Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau obre un servei gratuït per evitar abusos en els crèdits que demani la ciutadania
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un servei gratuït d’assessorament sobre les condicions de contractació dels productes financers per detectar i evitar males praxis o clàusules abusives de les entitats financeres i empreses de crèdit al consum. Aquest espai s’ha obert davant la previsió que hi hagi un increment de la contractació de crèdits, especialment per part d’autònoms i pimes, per la crisi de la covid-19. En cas que es detectin males pràctiques, el consistori ha advertit que ho denunciarà al Banc d’Espanya i als Ministeris d’Economia i de Consum. Aquest servei es coordinarà des de l’Oficina de Consum (OMIC) i comptarà amb l’associació de consumidors especialista en les relacions de consum de productes financers (ASUFIN).

Els usuaris poden fer arribar les seves consultes o queixes al servei mitjançant el web de l’OMIC.  A partir d’aquestes notificacions, l’Ajuntament avaluarà l’oferta i les condicions i informarà els usuaris si els productes financers tenen clàusules abusives o comporten riscos. En el cas que es vulgui fer una reclamació, queixa o denúncia, els consumidors també rebran assessorament

En el cas dels crèdits ICO per a les empreses, s’avaluarà si s’inclouen les condicions requerides d’acord amb la normativa o si existeixen condicions pròpies de l’entitat bancària. Si la sol·licitud ja s’ha tramitat, el servei analitzarà quines són les condicions contractuals que s’han signat, i si s’exigia les condicions bàsiques o es va condicionar a altres productes vinculats no exigibles per la normativa. De fet, s’ha habilitat un canal específic per a empreses i autònoms mitjançant el correu electrònic [email protected].

Un 68% més de consultes sobre Consum

El nombre de consultes de consumidors al telèfon 010 ha augmentat un 68,22% durant els mesos de març i abril en relació amb el mateix període de l’any passat. En el cas de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, on les consultes ja són més específiques i requereixen un major nivell d’anàlisi, s’han rebut 858 consultes i reclamacions, de les quals 127 (15 %) estan relacionades amb la covid-19.

En tots dos serveis, la majoria són consultes sobre els seus drets bàsics com a consumidors, les segueixen els casos en què s’ha acabat fent una reclamació, en què s’han formalitzat denúncies i en què s’han expressat queixes sobre productes o serveis adquirits.

En les primeres dates de l’estat d’alarma, les comunicacions es van centrar en la cancel·lació de serveis i productes contractats, mentre que en les setmanes següents les temàtiques van diversificar-se, sobretot en la consulta sobre les moratòries del pagament d’hipoteques, lloguer, quotes de serveis i les mesures econòmiques de suport sobre els subministraments de la llar com aigua, llum, gas i telefonia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa