Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
CO2 Revolution, Reby i Revolución Limo, lideren el rànquing de les startups més sostenibles
  • CA

Un grup d’analistes, convocats per l’Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada, ha detectat que hi ha una sèrie de petites empreses innovadores, “veritables startups”, que estan liderant processos industrials de reutilització de residus a Espanya i que també estan posant en marxa models de negoci amb la vista posada en la reducció dels impactes ambientals.

El Grup de Debat de Noves Perspectives per a un Món Diferent de l’Instituto Coordenadas conclou que totes elles estan marcant una tendència “molt clara de per on poden anar les estratègies d’innovació i cura mediambiental, ja ineludible en qualsevol estratègia econòmica i social a mitjà i llarg termini”.

Empreses innovadores

Exposa que són un petit grup d’empreses innovadores que atreuen l’atenció dels analistes i investigadors per a monitorar la seva evolució en els pròxims anys perquè sembla clar, segons l’institut, que els seus models operatius s’extrapolaran a altres corporacions de major grandària que permetran desenvolupar a gran escala tota aquesta innovació ambiental que estan generant.

Assenyalen els analistes que el compromís ambiental ha entrat “de ple” en el món dels negocis, una vegada que ha quedat clar que han de ser empreses avançades en innovació les que liderin tot el procés de reducció de residus i reutilització dels mateixos per a incorporar-los a la cadena de valor, segons els esquemes de l’economia circular. “Cal crear tot un entramat empresarial i industrial que posi en marxa aquesta activitat de contaminar menys i reutilitzar més”, afirmen.

Reduir la petjada de carboni

Disminuir la petjada de carboni, reduir els residus o fer un ús més eficient de l’energia, entre altres indicadors ambientals, són algunes de les exigències de la Llei 11/2018 d’Informació No Financera i Diversitat. A partir del 2021, totes les empreses amb més de 250 treballadors hauran d’elaborar un informe de sostenibilitat. “Hi ha empreses més petites i startups”, afegeixen els analistes, “que estan liderant aquest camp com a palanca d’atracció i exemple d’innovació i en les quals s’estan fixant grans empreses per a associar-se com socis per a dur a terme les seves propostes mediambientals”.

Davant aquesta situació, han elaborat un rànquing amb les deu startups que en la seva opinió estan liderant la innovació en la protecció ambiental i que estan desenvolupant models de futur. El seu camp d’activitat és molt ampli, des de les quals defineixen sistemes per a la fixació de gasos d’efecte d’hivernacle les que reutilitzen tota mena de deixalles, les que implanta models agrícoles sostenibles, les que estan canviant la mobilitat ciutadana, fins a les quals permeten una innovació sostenible en alguna cosa tan aparentment poc vinculada com les assegurances d’automòbils.

El rànquing d’startups

Situen en primer lloc a CO2 Revolution perquè asseguren que aquesta empresa “està canviant radicalment” el model de reforestació gràcies al seu sistema de sembra amb drons i l’ús de llavors intel·ligents, la qual cosa li permet actuar sobre grans superfícies afectades per foc o altres accidents ambientals. Utilitza llavors d’espècies autòctones i pot sembrar fins a cent mil llavors al dia. Genera masses forestals que fixen el CO₂ atmosfèric a un ritme cent vegades més ràpid que els sistemes tradicionals de reforestació.

En segon lloc citen a Reby perquè proporciona solucions de mobilitat ciutadana mitjançant l’ús de patinets elèctrics fabricats amb components totalment reutilitzables. “Però la seva innovació sostenible procedeix del seu model de negoci, amb un concepte d’obertura total de les dades que obté sobre la millora de la mobilitat a les ciutats, que trasllada als governs locals perquè siguin utilitzades en totes les tasques de planificació”, indiquen els analistes de l’Institut Coordenades.

Revolución Limo apareix en tercer lloc. Practica el reciclatge creatiu per a fabricar mobles “únics i irrepetibles” a partir de deixalles de plàstic. La clau està a aprofitar totes les possibilitats creatives que ofereix el reciclatge individualitzat de residus plàstics molt concrets, com a coberts d’un sol ús o teclats d’ordinador, per exemple, el que proporciona peces d’acabats i textures úniques.

A continuació apareix Souji. A penes la meitat dels residus d’olis domèstics són objecte de reutilització. Aquesta empresa ha dissenyat una tècnica s de conversió d’oli de cuina en sabó líquid mitjançant un senzill procés que es pot fer en qualsevol domicili. El sabó líquid que s’obté està lliure de productes tòxics o perjudicials per a l’entorn, com la fada o els fosfats.

En cinquè lloc, Nantek. La pirolisis és un procés conegut d’antany que permet convertir residus plàstics en combustibles. Procés lent i costós que aquesta empresa ha aconseguit optimitzar al màxim perquè sigui una alternativa eficient i rendible de reutilització a gran escala.

A aquests cinc primers llocs li segueixen Prismab, que monitora el reg per degoteig en l’agricultura intensiva per a estalviar fins a un 30% d’aigua; Ekomodo, que converteix reciclatge de plàstic en fibra tèxtil per a tota mena de productes de papereria, accessoris tecnològic, bosses, carteres; Gocleer, asseguradora que bonifica als seus clients per cada dia que no utilitzen el seu vehicle amb reemborsaments; Feltwood, que elabora recipients per a ús alimentari procedents de fibra vegetal rebutjada, i Bullfeet, que confecciona botes, sabatilles i bosses a partir d’ampolla pet, de suro reutilitzat o de PV reciclatge.

Sostenibilitat transversal

L’Institut Coordenades conclou assenyalant que la sostenibilitat s’està obrint pas de manera transversal en totes les àrees de negoci de les grans companyies, i a poc a poc ho aniran fent les mitjanes i petites empreses, que requereixen aprenentatges i referències. Per això, considera que és “tan important l’exemple que ens brinden aquestes startups per a fomentar la sostenibilitat en el conjunt de l’ecosistema productiu espanyol”.

Segons afirma Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l’Institut Coordenades, “intensificarem aquesta tasca d’identificar startups espanyoles avançades a desenvolupar models de negoci que generen sostenibilitat i cura ambiental perquè tindran una repercussió decisiva en aquest objectiu de minimitzar els impactes ambientals i sobretot seran claus en l’erradicació del canvi climàtic, i seran molt rendibles. La sostenibilitat, embeni”.

L’objectiu és escalar la sostenibilitat a tot el sistema productiu del teixit empresarial, com a palanca de canvi i aprofitant el canvi disruptiu del Green Deal per a avançar, no sols en termes de responsabilitat ambiental, transició cap a una economia verda i baixa en carboni, sinó també evolucionar en competitivitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa