Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Canadell creu que la presidència d’Irlanda de l’Eurogrup ajudarà Catalunya
  • CA

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha valorat positivament aquest divendres que el ministre irlandès de Finances, Paschal Donohoe, hagi aconseguit la presidència de l’Eurogrup, un càrrec al qual també optava la vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

Així ho ha dit durant la seva intervenció en la presentació de la ‘Memòria Econòmica de Catalunya 2019’, que ha comptat amb la clausura del president de la Generalitat, Quim Torra. Canadell ha sostingut que el fet que la presidència de l’Eurogrup hagi recaigut “en un país petit com Irlanda, pot ajudar a tenir més sensibilitat amb economies com la de Catalunya“.

En referència al pla de recuperació europeu dotat amb 750.000 milions d’euros per sortir de la crisi del coronavirus ha afirmat: “Veurem com van les negociacions”. Ha defensat que Catalunya compta amb el seu propi pla per poder disposar d’una part important d’aquest pressupost, i ha traslladat a Torra la voluntat de les cambres de treballar “braç a braç” amb el Govern de cara a la recuperació.

Més I+D i internacionalització

La baixa inversió en I+D entre les empreses catalanes en comparació amb la UE (té un diferencial de 0,6 punts de PIB en despesa d’I+D), l’elevada temporalitat que afecta principalment els joves (un 38% de l’ocupació creada entre 2014 i 2019 va ser temporal) i l’alt dèficit públic (fins a un 2,8% del PIB) són els principals factors que limiten la recuperació de Catalunya després de la crisi del coronavirus segons la Cambra de Barcelona.

Com a conseqüència de la pandèmia, Catalunya superarà una reculada del 10% del PIB i la recuperació no s’iniciarà fins a 2021. Tot dependrà de les mesures per reorientar el model productiu, que passa per una aposta per la formació, l’I+D, la transformació digital i les infraestructures. Per Canadell, és necessari un canvi de model econòmic que passi per més internacionalització, sostenibilitat, responsabilitat social i màxim valor afegit.

Fortaleses

Catalunya compta amb potencialitats per a sortir d’aquesta crisi, com el grau d’obertura i internacionalització de la seva economia: exporta el 64% de les vendes a l’estranger i el 36% a la resta d’Espanya. Continua tenint potencial industrial i capacitat d’atracció d’inversió estrangera en el sector de manufactures, mantenint en els últims cinc anys un nivell de 1.200 milions d’euros de mitjana anual.

A més, s’ha produit un augment progressiu dels salaris i s’han creat llocs de treball, però hi ha un problema de productivitat, per això és necessari apostar per la formació, la transformació digital i la innovació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa