Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Secrets gaudinians i joies de la Rambla, a les visites guiades del Palau Güell
  • CA

El Palau Güell proposa als seus visitants moltes fórmules diferents per descobrir aquesta obra d’Antoni Gaudí i el context en què l’arquitecte i l’industrial Eusebi Güell van forjar la relació de mecenatge que tantes icones modernistes ha proporcionat a Catalunya. Dues de les propostes més destacades són les visites El Palau Güell secret i Els Güell a la Rambla: quatre palaus connectats, que divulguen racons ocults i les relacions familiars de la nissaga propietària.

El Palau Güell, propietat de la Diputació de Barcelona des de 1945, és una joia gaudiniana en ple centre de la ciutat i un dels edificis modernistes que millor expliquen l’origen de l’estil art noveau a nivell mundial. Va ser un encàrrec de joventut del mestre Gaudí, però ja conté l’essència de tota la seva obra posterior.

Vestíbul del Palau Güell / Diputació de Barcelona

A més és la creació d’obra nova més ben conservada de l’arquitecte –gairebé no s’hi han fet modificacions en més d’un segle–, pel que es considera el seu edifici més genuí. L’any 1984 va ser inscrit a la llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO pel seu valor universal i excepcional.

Experiències singulars

Gràcies a diverses obres de restauració, el maig del 2011 va tornar a obrir les seves portes amb nous espais visitables. La visita guiada El Palau Güell secret permet entrar a sales que normalment estan tancades al públic, com el despatx d’Eusebi Güell, i gaudir d’experiències com escoltar l’orgue des de la balconada del costat o gaudir del Palau a la penombra amb poca gent. Aquesta proposta singular s’ofereix cada tercer dissabte de mes, val 20 euros i està disponible en català, castellà, anglès i francès.

Cúpula interior del Palau Güell / Diputació de Barcelona

D’altra banda, la construcció del Palau Güell està íntimament relacionada amb la història de la família propietària, que hi va residir des de 1888. Eusebi Güell i Isabel López Bru –i els seus 10 fills– s’hi van traslladar en busca d’intimitat i confort, després d’haver viscut com a recent casats al Palau Fonollar de Portaferrissa. Aquest immoble està porta amb porta amb el Palau Moja, on vivia el poderós sogre d’Eusebi Güell i marquès de Comillas, Antoni López i López. El pare del mecenes, Joan Güell i Ferrer, també era veí de la Rambla, on es conserva la Casa Güell al tram central.

La ruta Els Güell a la Rambla: quatre palaus connectats convida a conèixer els quatre edificis a través d’una entretinguda passejada i inclou entrar a la planta noble del Palau Moja i la visita íntegra del Palau Güell. S’ofereix el tercer diumenge de cada mes de 10.30h a 12.30h i val 15 euros. Totes les activitats es poden consultar al web www.palauguell.cat.

Interior del Palau Güell / Diputació de Barcelona

Pedra, maó i trencadís

En tots dos casos, l’itinerari guiat permet descobrir un palau urbà fonamental per a la relació d’amistat i d’admiració mútua entre Gaudí i Eusebi Güell, un dels homes més rics i cultivats en aquella època. A més bona part de la pedra calcària que trobem tant a l’interior com a l’exterior de l’edifici procedeix de les canteres que eren propietat d’Eusebi Güell a les costes del Garraf.

Cavallerisses del Palau Güell, amb els característics pilars de maó de Gaudí / Diputació de Barcelona

El visitant pot admirar-hi els característics arcs catenaris de Gaudí, la concepció innovadora dels espais, les formes imaginatives i l’ús de materials nobles tradicionals en la decoració. La cavallerissa del soterrani, amb capitells de maó en forma de bolet, i l’emblemàtic terrat, amb vint xemeneies de trencadís, completen una visita que no deixa ningú indiferent.

L’agulla del terrat del Palau Güell / Diputació de Barcelona

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa