Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Víctor García de Gomar i Àlex Ollé, les noves cares del Liceu
  • CA

Àlex Ollé, fundador de la Fura dels Baus, serà l’assessor artístic del Gran Teatre del Liceu. Ho ha anunciat el futur director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, qui ha explicat que Ollé “ajudarà amb la seva mirada per relacionar el Liceu amb el món i en qüestions més estètiques”. De fet, Ollé dirigirà quatre òperes: dues noves coproduccions i dues reposicions mai vistes a Barcelona. Després que s’anunciés que seria el futur del director del Liceu, García de Gomar ha apostat per “conjugar tradició i innovació, buscant una nova identitat” i perquè el Liceu segueixi sent “una institució viva, experimental i en evolució” amb “una dosi de caos”.

García de Gomar, director artístic adjunt del Palau de la Música des del 2011, agafarà el relleu de Chiristina Scheppelmann a partir de la temporada 2019-2020 que començarà al setembre, permetent així una transició “ordenada” i per “facilitar la cobertura organitzativa” del Palau de la Música. 

Acompanyat pel president del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, el director general Valentí Oviedo i el director musical Josep Pons, García de Gomar ha apostat per “conjugar tradició i innovació, buscant una nova identitat” que connecti “el sublim, la integració dels públics” i seguir sent una entitat compromesa i amb una “dosi d’humanisme”. Ha recalcat i reiterat en diverses ocasions la idea que és “l’edat del Liceu de la personalitat”. 

García de Gomar ha apuntat que el Liceu ha de seguir sent “una institució viva, experimental i en evolució”. Ens hem de preguntar què queda de la radicalitat del gènere de l’òpera, si és un projecte obert o admet més coses, volem que sigui un projecte que sorprengui”, ha declarat.

Àlex Ollé, assessor artístic

Una de les principals novetats que ha anunciat el futur director artístic és la presència d’Àlex Ollé com assessor principal i artístic del Liceu. Ollé dirigirà quatre òperes: dues noves coproduccions i dues reposicions mai vistes a Barcelona.

Per incrementar la implicació dels joves amb el Liceu es posaran en marxa diverses iniciatives com l’Opera Studio amb l’objectiu d’establir una “incubadora d’artistes dins de la mateixa institució, que també promourà un programa de mentoria per joves directors d’escena tutelat també per Àlex Ollé”. El director general ha explicat que se li pagarà a Ollé “el preu de mercat de les produccions”, més enllà del càrrec.

La programació que dissenyarà el futur director artístic prioritzarà l’equilibri entre el repertori i la nova creació, conjugant tradició i innovació “a través de la política d’encàrrecs o coencàrrecs, de la programació d’obres majors del repertori contemporani, la relectura de grans títols del repertori amb una mirada contemporània i també del desenvolupament de nous formats”. El Liceu ha recalcat que noms destacats com Gustavo Dudamel, sir John Eliot Gardiner, Joahn Adams, William Christie, Teresa de Keersmaeker i Jaume Plensa han mostrat la seva voluntat “d’acompanyar” García de Gomar en aquesta etapa. 

Artistes en residència

El Liceu també acollirà artistes en residència –compositors, directors, artistes visuals, escriptors…- per oferir-los la possibilitat d’integrar-se al Liceu i aprofitar la seva energia i mirada sobre el món. Com ha explicat la institució, seran col·laboradors que ajudaran a la direcció a “dotar les temporades del Liceu d’un relat, una coherència, una personalitat pròpia i un model genuí i original de gestió artística”. 

García de Gomar també ha apostat per fer més visible internacionalment l’Orquestra i el Cor del Liceu perquè esdevinguin “ambaixadors” de la institució. També es preveu enfortir la notorietat de les formacions musicals, liderades per Josep Pons, i crear una activitat simfònica estable i mantenir i potenciar l’activitat de Cambra per donar als músics, cantants i pianistes de teatre “l’oportunitat de desenvolupar-se solísticament”.

A la roda de premsa també s’ha agraït la feina feta per Chiristina Scheppelmann, qui no ha pogut assistir a l’acte perquè es troba de viatge. García de Gomar ha dit que han estat parlant aquests dies i “deixa dues temporades molt ben cosides que ens faran gaudir i faig plenament meves”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa