Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Rahola i Pérez Andújar, entre els autors de Barcelona a la Fira Internacional del Llibre
  • CA

Barcelona mostrarà la seva diversitat literària a través d’un programa de 120 activitats a la 45a Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, que se celebrarà del 23 d’abril al 13 de maig, en la qual la capital catalana és enguany la convidada d’honor. En la presentació aquest dilluns del programa, l’alcaldessa Ada Colau ha remarcat que la fira de Buenos Aires és una “finestra immillorable” per mostrar la diversitat de la literatura barcelonina, en una ciutat amb la qual a més existeixen llaços estrets culturals i afectius. “No anem allà a presentar llibres, sinó una riquesa”, ha ressaltat la directora de l’IRL, Iolanda Batallé, que ha detallat que l’estand barceloní tindrà 200 metres quadrats i un fons de 10.000 llibres, amb fins a 700 títols de més de 350 autors, i que els que no es venguin es donaran a l’Casal Català i biblioteques de Buenos Aires.

Al més del centenar d’activitats Barcelona hi portarà 78 convidats -56 autors en català i castellà i il·lustradors, vuit especialistes i 14 artistes-, dels quals Colau ha destacat que es dóna una representació paritària. Entre els autors que conformen la representació figuren Gabriel Janer Manila, Maria Barbal, Paula Bonet, Laura Fernández, Maite Carranza, Javier Pérez Andújar, Eva Baltasar, Clara Usón, Carlos Zanón, Jordi Puntí, Care Santos, Alejandro Palomas, Gemma Lienas, Julià Guillamon, Joan-Lluís Lluís, Matías Néspolo, Jordi Sierra i Fabra, Pilar Rahola i Marina Garcés, entre d’altres.

La directora de l’Institut Ramon Llull (IRL), Iolanda Batallé -que ha llegit un text de la consellera Laura Borràs, que no ha acudit perquè s’ha desplaçat a Brussel·les, i en el qual destacava el pont entre cultures i llengües-, ha assegurat que ha estat complex “fer el Tetris” amb els autors ja que s’han tingut en compte diversos aspectes com la paritat, diverses generacions i estils, barreja de consolidats i emergents.

Preguntada per l’absència d’autors barcelonins consagrats com Eduardo Mendoza, Quim Monzó, Enrique Vila-Matas i Sergi Pàmies, ha respost, sense al·ludir a ningú, que hi ha hagut escriptors als quals s’ha convidat i que han declinat per motius personals.

El programa d’activitats inclou tres exposicions, taules rodones, debats, conferències i un gran concert a l’aire lliure a la Nit de la Fira a càrrec de Sílvia Pérez Cruz, amb músics de les dues ribes de la Mediterrània, i de la qual Colau ha remarcat que ha fet de la literatura un dels “nutrients” de la seva obra.

Les tres exposicions, de les quals dues es faran al recinte firal i una a la ciutat, són Visita Barcelona en 32 il·lustracions, un viatge per Barcelona a través de les pàgines de llibres il·lustrats; ‘La literatura catalana al món’, cinc moments de la literatura catalana connectats a la mundial, i Llibreria Catalònia, Editorial Sud-americana i editorial Edhasa. Llibres d’anada i tornada, que repassa les intenses relacions entre editors i llibreters de les dues ciutats.

Impactar com a Frankfurt

Batallé ha remarcat que vol que la participació a Buenos Aires signifiqui “el mateix” que va suposar la participació de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt o per a la literatura infantil i juvenil a la de Bolonya. Ha afirmat que la presència a Buenos Aires ha de reforçar Barcelona com a capital de la literatura, promocionar als seus autors, millorar la presència de la literatura catalana, reforçar els llaços entre les dues ciutats i ajudar les editorials en els mecanismes de distribució a Llatinoamèrica.

“Pilar sòlid”

Colau ha ressaltat que la literatura és un dels “pilars sòlids” de Barcelona i Catalunya, amb un paisatge literari excepcional i potència editorial en dues llengües, a més de ser la casa d’escriptors de diferent procedència.

La presidenta de la Fundació El Llibre -que organitza la fira–, Teresa Carbano, ha assegurat que no és casual que “la ciutat literària vagi a la de les llibreries”, ha remarcat que es tracta d’un esdeveniment al qual acudeixen més de un milió de persones en cada edició, i s’ha mostrat convençuda que Barcelona donarà un important contingut i enfortirà llaços, a més que es augmentarà el coneixement d’autors en català al país sud-americà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa