Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comerços de barri, atemorits si no arriben ajudes: “Serà pitjor que la crisi”
  • CA

Ajudes o barbàrie. Aquest és el relat que s’ha estès de manera unànime entre els petits comerciants de la ciutat per la crisi del coronavirus. Alguns –com bars i restaurants– van haver de tancar divendres obligatòriament. Altres establiments han fet mans i mànigues per obrir a estones fins ahir, amb mesures de prevenció del contagi. Des d’aquest diumenge, però, la gran majoria ha d’abaixar la persiana i inevitablement deixarà de percebre cap mena d’ingrés. No entraran diners, mentre les despeses seguiran presents. Ho denuncia el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, després d’haver culminat una setmana de trucades angoixants: “El que preocupa és tot el que ve darrere del tancament forçós. Com queda el pagament d’impostos? I les nòmines? I el lloguer? I els proveïdors? I els subministraments?”.

Ara per ara, els comerciants no tenen cap garantia que arribi un suport realment alleugeridor des de les administracions. No han sentit cap consigna política que, més enllà de les indicacions sobre qui i com pot obrir, els hagi tranquil·litzat. Això, en un moment d’incerteses, els deixa en una espera agònica. “Si finalment no arriben les ajudes necessàries i això s’allarga gaire, no sabem qui podrà tornar a obrir. Potser el 30%, el 40% o el 50% de les empreses petites desapareixeran”, adverteix Vendrell. 

El missatge, tot i que aquest diari els ha contactat individualment i sense previ avís, és gairebé idèntic entre la majoria de comerciants de la ciutat. El president de la Unió de comerciants del Passeig de Fabra i Puig, Jordi Navarro, assegura que el que ve ara “serà pitjor que la crisi del 2008” i tindrà un impacte “com no l’hem vist mai”. També preocupa entre els petits comerciants el tracte desigual que pugui donar-se a l’hora d’intentar recuperar l’economia. Ho verbalitza la gerent de l’eix comercial Cor d’Horta, Raquel Júlvez: “Segurament amb els hotels, els restaurants del centre i les grans empreses seran generosos. Però amb nosaltres, què?”.

En un manifest que va compartir l’associació de botiguers hortencs el passat dijous, de fet, es recordava que per pal·liar els efectes de la crisi de la bombolla immobiliària l’Estat va injectar 60.000 milions d’euros públics en el rescat bancari. “Diners que no es recuperaran mai”, rematava el text. Per això, com qui no oblida aquell favor als bancs que la ciutadania es va trobar, ara el comerç de barri reclama la seva part davant d’una nova crisi sobrevinguda: “Els petits també mereixem que se’ns ajudi com es va ajudar els grans”. 

Pendents de les ajudes que s’anunciïn 

La situació d’aquests comerciants penja d’un fil. Fins ara, la gran mesura que s’ha anunciat des del govern estatal ha estat ajornar els pagaments de l’IVA, la retenció de l’IRPF i el fraccionament de l’Impost de Societats. Tanmateix, si les empreses es retarden més de tres mesos en abonar els impostos, començaran a cobrar-los interessos. Per això, el consens entre els petits empresaris és que no és una política suficient. Retardar els pagaments no els suposa un alleugeriment real.

En el mateix sentit, aquell mateix decret va anunciar que es destinarien 400 milions de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) a préstecs per a empresaris i autònoms afectats. És a dir, que els diners els haurien de tornar igual tot i no poder facturar res durant un període de temps encara desconegut. 

El portaveu de l’Eix Comercial Raval, Jordi Bordas, ho subratlla: “El petit comerç viu al dia”. Ho il·lustra el cas d’un dels autònoms que forma part del teixit del petit comerç a Barcelona i que ha estat contactat per aquest diari. Demana mantenir l’anonimat, però concreta les xifres amb les quals es mou actualment. Té 3.000 euros estalviats. Ara, després del primer trimestre, hauria de pagar uns 1.600 euros d’IVA, 286 euros de la quota d’autònoms i 800 euros més del lloguer de casa seva. Tot això, sumat, arriba gairebé als 2.800 euros. I encara faltarien per pagar aigua, llum i gas. “I per si notes que ens oblidàvem alguna cosa, sí, també el menjar”, comenta la mateixa persona.

Un cartell d’una xarcuteria demana un màxim de 3 clients a l’interior de l’establiment, el divendres, pel coronavirus / Meritxell M. Pauné

En un mes sense tenir pràcticament ingressos, ja que les últimes setmanes han anat reduint els clients de manera progressiva, la falta de liquiditat –per molt que s’ajornin uns pocs mesos els pagaments a fer– es convertirà en una llosa difícil de suportar pels comerciants que van més justos. També ho serà pels que tinguin més treballadors, perquè les nòmines s’acumularan. 

Entre altres mesures que demanen els comerciants de manera conjunta també s’inclou la idea de deixar tots els autònoms i petites empreses “exempts” de “pagar qualsevol impost, taxa o cànon depenent de qualsevol administració” des del passat divendres. Una proposta que aniria des de l’IVA fins a la taxa d’escombraries municipal. El president de Barcelona Comerç, a més, proposa que hi hagi “una moratòria o alguna mena d’ajut pel que fa als lloguers”

Els propietaris que s’avancen i condonen lloguers

De fet, a falta d’agilitat política, els que s’han encarregat de calmar els ànims d’alguns botiguers són els propietaris de tres locals de Sant Andreu. La solidaritat veïnal és més ràpida que els decrets llei. Així, segons ha avançat L’Exprés de Sant Andreu i ha pogut confirmar el TOT Barcelona, tres petits comerços de l’Eix Sant Andreu no hauran de pagar la pròxima quota de lloguer del local que ocupen. El president de l’associació de comerciants, Pròsper Puig, assegura, a més, que almenys en un dels casos “va ser totalment iniciativa de la propietat”. “Van trucar la nostra sòcia i li van dir que no s’havia de preocupar per res, que entenien la situació i que aquest mes no li cobrarien la mensualitat”, relata l’empresari. 

També destaca que en tots tres casos es tracta de “petits propietaris” de locals, i no de bancs o grans institucions. Segons Puig, els amos dels immobles haurien posat en valor “l’afinitat amb el llogater, ja que tots els casos porten un cert temps amb el negoci al barri”. El gest dels propietaris s’ha contemplat per aquest primer mes, almenys, mentre s’acaba de veure com avança el panorama comercial, però no es descarta mantenir-lo si la situació s’agreuja. Davant d’aquest primer pas, Pròsper Puig fa una crida a altres propietaris a tenir empatia i aplicar també la condonació del lloguer de manera excepcional en molts més casos.

L’estocada final al comerç de proximitat

Ara per ara, però, la manca de concreció a les grans esferes segueix sense calmar els ànims. “El telèfon avui amb els Whatsapps ha estat horrible. Em demanen “què fem?” i jo els responc que no hi ha res a fer, que ens ajustem al que ens diguin, que ens toca ser responsables i esperar, però per a molts és molt dur veure com tot s’ensorra i no poden fer res”, relata la dinamitzadora de l’eix comercial de Pi i Molist, Maite Fernández, des de Nou Barris. I és que, els últims dies, gairebé els únics negocis que funcionen són els vinculats a l’alimentació. Algunes excepcions comptades: “Hi ha una associada que també tenia carros de la compra a la venda i ara feia temps que no en treia cap. Doncs aquesta setmana n’ha venut tres. També s’han venut joguines pels nens a casa”, apunta Raquel Júlvez, de Cor d’Horta. En canvi, assenyala que tota la resta de negocis com “roba i calçat, decoració, complements o floristeria” han quedat en no-res. 

També afegeix que aquesta podria ser “l’estocada que ens faltava” perquè molts comerços de barri desapareguin. Tota la resta de comerciants consultats en aquest article hi estan d’acord. Per això veuen l’actual situació com la prova del cotó. Creuen que la decisió que es prengui a partir d’ara serà definidora del futur que li espera a la ciutat. “Sánchez, Torra i Colau han de decidir si volen, d’una vegada per totes, que tots siguem Zara, H&M i cafeteries 365. O, per contra, si volen que puguem tornar a aixecar les persianes”, diu de manera contundent Jordi Bordas. 

Els petits comerciants tindran memòria

Sigui com sigui, el president del govern estatal, Pedro Sánchez, va deixar per a dimarts concretar una sèrie de mesures econòmiques que tindran a veure amb el suport “a treballadors, autònoms i famílies”, segons va expressar dissabte al vespre en la seva compareixença pública. Així, no serà fins d’aquí a dos dies quan se’n sàpiguen més detalls. La resta d’administracions, la Generalitat i l’Ajuntament, contactades per aquest diari, tampoc no deixen caure cap detall de quina serà la línia d’ajuda a aquests comerços de barri. Ara per ara només responen que “s’hi està treballant”.

De fet, Barcelona Comerç i Barcelona Oberta ja han mantingut contactes amb ambdós governs per traslladar-los les reclamacions del sector. Al petit comerç, mentrestant, només li queda expressar la situació límit en què es troba i, alhora, assegurar que tindrà memòria. “Per part nostra, no oblidarem la resposta que tinguem a les nostres peticions”, remata el manifest que diversos eixos comercials adrecen a Pedro Sánchez, Quim Torra i Ada Colau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa