a la una de la matinada és “una cortina de fum” per amagar “la incompetència de les administracions públiques davant rebrots esperables”. El director del gremi, Roger Pallarols, ha dit que sembla que “es vulgui criminalitzar de manera injusta” un sector que “no és responsable dels rebrots” amb restriccions que “posen nous pals a les rodes”.

Recorreran una normativa que “compromet la viabilitat de moltíssimes més empreses de les ja greument tocades i no compleix el doble objectiu de combatre la pandèmia sanitària amb la mateixa contundència que s’ha de combatre la pandèmia econòmica”, ha reblat Pallarols.El director del gremi ha explicat que han rebut la notícia de les noves restriccions horàries amb “moltíssima preocupació i un enorme rebuig” perquè “genera molt desconcert, incrementa la inviabilitat de les empreses i destrueix la reactivació d’una economia molt tocada per la Covid-19”.

Incompliment d’una resolució judicial

Els advocats de l’entitat estan estudiant com procedir davant la justícia. En el mateix sentit que aquest dimarts s’ha expressat Fecasarm, el Gremi de Restauració també considera que “aquest decret és un incompliment d’una resolució judicial”, ha explicat Pallarols. “La Generalitat desobeeix i multiplica el regne de la confusió”, ha lamentat. A més de l’hora de tancament, també volen recórrer “l’absurda prohibició de respectar dos metres interpersonals entre el fumador i les persones d’una altra taula”. Consideren que “no hi ha evidència científica” d’aquestes mesures que consideren “absurdes” i n’exigeixen la retirada.

El gremi també es mostra molt crític amb les mesures econòmiques que fins ara ha pres l’administració i que fan “molt difícil la viabilitat de les empreses”. Pallarols lamenta que no s’hagi anunciat l’allargament dels ‘erto’ més enllà del 30 de setembre ni com afrontar “el greu drama d’estar obligats a pagar lloguers ‘precovid’ en una situació diferent”. “No pot ser que les administracions continuïn mirant a una altra banda”, ha reblat.

“Des del punt de vista econòmic el sector ja ha perdut el 2020”, explica Pallarols, ja que considera que en tot cas “la reactivació de l’economia no es produirà fins la setmana santa del 2021” i demana no confondre la reactivació amb la reobertura, perquè “reobrir no vol dir reomplir”. L’objectiu que es planteja el gremi és “protegir les empreses” en un moment en què “el 15% dels locals de restauració ja han tancat i no tornaran a obrir” i “fins el 40% de restauradors tenen sobre la taula tancar si no milloren les circumstàncies en un període breu”.

Els bars de Gràcia, indignats

Les noves mesures sobre la prohibició de fumar al carrer si no es respecta la distància de dos metres i l’obligació de tancar els bars a la una de la matinada ha indignat el sector hostaler de Barcelona. “Tot això és un desgavell”, expressa l’administradora dels locals Sol de Nit i Cafè del Sol, Teresa Rovira. Per la gerent d’aquests locals de Gràcia, les mesures castiguen encara més el negoci –assegura que la facturació se’ls ha reduït un 40%– i generen una càrrega administrativa “enorme”. Per altra banda, l’opinió de la clientela es divideix entre aquells que veuen amb bons ulls la prohibició i els que ho consideren “excessiu”. Alguns d’ells asseguren que deixaran d’anar a les terrasses, mentre que altres demanen encara més restriccions.

Nou comentari