El Teatre Lliure i la Diputació de Barcelona sumen esforços amb la voluntat d’oferir experiències artístiques, culturals i educatives més innovadores i completes i creen Perspectives, un programa pilot que veu la llum aquesta tardor a dotze municipis barcelonins amb l’objectiu d’establir vincles ferms i perdurables entre el teatre i el territori.

“Amb Perspectives, el Lliure comparteix el seu relat artístic amb altres institucions del territori -plantejant un model sostenible que defuig la comercialització- i ofereix la seva programació, social i educativa en un nou model que fa arribar a tota la demarcació de Barcelona”, ha explicat durant la presentació del programa comú Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure.

D’altra banda, Joan Carles Garcia Cañizares, president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha volgut remarcar que “amb aquest programa, la Diputació de Barcelona fa possible que el Teatre Lliure estengui la seva activitat més enllà de la ciutat de Barcelona i presenti les seves propostes culturals innovadores a la resta del territori” i també ha expressat la voluntat de la Diputació perquè “aquest projecte tingui continuïtat en properes edicions i arribi a més municipis, establint vincles ferms i perdurables, que ens permetin seguir facilitant l’accés a la ciutadania a la cultura de qualitat.”

Un programa, dues perspectives

 Perspectives permet gaudir de l’activitat cultural del Lliure d’una manera més completa i accessible a través de dos paquets d’activitats escèniques, culturals i educatives: la Perspectiva social i la Perspectiva de futur. Les Perspectives són paquets d’activitats que ofereixen produccions escèniques amb el segell de qualitat del Teatre Lliure, acompanyades d’altres d’experiències culturals i educatives fora dels escenaris que les contextualitzen.  La Perspectiva de futur es desplega al voltant del muntatge per a públic familiar Frank, una adaptació del conte homònim de Ximo Abadía sobre el dictador Francisco Franco dirigida per Clara Manyós i Xesca Salva, estrenada a l’Espai Lliure el maig del 2021. L’espectacle es completa amb dues produccions nascudes de la proposta educativa La caixa del Lliure, un dispositiu que reprodueix en petit la caixa escènica d’un teatre i que facilita que els infants puguin expressar-se a través del joc teatral. Es podrà veure la traslació que Marina Baixas i Júlia Mata n’han fet amb IMPOSSIBLE? i de Magda Puig Torres amb Infinitus. La proposta cultural d’aquesta Perspectivainclou dues activitats: el Taller de petites crítiques a partir de Frank, dirigit per la responsable del Servei educatiu del Teatre Lliure Alícia Gorina, i les projeccions del cicle Clàssics per a criatures. Els municipis podran escollir entre mitja dotzena d’adaptacions per a infants en format audiovisual dels grans clàssics teatrals, creades a partir d’un treball conjunt de dramaturgs, entre els quals Jordi OriolHelena TorneroLucía Miranda o Victoria Szpunberg, i il·lustradors com Riki BlancoAna Yael o Pau de Nut.

La Perspectiva social té per proposta escènica Síndrome de gel, un espectacle de Xicu Masó sobre la crisi migratòria a Europa estrenat al Lliure de Gràcia el març de 2021. Completen el paquet d’activitats dues propostes originals: d’una banda, La taula, una experiència de diàleg obert i participatiu en la qual s’esvaeix la barrera entre públic i escenari i es convida els assistents a parlar i fer sentir la seva veu. De l’altra banda, es proposa el col·loqui Cosmos, un espai distès de reflexió i investigació per aprofundir en l’entorn artístic d’una producció. En el cas de l’espectacle de Masó, es farà servir per debatre sobre la crisi global dels refugiats, la síndrome de resignació, l’orientalisme, el periple d’est a oest o el racisme institucionalitzat, entre altres temes.
 
Els municipis participants són Berga (del 23 de setembre al 13 d’octubre),Granollers (de l’1 al 10 d’octubre), Sabadell (7 i 8 d’octubre), Vic (20 i 21 d’octubre), Montcada i Reixac (23 i 24 d’octubre), Vilafranca del Penedès (del 25 d’octubre al 4 de novembre), Viladecans (28 i 29 d’octubre), Sallent (del 4 al 7 de novembre), Terrassa (5 i 6 de novembre), El Prat de Llobregat (del 7 a l’11 de novembre), Premià de Mar (del 10 al 12 de novembre) i Santa Coloma de Gramenet (del 14 al 16 de novembre).

Perspectives es desenvoluparà en una quarantena d’equipaments municipals, entre els quals teatres, biblioteques, cinmes, centres culturals, centres educatius o seus d’entitats i institucions que col·laboren en el programa, i aproparà l’oferta cultural als ciutadans sense necessitat de sortir del seu municipi.


 

 


 
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa