Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una segona vida per a Casa Hurtado, una joia modernista abandonada a Pedralbes
  • CA

Totes les ciutats amaguen joies que, per alguna circumstància, han escapat als ulls dels visitants. Joies que han de lluitar contra l’oblit i el pas del temps per no convertir-se en runa. A l’Avinguda de Pedralbes, 46, al districte de Les Corts, hi ha una d’aquestes joies que durant molts anys havia estat abandonada a la seva sort.

Es tracta de Casa Hurtado, obra de l’arquitecte Guillem Busquets i Vautravers, estret col·laborador de l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Inscrita plenament en l’estètica modernista, Casa Hurtado va ser projectada el 1905 per encàrrec del comerciant barceloní Antonio Hurtado Estapé. La finca, actualment és propietat de l’Ajuntament de Barcelona –una part del terreny pertany a la comunitat de veïns-, estava desocupada des dels anys noranta. Desocupada i abandonada, fins que l’any 2015, davant el perill imminent de patir danys estructurals irreparables, el consistori va impulsar una primera rehabilitació.

Aleshores, les esquerdes i els desperfectes en la finca van preocupar l’Associació de Veïns de Pedralbes, que va decidir reclamar a l’Ajuntament que hi posés remei perquè apreciava risc d’esfondrament. Ara fa sis anys, el vicepresident de l’entitat, Luís Sanglas, ho vivia de prop: “Es van invertir uns 300.000 euros per arreglar els fonaments de l’edifici, però ara l’estat és molt preocupant, hi ha balcons de terrasses que queden despenjades, han caigut totxos i en general la finca està en molt mal estat. Calculem que caldria invertir-hi uns dos milions d’euros, són molts diners i per això no s’ha fet res des d’aquell 2015”, relata al TOT Barcelona.

Sanglas, que assegura que l’entitat entén que aquesta inversió “és poc rendible per a l’Ajuntament”, també creu que el fet que hi hagi hagut sempre conflicte per la propietat –l’Ajuntament assegura que és un edifici públic, de fet, el veí que hi havia va ser desnonat als anys 90 i el consistori es va fer càrrec de les despeses- entre l’Ajuntament i la comunitat de veïns, que té una part del terreny, ha fet que “Casa Hurtado quedés abandonada”.

Algunes parts de Casa Hurtado pateixen deterioraments importants foto: Jordi Play

Però el districte de Les Corts confirma al TOT Barcelona que Casa Hurtado tindrà una segona vida. Si bé l’Associació de Veïns de Pedralbes assegura que no se li ha comunicat “res” i que l’únic que els consta és un acord amb la comunitat de veïns on es troba la finca perquè en cas que es faci alguna actuació, l’ús que es doni a la casa sigui “consensuat”, l’Ajuntament té prevista “una inversió important entre el 2022 i el 2023” per tal que Casa Hurtado “sigui un equipament cultural d’ús veïnal i seu d’entitat cultural”. El districte no concreta la quantitat de la inversió, però sí que espera que tot plegat pugui ser una realitat el 2024. Insisteix, a més, que “encara cal definir el pla d’usos, per al qual es buscarà el consens del veïnat”, però apunta a usos culturals.

Casa Hurtado, a l’avinguda de Pedralbes, serà remodelada a partir del 2022. foto: Jordi Play

En aquest sentit, l’Associació de Veïns de Pedralbes deixa el futur de Casa Hurtado en mans d’un acord entre la comunitat de veïns i l’Ajuntament: “Fa massa anys que hi ha conflicte i tot sembla una disputa per la propietat, però a nosaltres només ens interessa que l’edifici no caigui i que l’exterior tingui una imatge decent. Sobre els usos que li donin, ja s’aclariran”, concreta Sanglas a aquest diari. És més, insisteix que l’entitat veïnal no lluitarà per quins usos se li puguin donar a aquesta joia modernista: “A Pedralbes no tenim cap equipament, i de fet tampoc el reivindiquem”.

Façana exterior de Casa Hurtado: Jordi Play

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa