Canadell veu en el 2021 un “nou momentum” per a l’independentisme

Demana aparcar el debat sobre la independència durant els propers mesos per prioritzar la recuperació econòmica

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, assegura que l’estat espanyol està “tècnicament en fallida” i en uns “mesos” podria acabar amb una intervenció europea que, a la llarga, pot suposar una “oportunitat” per a l’independentisme. “Espanya ens està arrossegant a la fallida i al desastre més absolut”, defensa Canadell en una entrevista amb l’ACN. El líder de la Cambra admet que en els propers sis mesos “no toca” fer la independència perquè cal “estar pendents d’ajudar les empreses perquè sobrevisquin” però diu que en el 2021 hi haurà un “nou momentum” pel moviment. “Qui té ganes d’estar en un país que en una crisi cau un 22% quan la majoria d’Europa cau un 5% o 6%? No té cap sentit”, afirma.

“En els propers sis mesos no podem estar pendents de si hem de fer una DUI o si hem de sortir al carrer, o si vindrà a pegar-nos la policia”, assegura el president de la Cambra, que creu que cal “preparar-ho tot perquè les empreses pateixin el mínim possible”. Després, però, creu que serà “més necessari que mai” defensar la separació d’Espanya.

De fet, Canadell nega que després de la pandèmia calgui aparcar els arguments independentistes. “Al revés”, avisa. “No hi ha cap país d’Europa que estigui patint tant la crisi com Espanya, ni a nivell econòmic ni de salut”, critica.

Canadell creu que el Govern “s’ha quedat curt” amb els ajuts per a empreses, Pimes i autònoms que ha presentat en els últims mesos, però recorda que la capacitat d’endeutament la té Madrid. En aquest sentit, el líder de la Cambra lamenta que no prosperés la proposta del president Quim Torra al president espanyol, Pedro Sánchez, de demanar un préstec al fons de rescat europeu, el MEDE.

“Per sentit comú i lògica econòmica, hauríem d’haver-lo demanat”, diu Canadell, que no entén “perquè la conselleria d’Economia no se suma” a aquesta proposta. “Probablement ara tindríem 5 milions d’euros per posar sobre la taula”, afirma. “No hi ha cap excusa per no utilitzar deute públic per superar la situació, perquè és excepcional. El problema que tenim és que l’Estat ja venia molt endeutat”, lamenta Canadell. El president de l’ens veu “totalment reprovable” que, durant anys, Espanya s’endeutés “per fer inversions o despeses sense retorn”, en “obres faraòniques”, i que ara arribi a la crisi de la Covid-19 en una situació “insostenible”.

Per això, Canadell vaticina retallades, congelacions de sous i una eventual intervenció europea per pagar l’elevat deute que s’haurà de generar ara. “Em temo que al sistema de pensions no trigarem gaire a veure grans retallades”, assegura. “En una situació així no entendria que no hi hagués un 55% de ‘sí’ en unes eleccions al Parlament”, afegeix.

Retorn a les escoles i testos ràpids

Davant d’aquest panorama “clarament excepcional” a nivell econòmic, Canadell s’afegeix a les crides de diversos sectors com el de l’hostaleria perquè s’impulsin plans de rescat sectorials, i diu que els ERTOs s’han d’allargar mentre duri la crisi provocada per la Covid-19, “ben entrat el 2021”. A més, Canadell avisa que no s’han de tornar a tancar les escoles “de cap de les maneres” perquè això té un impacte en el món econòmic i la igualtat de gènere.

Com a solució per evitar contagis i nous tancaments, Canadell aposta per les proves ràpides que ha plantejat el doctor Oriol Mitjà. “És molt més barat invertir a comprar aquests testos que no tancar empreses o àrees concretes”, afirma.

Malgrat el “drama” per la situació a Nissan i empreses com Saint-Gobain, Acciona o Bosch, Canadell diu que el procés de reconversió de la indústria de l’automoció a Catalunya “acabarà bé” perquè s’aconseguirà atraure nous projectes relacionats amb el vehicle elèctric. “Tenim un ecosistema molt important que altres llocs d’Europa no tenen”, afirma. “Crec que a mitjà termini vindran noves inversions”, afegeix, remarcant però que cal ajudar a la reconversió professional de les persones que ara treballen en “sectors que no tenen futur” perquè puguin trobar feina de nou.

La relació amb les patronals

Canadell celebra la decisió del Govern d’injectar 2,5 milions d’euros a les cambres, i nega que ell, com a líder de la institució a Barcelona, tingui intenció “d’assumir funcions de les patronals”. De fet, aquest és un dels temors de Foment, Pimec, CCOO i UGT, que creuen que les regulacions que impulsa el Govern en aquesta matèria amenacen “l’essència de la participació institucional, de diàleg social i de concertació social”.

Canadell diu que el nou decret de cambres probablement anirà al consell executiu en les properes setmanes, i que en l’esborrany del text, la conselleria d’Empresa ha ofert a les patronals que s’especifiqui que les cambres no formen part de la concertació social. El text, però, sí que permetria a les cambres ser als òrgans de decisió de la Generalitat. “Les patronals ho veuen com una intromissió”, afirma Canadell, que creu que tenen “por de perdre protagonisme”. “Han d’acceptar que les cambres formen part dels òrgans que vetllen per les empreses, i hem de ser en aquestes taules”, insisteix.

Més informació

Comentaris

  L'OBSERVADOR ASTORAT 12/09/2020 12:17 pm
  Canadell, jo ho plantejaria a l'inrevés, voleu dir que sense Independència és salvaran més empreses? El "Salvament" que es fa per persona interposada (Ñ) , sempre és menys eficient i efectiu, que el salvament que es pot fer controlant els mitjans propis, i sense intermediaris, atesa la seva molt dubtosa voluntat de fer-ho (Ñ) . No us sembla?
  Toni 12/09/2020 12:21 pm
  Ara no toca per això,ara no toca per allò, fins que no siguem lliures no surtirem del pou DUI i adéu ex,canya
  Pere Grau 12/09/2020 12:37 pm
  Els VASCOS poden estar tranquils, seguirem pagan-lis el CUPO.
   Marc 12/09/2020 12:44 pm
   Tu saps com funciona el cupo? Potser informa't una miqueta abans de dir tonteries...
    Pere Grau 13/09/2020 12:06 pm
    No et dic com funciona, et dic com ens expolien als Catalans.
  Ramon 12/09/2020 12:39 pm
  Xorrades. La prioritat és posar-li un piset als MENAs.
  Guillem 12/09/2020 1:14 pm
  Ja hi som ?
  Guillem 12/09/2020 2:22 pm
  El Sr. Canadell, amb la panxa plena, veu les coses d'una altra manera. Sol passar...
  Pere IV 12/09/2020 3:09 pm
  Això del "Ara no toca" ve a ser la versió catalana del "Hoy no se fía; mañana sí."
  Pere Grau 12/09/2020 4:41 pm
  El CUPO VASCO en un robo que ens fan als Catalans entre el CUPO VASCO y el PACTO FISCAL NAVARRO tot aixo ho pageum els Catalans ells sols no es poden mantenir i am els diners que els Catalans aportem a l'estat Español tan VASCOS com NAVARROS s'enbutxaquen mols mils de milions que ells solets no podrien tenir.
  Pere IV 13/09/2020 1:03 pm
  A propòsit del CUPO (1). Alberto Ballarín Marcial, senador per Ucd, a Josep Benet: "Deixem-nos de punyetes, els catalans voleu concert econòmic o no? El que demaneu en altres matèries no m'importa." Jo, (Xirinacs), no arribava a donar-li (a Benet) un cop de peu per sota la taula. "Digues que sí, que el volem!" Em moría de ganes de dir-li. Benet consultà Reventós i Portabella i ja, en veu alta, digué: "Que jo sàpiga, els catalans mai no hem demanat Concert Econòmic."
  Pere IV 13/09/2020 1:21 pm
  A propòsit del CUPO (2). Ballarin i els bascos, que esperaven la resposta amb tota l'atenció, posaren cara de felicitat i es dedicaren tot seguit a fruir del sopar. Ara Pujol es queixa: "En això del finançament, potser sí que, en redactar l'Estatut, ens vàrem precipitar." (Lluís Mª Xirinacs. La traïció dels líders. La collita perduda (3), pàgines 162-163). Tres-cents anys de dominació no són possibles sense unes classes dirigents ineptes i porugues, filles d'un poble alienat i esporuguit.
  Pere IV 13/09/2020 1:53 pm
  A propòsit del CUPO. (3).- La culpa, responsabilitat o com volgueu dir-li de no tenir el que tant envegem a bascos i navarressos, no és de ningú més que de les "llumeneres" catalanes d'aquell temps. Les d'ara no semblen gaire més eixerides. Veient com s'ho prenen alguns, imagino un l'alumne que, havent-se guanyat amb intel.ligència (i de vegades amb sang) el respecte d'un professor injust i arbitrari, és odiat i envejat per alguns, que troben més còmode carregar contra ell que contra el professor.
  Pere Grau 13/09/2020 4:21 pm
  Pere IV : Heribert Barrera, Ramon Trias Fargas , Que jo sàpiga, si que els catalans hem demanat Concert Econòmic." nohasefaltadesirnadamas.....
  Pere IV 13/09/2020 6:17 pm
  Pere Grau: El que diguéssin a títol particular Heribert Barrera, Trías Fargas o el Sursum Corda, esdevingué irrellevant quan, a l'hora d'incloure el Concert Econòmic a la redacció de l'Estatut, els negociadors catalans del moment, moralment obligats a exigir-lo, HI RENUNCIAREN amb la més ridícula de les excuses: Que recaptar impostos generaría "desafecció" del poble vers el Govern de la Generalitat. Debíen pensar que els pagaríem més gustosament a Madrid... Grans llumeneres !
  Pere Grau 13/09/2020 7:05 pm
  Pere IV : "El que diguéssin a títol particular Heribert Barrera, Trías Fargas o el Sursum Corda, esdevingué irrellevant" ::::::::::::::::::::: El Sursum Corda tenia o encara te nom , es diu Jordi Pujol i Soley, el del peix al cove ja li anava be ! ja que aixo de recaptar impostos generaría "desafecció" , se la sabia moooooooolt llarga el Pujolet !!
  No hi compti pas... 14/09/2020 3:32 pm
  ...mentres manin els corruptgents! Perquè són processistes, no independentistes.

Nou comentari