Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona renya per carta al Banc d’Espanya per discriminació racista
  • CA

El regidor de Drets de Ciutadania i Immigració de Barcelona, Marc Serra, ha anunciat aquest dimecres que l’Ajuntament de Barcelona ha enviat una carta al governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la qual li demana que dicti les “disposicions oportunes per a garantir l’accés universal als serveis bancaris” i revertir els casos de discriminació racista.

La petició arriba després que l’Oficina per la No Discriminació de Barcelona (OND) hagi rebut en els dos últims anys vuit casos en els quals diversos bancs s’han negat a obrir comptes bancaris a persones d’origen estranger “en situació irregular però empadronades i fortament arrelades en el municipi”.

En la carta, el regidor cita el cas d’una ciutadana d’origen nigerià que després de dirigir-se a diferents entitats bancàries per a obrir un compte amb l’objectiu de poder percebre una ajuda social de l’Ajuntament, cap d’elles li ho va permetre en virtut de la política de prevenció de blanquejos de capitals.

Serra adverteix que la llei de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme estableix una definició oberta de les situacions de risc, la qual cosa, segons argumenta en la missiva, pot comportar a situacions de “excessiva discrecionalitat” que poden derivar en casos de pràctiques abusives o discriminatòries. El regidor recorda que la normativa europea vigent estableix que les mesures de diligència deguda han d’aplicar-se sense prejudici d’un tracte no discriminatori, i expressa la seva “preocupació” en tenir indicis de casos en els quals es podrien haver donat situacions de discriminació.

228 expedients

L’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona ha obert un total de 228 expedients per casos de discriminació en 2019, la majoria dels quals estaven relacionats amb el racisme i la xenofòbia -98 casos-, seguit dels relacionats amb l’orientació sexual i la identitat de gènere -50 casos-.

Els casos de racisme i xenofòbia van registrar un lleuger agument respecte l’any anterior, passant del 38% el 2018 al 43% el 2019; de la mateixa manera que els relacionats amb la LGTBIfobia, que van passar del 16% el 2018 al 22% el 2019, ha anunciat en roda de premsa el regidor de Drets de Ciutadania i Immigració de Barcelona, Marc Serra, i la directora de Drets de Ciutadania, Aida Guillén.

La discriminació per motius de discapacitat és la tercera causa amb més atencions registrades (8%), seguida per la discriminació per motius de salut (6%), per raó de gènere (5%), per motius religiosos (3%), per posició socioeconòmica (3%), per motius ideològics (3%), per l’ús de la llengua (3%), i, finalment, per raó d’edat (2%). Respecte als casos de discriminació per racisme i xenofòbia, les situacions estan relacionades amb el tracte vexatori per raó d’origen en casos relacionats amb drets d’admissió en locals d’oci nocturn, accés a l’habitatge, restricció o denegació d’accés a diferents serveis o entitats bancàries, o en l’àmbit de comunitats de veïns.

Els 50 casos atesos per discriminació sexual s’han produït en diferents espais com el transport públic, escoles, comunitats de veïns i en l’àmbit laboral, i a l’entorn del transport públic, s’han atès  21 persones que han sofert un cas de discriminació en el Metre, bus, tramvia o taxi. Dels casos de persones que han sofert una discriminació, el 57% són homes i el 39% dones, unes xifres que, segons Serra, estan relacionades amb la desconfiança de les dones a l’hora de denunciar aquestes situacions: “No creiem que hi hagi més homes que dones”.

Més notícies
Mig miler de pensionistes es manifesten davant de la seu del Banc d’Espanya
Notícia: Mig miler de pensionistes es manifesten davant de la seu del Banc d’Espanya
Comparteix
Els concentrats demanen la dimissió del governador Pablo Hernández de Cos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa