Ventura Pons, a judici per impagaments als treballadors del Texas

La primera cita s'havia de celebrar el març i esperen la seva celebració amb una data "imminent"

Quatre dels cinc treballadors dels Cinemes Texas han portat el cineasta Ventura Pons a judici per presumptes quantitats endarrerides, salaris i drets laborals, més la quitança i la rescissió de contracte, entre el setembre de 2019 i mitjans de 2020, i per uns acomiadaments executats com a “comiats objectius” un cop va tancar el cinema fa uns mesos, segons ha explicat Josep Antoni Martín, portaveu dels treballadors. El jutjat els van donar data de judici per al 16 de març, “amb la desgràcia” que tres dies abans va arribar el confinament i l’estat d’alarma, de manera que la cita va quedar ajornada.

Ara, els treballadors esperen una nova data, que aventuren que serà “imminent”. Segons ha relatat Martín, els problemes amb les nòmines van començar l’octubre de 2018, tot i que aquests endarreriments inicials es van resoldre quan Pons es va vendre una propietat. “El 2019 vam començar un altre cop igual, entre setembre i octubre”, ha detallat. Aleshores els treballadors van demandar el director al Jutjat Social número 16 de Barcelona, on també li reclamaven les hores extra no pagades, obtenint com a primera data de judici el 16 de març passat, que va quedar suspesa.

Estant des de la tardor sense cobrar, els quatre treballadors que anaven d’acord (el cinquè ha anat “per lliure”), van demanar la baixa uns dies abans del confinament. “No vam fer el judici, no cobràvem, no teníem ERTE, però el cinema continuava obert”, ha dit, de manera que l’única opció que tenien era mirar de cobrar a través de l’empresa d’assegurances laborals. A banda ha assenyalat que tots quatre no podien “més”.

Tancament del cinema

Segons Martín, l’empresari no va respondre al pagament directe per la baixa dels seus empleats, de manera que van haver de sol·licitar-la directament a l’empresa d’assegurances. Els treballadors van començar a cobrar el mes de juny el 75% de la base reguladora, una situació que es va allargar fins al setembre del 2020, quan el cinema va tancar per “una ordre de desnonament i denúncia” per part de la propietat per impagament del local.

En aquell tancament, l’empresari no va fer un ERTO als treballadors, que encara estaven de baixa, sinó que va tancar i va aplicar-los-hi “un comiat objectiu”. Per a Martín, aquella era la forma “més pràctica” que tenia Ventura Pons de fer-los fora. “No acceptem que sigui un comiat objectiu perquè la nostra causa ve de més enrere”, ha explicat.

Així, amb la seva advocada, els treballadors han rebutjat el comiat objectiu davant del jutjat, i aquesta segona causa ha derivat en un segon judici programat pel passat 16 de novembre. Novament, la cita es va ajornar, en aquest cas perquè la jutgessa va decidir “ajuntar les dues causes per no haver de fer dos judicis”.

Un judici imminent

Ara, els treballadors esperen una nova data per al doble judici, que és “imminent” segons l’advocada dels empleats. En el marc de tot aquest procés judicial, treballadors i empresari van tenir la setmana passada un acte de conciliació previ al judici a la qual Pons no s’hi va presentar, ha criticat Martín.

Els treballadors atribueixen “mala fe” a Pons, i li retreuen haver agafat el cinema de València i després el de Figueres sota la mateixa fórmula. “El problema és que per a tirar endavant el cinema de Figueres es va gastar molts diners”, ha dit, amb unes reformes que van sobrepassar el pressupost i que a més, un cop finalitzades, no van trobar prou públic. “Nosaltres no cobràvem”, ha dit Martín.

Martín ha criticat que Pons ha deixat deutes a “moltíssima gent”, i que mentre no ha afrontat els seus pagaments ha seguit fent rodatges, s’ha venut propietats, i ha anat dient que “no deu diners a ningú”. “Ingressos en té, però a nosaltres ens diu que no en té”, ha lamentat.

Pel que fa al projecte veïnal per salvar el cinema, ha assegurat que el districte no hi posarà diners, i que “el forat és tan gran” que ara per ara l’única opció és que un exhibidor privat s’animi a reobrir l’espai fent front als deutes generats. “Ara amb el 50% de l’aforament és molt difícil que es mantingui”, ha afegit.

Nou comentari