Visites guiades per descobrir els segles d’història dels racons de la UB

La història de Barcelona i de part de Catalunya es pot veure en els edificis de la Universitat de Barcelona i descobrir-ne cada racó és a l’abast de tothom que hi estigui interessat amb les visites guiades que ofereix la mateixa UB.

Són els espais més emblemàtics d’aquesta institució, els de més riquesa arquitectònica i patrimonial. Fundada l’any 1450 per Alfons V el Magnànim, i amb una història ben convulsa que va passar per un primer edifici a la Rambla dels Estudis, un exili a Cervera i una Restauració a la ciutat l’any 1842, la Universitat de Barcelona és actualment la segona universitat amb més alumnes de l’estat, integrada per una comunitat a l’entorn de les 90.000 persones.

Guies experts permeten descobrir-la a fons amb quatre recorreguts diferents per a tots els públics.

El primer itinerari inclou l’Edifici Històric i el Fons de Reserva, on hi ha la segona col·lecció de llibres antics més important de l’estat. L’Edifici Històric va ser construït l’any 1863 per l’arquitecte Elies Rogent. La visita porta els assistents a conèixer el vestíbul principal, l’escala d’honor, el rectorat i el paranimf, on es fan actes institucionals i cerimònies. Les visites tenen una durada d’una hora i un aforament de 30 persones. 

La segona opció combina la visita a l’Edifici Històric i el Seminari Conciliar, dues obres emblemàtiques de l’arquitecte Elies Rogent i de la pròpia ciutat de Barcelona. El seminari també és obra d’Elies Rogent, un arquitecte a qui es pot descobrir mitjançant aquesta visita. Tots dos edificis, encara grans desconeguts, es poden visitar en recorreguts d’una hora amb un aforament per a 30 persones. 

El tercer recorregut és per l’Edifici Històric de la Facultat de Medicina, situada al carrer Casanova, un ambiciós projecte de gran complexitat on s’han format els metges catalans des de 1906. La facultat va ser inaugurada el 1906 i la seva vinculació a l’Hospital Clínic facilita que milers d’estudiants utilitzin les instal·lacions cada any. Amb una visita de 45 minuts per a un màxim de 20 persones la UB convida els assistents a descobrir la facultat de Medicina.

I la quarta possibilitat és visitar la Finca Pedro i Pons, una masia del segle XVIII al cor de Vallvidrera i envoltada de bosc, on es conserva la col·lecció d’art del cèlebre metge Agustí Pedro i Pons, que la va cedir a la Universitat de Barcelona. A l’edifici hi ha un mirador en què es pot gaudir de les vistes de la ciutat, tot i que de la finca destaca la façana, decorada amb murals del segle XVIII. Les visites tenen una durada aproximada d’una hora i mitja i un aforament màxim de vint persones.

Per inscriure’s en qualsevol d’aquestes visites guiades o demanar una visita per a un grup (a partir de sis persones) només cal clicar aquí.

Nou comentari

Més notícies
Claustre de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. | UB

El programa Gaudir UB obre les portes de la universitat amb Barcelona com a protagonista

La capital catalana és objecte d'estudi a un curs sobre les ciutats com espais de diàleg entre cultures

El Cicle de Música a la Universitat de Barcelona arriba a la XXXII edició

Les formacions musicals de la mateixa UB i altres entitats, com ara els conservatoris Municipal i del Liceu i l'Esmuc, ofereixen concerts amb entrada lliure al Paranimf