Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau obre un servei gratuït per evitar abusos en els crèdits que demani la ciutadania

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un servei gratuït d’assessorament sobre les condicions de contractació dels productes financers per detectar i evitar males praxis o clàusules abusives de les entitats financeres i empreses de crèdit al consum. Aquest espai s’ha obert davant la previsió que hi hagi un increment de la contractació de crèdits, especialment per part d’autònoms i pimes, per la crisi de la covid-19. En cas que es detectin males pràctiques, el consistori ha advertit que ho denunciarà al Banc d’Espanya i als Ministeris d’Economia i de Consum. Aquest servei es coordinarà des de l’Oficina de Consum (OMIC) i comptarà amb l’associació de consumidors especialista en les relacions de consum de productes financers (ASUFIN).

Els usuaris poden fer arribar les seves consultes o queixes al servei mitjançant el web de l’OMIC.  A partir d’aquestes notificacions, l’Ajuntament avaluarà l’oferta i les condicions i informarà els usuaris si els productes financers tenen clàusules abusives o comporten riscos. En el cas que es vulgui fer una reclamació, queixa o denúncia, els consumidors també rebran assessorament

En el cas dels crèdits ICO per a les empreses, s’avaluarà si s’inclouen les condicions requerides d’acord amb la normativa o si existeixen condicions pròpies de l’entitat bancària. Si la sol·licitud ja s’ha tramitat, el servei analitzarà quines són les condicions contractuals que s’han signat, i si s’exigia les condicions bàsiques o es va condicionar a altres productes vinculats no exigibles per la normativa. De fet, s’ha habilitat un canal específic per a empreses i autònoms mitjançant el correu electrònic [email protected]

Un 68% més de consultes sobre Consum

El nombre de consultes de consumidors al telèfon 010 ha augmentat un 68,22% durant els mesos de març i abril en relació amb el mateix període de l’any passat. En el cas de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, on les consultes ja són més específiques i requereixen un major nivell d’anàlisi, s’han rebut 858 consultes i reclamacions, de les quals 127 (15 %) estan relacionades amb la covid-19.

En tots dos serveis, la majoria són consultes sobre els seus drets bàsics com a consumidors, les segueixen els casos en què s’ha acabat fent una reclamació, en què s’han formalitzat denúncies i en què s’han expressat queixes sobre productes o serveis adquirits.

En les primeres dates de l’estat d’alarma, les comunicacions es van centrar en la cancel·lació de serveis i productes contractats, mentre que en les setmanes següents les temàtiques van diversificar-se, sobretot en la consulta sobre les moratòries del pagament d’hipoteques, lloguer, quotes de serveis i les mesures econòmiques de suport sobre els subministraments de la llar com aigua, llum, gas i telefonia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa