Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra reclama 45.000 milions per compensar el dèficit en infraestructures

La Cambra de Comerç de Barcelona ha xifrat en 45.000 milions d’euros la inversió bruta necessària fins a l’any 2030 per compensar el dèficit en infraestructures acumulat en els últims anys. En un informe presentat aquest divendres, l’ens presidit per Joan Canadell calcula que caldrien gairebé 4.000 milions anuals –a repartir entre l’Estat, la Generalitat i el sector local– per eixugar les mancances de Catalunya. “Els incompliments de l’Estat tenen conseqüències”, ha recordat el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell. “Perquè hi ha aquest tracte discriminatori?”, s’ha preguntat.

Una de les grans novetats de l’estudi de la Cambra és que, per primera vegada, s’ha calculat l’impacte econòmic del dèficit d’inversió a Catalunya. Dels 33.000 milions pressupostats des del 2001, només s’ha executat al voltant del 75%, és a dir, que 8.000 milions s’han quedat pel camí. Si l’Estat hagués executat el 100% de la inversió pressupostada –és a dir, amb només complir amb els compromisos adquirits, més enllà del baix grau d’inversió total–, l’economia catalana hauria facturat 20.000 milions addicionals i hauria pogut crear o mantenir uns 111.500 llocs de feina.

Inversions de segona

L’empresari ha recordat que en els últims anys l’Estat ha invertit poc més de 500 milions anuals a Catalunya. “Moltes vegades ens recorden que si fóssim independents, quedaríem fora de la UE, però és que en l’àmbit de les infraestructures ja fa temps que estem fora”, ha lamentat. Canadell ha exigit a l’Estat que reconegui formalment el dèficit d’inversió amb Catalunya i ha demanat als partits independentistes que no investeixin Pedro Sánchez si no admet aquest deute.

El president de la Cambra ha plantejat dues opcions per posar-hi remei: la més evident és que l’Estat “executi les inversions de la seva competència sense dilacions” i es posi al dia amb el dèficit. Si el govern espanyol no es veu capaç de mantenir el ritme d’inversió necessari per eixugar aquest deute, Canadell ha suggerit que poden transferir a la Generalitat “els recursos econòmics o els actius equivalents” –que podrien ser infraestructures com el port o l’aeroport– per evitar que s’incrementi el dèficit.

Pèrdua de competitivitat

“En un context cada vegada més exigent, un territori necessita estar ben connectat i comunicat per ser competitiu”, ha assegurat el president del RACC i president de la comissió d’Infraestructures de la Cambra, Josep Mateu. “La caiguda de la inversió en infraestructures posa en risc la competitivitat de Catalunya i no ens podem permetre perdre aquest tren”, ha dit. Mateu també ha aprofitat per reclamar una “gestió de proximitat” del port i l’aeroport, dues infraestructures clau per a l’economia catalana.

La manca d’inversió en infraestructures és una queixa habitual de governs i patronals a Catalunya. En els últims anys, la inversió regionalitzada de l’Estat en infraestructures de transport va ser del 12% de mitjana entre el 2013 i el 2018, molt per sota del 16,5% que s’havia assolit en el període 2001-2012 i encara més lluny del pes de Catalunya en el PIB estatal, que es mou al voltant del 19% des de principis de segle. El dèficit d’inversió és notori a tota mena d’infraestructures, siguin viàries, ferroviàries o aeroportuàries.

Captura de pantalla 2019 12 13 a les 12.31.24

Diferència entre l’ús de les infraestructures i la inversió estatal / Cambra de Comerç

Més notícies

La justícia tomba un nou intent d’invalidar la investidura de Canadell

Notícia: La justícia tomba un nou intent d’invalidar la investidura de Canadell
Comparteix
Carles Tusquets havia sol·licitat per la via judicial la impugnació del ple de constitució de la Cambra
Notícia: La justícia tomba un nou intent d’invalidar la investidura de Canadell - Mobile

Canadell: “No es pot donar suport al govern espanyol si no hi ha una solució al problema català”

Notícia: Canadell: “No es pot donar suport al govern espanyol si no hi ha una solució al problema català”
Comparteix
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona demana revertir "el tracte discriminatori envers Catalunya"
Notícia: Canadell: “No es pot donar suport al govern espanyol si no hi ha una solució al problema català” - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a desembre 13, 2019 | 13:19
    JordiP desembre 13, 2019 | 13:19
    Bravo, Canadell!!! Fot-li fort!!!! 40.000 milions que no ens van atorgar però a la banca els hi van regalar 65.000. No volen recordar-s'hi que Catalunya genera el 24,5% dels ingressos fiscals que els permeten gastar on els hi peti. Menys a Catalunya, és clar. Que ens havíem cregut???
  2. Icona del comentari de: Pues nada a desembre 13, 2019 | 13:50
    Pues nada desembre 13, 2019 | 13:50
    Que los millones que se necesitan corran a cargo de las cajas de resistencia indepes. Sólo son cuatro durillos de nada.

Nou comentari

Comparteix