Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona celebra la Setmana del Consum Responsable amb més de 90 activitats
  • CA
L’Ajuntament de Barcelona, a través del seu Comissionat Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, promou la celebració de la Setmana del Consum Responsable. Entre el 9 de març i el 17 de març s’han programat més de 90 activitats organitzades per diverses entitats de tot Barcelona, i que inclouen xerrades, tallers, debats, concerts i altres activitats informatives i lúdico-festives.  La celebració té lloc coincidint amb la commemoració, el dia 15 de març, del Dia Mundial dels Consumidors, jornada declarada per l’Organització de les Nacions Unides l’any 1983 per reivindicar els drets de la ciutadania com a consumidors. 

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’han volgut emfatitzar aquests drets i aportar una nova mirada al consum, més sostenible i responsable, apostant per la realització d’activitats on es visibilitzarà que consumir responsablement és fàcil, que hi ha múltiples opcions i que els nous paradigmes de consum han de prioritzar el bé comú. Amb les activitats es faran visibles projectes empresarials i comunitaris referents a consum responsable i es reafirmarà com el dret dels consumidors i el consum responsable poden anar de la mà. L’any passat, primera edició, les activitats van tenir força seguiment i van donar pas a l’aparició de projectes com el supermercat cooperatiu Food Coop Bcn.

Durant tota la setmana s’organitzen activitats per part d’entitats de ciutat i de barri, ecologistes i comunitàries, d’economia social i solidària, des de les Aules Ambientals dels districtes, La Fàbrica del Sol, i moltes més, que duran a terme diferents activitats relacionades amb el consum responsable per tota la ciutat. Hi haurà accions sobre consum diari com pot ser la mobilitat sostenible, la moda ecològica o l’alimentació agroecològica i de proximitat, entre d’altres, amb una presència destacada dels mercats de pagès, 8 actualment a al ciutat.

Fira de consum responsable | CUP

Fira de consum responsable | CUP

El 14 de març, a l’Espai Consum Responsable, que comparteix espai amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor al Palau Foronda, es presentaran i començaran a distribuir dues guies que pretenen facilitar i aclarir l’ús de les plataformes digitals i que permeten practicar l’economia col·laborativa, fent èmfasi en el bon ús d’aquestes per evitar impactes socials i ambientals que s’estan evidenciant. La primera guia dona pautes pràctiques per a que els ciutadans i ciutadanes puguin conèixer els seus drets com consumidors a l’hora de fer servir les plataformes digitals, i la segona fa el mateix enfocament però des de les perspectiva dels treballadors. Totes dues guies estaran disponibles a l’OMIC i els Punts de Defensa dels Drets Laborals. A la vegada, els informadors d’aquests dos serveis estaran capacitats per oferir un primer assessorament sobre els drets de treballadors i usuaris. Durant la jornada sobre economia col·laborativa del 14 de març tindrà lloc un debat sobre la mobilitat compartida. 

El divendres 15 es realitzarà la jornada ‘Alimentació sana, justa i sostenible a Barcelona’ sobre política alimentària i consum cooperatiu i agroecològic, un espai participat del sector però també obert a la ciutadania on es farà un repàs de les accions municipals que fomenten un sistema alimentari més sa, just i sostenible. Hi haurà també una taula d’experiències amb diversos projectes que fan realitat els circuits curts de comercialització i la sobirania alimentària impulsada pel cercle de consum cooperatiu de Coòpolis. Per acabar la jornada, es realitzarà una trobada organitzada per FoodCoop Barcelona, el supermercat cooperatiu de Barcelona, per celebrar el seu primer any de vida, ja que va néixer en el marc de les activitats organitzades en l’edició de l’any passat.

La setmana acabarà amb propostes a peu de carrer. Per exemple, el dissabte 16 tindrà lloc la Festa del Consum Responsable, un acte central per la ciutadania, amb un matí de caràcter festiu amb jocs, tallers, música i tastets, al Mercat de Pagès del Parc de les Tres Xemeneies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa