Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, entre les primeres ciutats de l’Estat amb 5G
  • CA

Vodafone llançarà el proper 15 de juny la primera xarxa comercial de 5G que es posa en marxa a l’Estat, que estarà a la disposició dels clients de l’operadora a 15 ciutats i en la qual compta amb Huawei i Ericsson com a subministradors de xarxa i amb dispositius de Samsung, LG i Xiaomi compatibles amb la nova tecnologia mòbil.

Entre les primeres ciutats connectades per 5G es troben Barcelona, Madrid, Sevilla, Màlaga, Bilbao i València, on la companyia ja va anunciar al juliol de 2018 el desplegament precomercial, a les quals se sumen Saragossa, Vitòria, Sant Sebastià, La Corunya, Vigo, Gijón, Pamplona, Logronyo i Santander. En totes elles s’aconseguirà inicialment una cobertura d’aproximadament el 50%.

D’aquesta manera, Espanya es converteix en el primer país en el qual el grup Vodafone llança la seva xarxa 5G, ja que també s’ha anunciat la posada en marxa de la nova tecnologia mòbil el 17 de juny a Itàlia i el 3 de juliol al Regne Unit. Així, l’operadora ha assenyalat que hi haurà 5G en roaming al Regne Unit, Itàlia i Alemanya aquest estiu.

El desplegament s’ha realitzat sobre la freqüència de 3,7 Ghz, on l’operadora es va adjudicar 90 Mhz en la subhasta d’espectre realitzada al juny. La velocitat de la xarxa és de fins a 1 Gbps en descàrrega de dades i a la fi d’any es podran aconseguir fins a 2 Gbps, multiplicant per deu les velocitats 5G.

El servei de 5G estarà inclòs sense cost addicional en tots els nous plans de contractes llançats per l’operadora des del passat mes d’abril, que ja compten amb 200.000 línies i 140.000 clients, però no per als clients de les tarifes anteriors, als quals es convidarà a migrar a les noves perquè puguin gaudir dels avantatges de la nova tecnologia mòbil.

“Aquest divendres Espanya passa a ser un dels països pioners del 5G a Europa de la mà de Vodafone”, ha afirmat el president i conseller delegat de Vodafone Espanya, Antonio Coimbra, en roda de premsa, on ha assenyalat que aquest llançament és “una fita històrica” i marca “una abans i un després” en els serveis de telecomunicacions.

Terminals i serveis

En aquesta línia, l’operadora ha començat a vendre aquest dilluns també els primers smartphones 5G al seu catàleg de terminals. En concret, Vodafone posarà inicialment a la disposició dels seus clients tres dispositius, el Samsung Galaxy S10 5G, el LG V50 ThinQ 5G i el Mi Mix 3 5G de Xiaomi, encara que la seva intenció és pròximament incorporar nous dispositius.

En referència a això, ha assenyalat que els clients podran adquirir-los a un preu que oscil·la entre els 19,99 euros i els 29,99 euros al mes amb pagaments a terminis en fins a 36 mesos, lligats a plans mòbils i convergents amb portabilitat i permanència de 18 mesos a la companyia.

Preguntat per què no s’ha inclòs el Huawei Mat X 5G en llista de telèfons a la venda, Coimbra ha explicat que aquest dispositiu encara segueix en procés de certificació “per un tema de prudència” davant les últimes informacions sobre l’accés als serveis de Google, encara que ha assenyalat que una vegada que estigui certificat estarà també disponible per als seus clients.

D’altra banda, el llançament del 5G també anirà acompanyat de nous serveis, com l’acord en exclusiva amb la plataforma de cloud gaming Hatch, que inclou actualment més de 160 jocs al mòbil. La companyia ha llançat una promoció fins al 30 de setembre per la qual durant el primer any serà gratuït per als clients de les tarifes Il·limitades Total. El seu preu sense promoció és de 6,99 euros al mes.

La xarxa de Huawei

D’altra banda, Coimbra ha confirmat que Huawei i Ericsson són els proveïdors del core de la xarxa, encara que ha recordat que, des que es va anunciar el possible veto dels Estats Units al fabricant xinès en el desplegament de 5G, tot el grup ha posat en pausa l’ús dels equips de Huawei en nous desplegaments en el nucli de la xarxa fins a comprovar com evoluciona aquesta situació.

En aquest sentit, ha assegurat que, en cas que finalment es prohibeixi a Europa usar els equips de Huawei i Vodafone hagi de substituir les xarxes desplegades amb aquest fabricant, això no serà “un gran problema” per a l’operadora a Espanya, ja que té definit com fer-ho, que serà d’una forma “senzilla” i sense afectar els clients.

Respecte a la propera subhasta d’espectre en la banda dels 700 Mhz, Coimbra s’ha mostrat optimista i espera que es mantingui l’actual sistema d’adjudicació en “condicions raonables i assequibles” que ha permès que Espanya sigui el país d’Europa “més avançat en infraestructures de nova generació”. “Esperem que aquesta lògica d’equilibri es mantingui i no veiem cap raó per a que no”, ha afegit.

Més notícies
El SEM ha fet una demostració en viu al Mobile World Congress / XFDC
Una ambulància amb 5G millorarà els diagnòstics en ruta del SEM
Notícia: Una ambulància amb 5G millorarà els diagnòstics en ruta del SEM
Comparteix
Catalunya presenta al MWC un projecte pilot per connectar els vehicles d’emergències amb els hospitals per accelerar la presa de decisions
Acte de presentació del quiròfan amb 5G. | Europa Press
El Clínic estrena el ‘cirurgià remot’, un quiròfan amb 5G
Notícia: El Clínic estrena el ‘cirurgià remot’, un quiròfan amb 5G
Comparteix
Metges de l'hospital operaran per 'streaming' durant el Mobile World Congress

Comentaris

  1. Icona del comentari de: STOP 5G a juny 11, 2019 | 02:34
    STOP 5G juny 11, 2019 | 02:34
    "D'aquesta manera, Espanya es converteix en el primer país....ON S'EXPERIMENTARÀ EN VIU AMB ELS SEUS CIUTADANS....això significa que no han experimentat en laboratori i tampoc han aplicat el principi de precaució, NO saben com afectarà aquestes ones d'alta freqüència en el ser humà i PER TANT NOSALTRES serem els "conillets d'índia"....com és que Brusseles ho ha parat i a l'Estat espanyol som pioners?....OBRIM ELS ULLS, EL 5G ÉS PERJUDICIAL PER LES PERSONES i tot a canvi de crear-nos d
  2. Icona del comentari de: remigio III a juny 11, 2019 | 17:49
    remigio III juny 11, 2019 | 17:49
    ...en cas que finalment es prohibeixi a Europa usar els equips de Huawei...Qui i per què han de prohibir a Europa cap cosa? Per a quant la majoria d'edat d'Europa? Ens enfonsen l'economia agrícola i ens fotem i callem. Per a quant la majoria d'edat i la decisió pròpia dels europeus?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa