VÍDEO | L’Ateneu reforma un espai del segle XIX per ubicar-hi una biblioteca

L’Ateneu Barcelonès ha reformat i adequat l’Espai Rogent per ubicar-hi una biblioteca patrimonial en aquest espai històric dissenyat per l’arquitecte Elies Rogent durant el segle XIX, segons ha anunciat aquest dijous en roda de premsa el president de l’Ateneu, Jordi Casassas, al costat de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. La recuperació d’aquest espai ha estat la solució a la manca d’espai i al creixement constant del fons bibliogràfic de l’entitat, “una de les biblioteques privades més importants” de Catalunya, segons ha destacat Casassas.

L’espai original va ser obra de l’arquitecte Elies Rogent al segle XIX, i fins a desembre de 2019 ha estat ocupat com a magatzem pel restaurant Moka en règim de lloguer. A la presentació de l’espai també hi han assistit el vicepresident de la Fundació La Caixa, Juan José López Burniol, i l’arquitecte responsable, Mateu Barba. Les obres han comptat amb un pressupost total de 800.000 euros, cofinançats amb els fons inicials de la Generalitat i l’aportació de la Fundació La Caixa.

Amb aquesta operació l’Ateneu recupera una part del conjunt de Palau Savassona, que s’ha rehabilitat com a sala diàfana, amb unitat estètica i amb “la dignitat d’un espai patrimonial” adequat per a la conservació de part del fons històric, segons Casassas.

Al subsòl del jardí

L’arquitecte responsable ha explicat que les obres han tingut una dificultat afegida per la ubicació de l’espai, sota un jardí romàntic de segle XIX que compta amb unes palmeres molt pesades.

Després de retirar les palmeres, han pogut impermeabilitzar l’espai per prevenir humitats i aclimatar adequadament la sala diàfana, ja que aquesta acollirà a partir d’ara un arxiu de 40.000 volums, segons ha detallat Barba. Mateu Barba s’ha mostrat satisfet amb les obres: “Fa anys que fem obres a l’Ateneu i està molt ben construït, tenim la sort de recuperar allò que invertim”.

L’execució de les obres, ajornada al gener perquè el fred era desfavorable per al trasllat de les palmeres i al març per la situació sanitària, va començar el 25 de maig i va acabar a finals d’octubre.

Nou comentari

Més notícies

‘Mudança’ en grua de les palmeres de l’Ateneu per una reforma

Estan al pati interior de l'entitat però aniran a un viver mentre durin les obres
Recreació virtual de la 'Ciutat autosuficient' de Xiong'an / Guallart Architects

L’exarquitecte en cap de Barcelona construirà el primer barri ‘post-pandèmia’ a la Xina

Els habitatges s'adapten als confinaments i al canvi climàtic: teletreball, balcons, horts, plaques solars i impressores 3D de mascaretes